Författar Arkiv: Kjell

Regeringen hanterar statistik som ‚ÄĚfan‚ÄĚ l√§ser bibeln

Regeringen hanterar statistik som ‚ÄĚfan‚ÄĚ l√§ser bibeln

För många så är det mycket svårt att finna ett reellt JOBB i dagens Sverige. Detta i synnerhet om det också skall uppfylla de flestas önskningar, såväl anställd som samhället.

Det har de senaste åren blivit ett fokus på ungdomsarbetslöshet som under flera år varit placerad över 20 %. Nu klappar sig regeringen återigen för bröstet och säger sig har pressat tillbaka ungdomsarbetslösheten rejält. Jämfört med 2012 är det nästan en halvering.

Arbetsförmedlingen med generaldirektören Mikael Sjöberg anger den införda 90 dagars garanti som en viktig faktor för det positiva resultatet. Sjöberg menar att tack vare garantin så var arbetsförmedlingen tvingad att arbeta på ett annat sätt, vilket har gett bra resultat.

Det √§r lite magstarkt av denna skandalmyndighet att ta dessa ord i sin mun, det torde inte vara s√• sv√•rt att f√• ner arbetsl√∂sheten till det absoluta talet NOLL, d√• man har st√∂d√•tg√§rder och bidrag att ta till f√∂r b√•de arbetsgivare och arbetstagare och som t√§cker hela alfabetet A-√Ė.

Regeringen har tydligen bestämt sig för att köpa till sig den procentuella arbetslöshet som man själv bestämmer sig för är lämplig att redovisa.
Jag menar att denna väg som regeringen valt för att hålla fanan högt är både farlig och osund för hela samhället. Vägen leder inte framåt utan enbart bakåt och blir med tiden svårare att ändra på.
Jag skrev en artikel i december 2011 med rubriken; Vägen till………………..JOBB!  Рhttp://xn--blslampan-62a.se/?p=473
Jag avslutade artikeln med; På väg mot …….ett gränslöst och sunt JOBB-skapande!, men tyvärr så kan jag nu i december 2017, sex förlorade år senare fortfarande konstatera att den vägen har de styrande i Sverige inte lyckas finna.

Det finns m√•nga r√∂ster om Sveriges f√∂rm√•ga att skapa reella JOBB och avskaffa ARBETSL√ĖSHET, det √§r min √∂nskan att n√§sta √•rs val skall placera fr√•gan om hur reella JOBB skall skapas i v√•rt land h√∂gt upp i heta valfr√•gor.

En artikel av Rebecca Weidmo Uvell som publicerades den 4 december med rubriken; MYTEN OM UNGDOMSARBETSL√ĖSHETEN¬† – https://uvell.se/2017/12/04/myten-om-ungdomsarbetslosheten/

Det är bara en av de många röster som gör sig hörd i debatten om JOBB och arbetslöshet, det finns självklart som alltid inte bara en sanning och tro på vilket som är den väg som skall väljas för framtiden.

Mina avslutningsord i artikeln från december 2011 var; På väg mot …….ett gränslöst och sunt JOBB-skapande! Den vägen är för mig lika aktuell och gäller i högsta grad även idag 2017.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Sveriges nödhjälpsarbeten från 1920-talet fortsätter 2017 och ökar…

Sveriges nödhjälpsarbeten från 1920-talet fortsätter 2017 och ökar…

Nödhjälpsarbeten som kom på 1920-talet efter första världskriget, finns inte bara kvar 2017, utan har ökat dramatiskt och fortsätter öka. En av skillnaderna är att dagens nödhjälpsarbete har bytt namn otaliga gånger. Kärt barn har många namn.

En annan stor olikhet är att dagens nödhjälpsarbete, inte är förknippat med varken arbete eller ett verkligt BEHOV eller NYTTA. Ett bättre namn idag bör därför kanske vara nödhjälpsysselsättning.

Början var 1914 då myndigheten Statens arbetslöshetskommission (AK) bildades, vars uppgift var att sköta arbetslöshetsfrågor, som 1940 ersattes av Statens arbetsmarknadskommission. Det var krigsutbrottet 1914 som var anledningen till bildandet av myndigheten, man trodde att kriget skulle leda till massarbetslöshet. Men så blev det inte, men myndigheten blev kvar.

Massarbetslösheten kom efter första världskrigets slut 1918 och det var början på nödhjälpsarbetets era, och som jag idag 2017 benämner nödhjälpsysselsättning.

En kort sammanfattning av arbetsmarknadspolitiska program och ansvariga myndigheter från starten 1914. Källa: Wikipedia.
Myndigheter:
Statens arbetslöshetskommission (AK, 1914-40) · Statens arbetsmarknadskommission (1940-48) · Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS, 1948-2008) · Arbetsmarknadsverket (AMV, 1948-2008) · länsarbetsnämnderna (-2008) ·Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU, 1997-) · Arbetsförmedlingen (Af, 2008-)
Program:
N√∂dhj√§lpsarbete ‚ÄĘ Beredskapsarbete (1931-1998) ‚ÄĘ Arbetslivsutveckling (ALU, 1993-98) ‚ÄĘ Aktivitetsgarantin (2000-07) ‚ÄĘ Plusjobb (2006-07) ‚ÄĘ Jobb- och utvecklingsgarantin (2007-) ‚ÄĘ Fas 3 ‚ÄĘ Instegsjobb (2007-) ‚ÄĘ Nystartsjobb(2007-) ‚ÄĘ Offentligt skyddat arbete ‚ÄĘ Instegsjobb (2007-) ‚ÄĘ OSAanst√§llning¬† ‚ÄĘ St√∂d och matchning (2015-)

I september 2014 publicerade jag en artikel med rubriken; Sveriges framtid √§r hotad med politiken ‚ÄĚTv√§tta f√∂nster √•t varandra‚ÄĚ –¬† http://xn--blslampan-62a.se/?p=4046
Min grundinställning i denna artikel har i sak inte förändrats mot regeringen och dagens enorma sysselsättningspaket. Enligt min mening så verkar syftet med 2000-talets nödhjälpsarbete vara att enbart bedöva och hålla lugnet hos de arbetslösa och fungera som ett dolt röstfiske.  Man har helt enkelt inget annat att komma med, gällande ett reellt jobbskapande.

Jag hävdar att denna på sikt förödande politik, i allt väsentligt fortsätter att prägla Sverige. Det som verkar vara hugget i sten när det gäller 2017, är sysselsättning utan BEHOV/NYTTA till varje pris.
JOBB/ARBETE benämns bara med ett ord, nämligen sysselsättning i alla möjliga former.

Det verkar inte ha minsta betydelse om det finns något behov av 2017 års nödhjälpssysselsättningar, eller ännu mindre att de skall skapa någon som helst NYTTA.

Jag menar att Sverige totalt har misslyckats med att vara ett JOBB-skapande land. Det som är fokus nu är att sysselsätta en alldeles för stor skara med INGEN NYTTA-sysselsättning mot betalning.

Det finns lösningar på ett reellt JOBB-skapande
med innehållet BEHOV och NYTTA, men det saknas i allt väsentligt.

Därför…

Tummen ner för Sveriges nödhjälpssysselsättning 2017

 

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Sveriges hetsjakt på rika och deras skattemoral…

Sveriges hetsjakt på rika och deras skattemoral…

Det har nu återigen blossat upp en hetsjakt på personers skattemoral, även de som helt lagligt har delar av sina egna pengar placerade i ett annat land, detta även om det är ett EU-land.

Denna hetsjakt har tagit ny fart efter att programmet Uppdrag Granskning i SVT uppmärksammat den så kallade Paradis läckan, och om hur rika personer använder sig av skatteparadis för sina placeringar.

Hetsjakten tog en extra fart efter intervjun med ordf√∂randen i Svenskt N√§ringsliv, Leif √Ėstling d√• han svarade p√• fr√•gor kring hans placeringar¬†p√• Malta. √Ėstling skall ocks√• ta sitt ansvar f√∂r n√•gra mindre bra valda uttalanden i intervjun. Det var dessa uttalanden som retade upp m√•nga skattebetalare.¬†√Ėstling har dagen efter intervjun ocks√• tagit tillbaka delar av sina uttalanden och bett om urs√§kt.

Jag menar att i sak hade √Ėstling m√•nga r√§tt och tack vare den frispr√•kigheten, fritt fr√•n hj√§rtat har det √∂ppnat debatten i ljuset.
Varmt tack Leif √Ėstling f√∂r att Du skapade en n√∂dv√§ndig debatt!

Det är nu bara att hoppas att den fortsatta debatten kan handla om vad som kan tänkas vara orsaken till varför pengar flyttas ut från Sverige, och att de styrande ser till att ändra på det.

Dagens rödgröna regering med finansminister Magdalena Andersson tycker tydligen att alla måste kunna se sig själv i spegeln och fundera om man har betalt tillräckligt i skatt. Det verkar inte vara tillräckligt med att man har betalt den skatt som är bestämd, de rika bör noga överväga att betala mer.

Jag menar att många inom den rödgröna falangen och även många inom officiella Sverige, då aldrig skulle kunna få chansen att se sig i spegeln, så därför anser jag att det är många som nu kastar sten i eget glashus.
För mig känns det betydligt mera rumsrent att ha ett bankkonto utanför Sverige om det är lagligt, än att försöka öka på sina pengar genom mutor, korruption och andra sofistikerade olagliga metoder.
Dagligen så kommer det avslöjanden om ekonomiska skandaler och oegentligheter i myndigheter, kommuner, närstående statliga organisationer. Det är ändå bara toppen på ett gigantiskt isberg som kommer upp i ljuset.
Det är både fegt och vidrigt! Tyvärr är det mycket förekommande i dagens Sverige.

Jag är helt övertygad att Sverige behöver både rika och företag samt framgångsrika entreprenörer och att de stannar i Sverige. Sverige behöver som alla andra länder ekonomisk tillväxt.
Jag brukar beskriva ett friskt företagsklimat som ett friskt vatten där fiskar stannar och kan fortplanta sig. Om inte vattnet är friskt nog så simmar fiskarna iväg och söker upp nytt och livsdugligt vatten.

Jag skrev i en artikel 2014 och med ett √∂ppet brev till n√§rings- och innovationsminister Mikael Damberg vad han avs√•g att g√∂ra med bland annat den f√∂retagsflytt som utarmar Sverige. Artikelns rubrik: √ĖPPET BREV TILL ‚Äď N√§rings-och innovationsminister Mikael Damberg ‚Äď L√§nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4228 ‚Äď Det svar som levererades i februari √•ret d√§rp√• var en enda tom p√•se utan luft och f√∂rhoppningar om √•tg√§rder. N√§ringsministerns svar: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4433

Den senaste företagsflytten från Sverige men inte säkert den sista, är banken Nordea som nu sätter ner sina bopålar i grannlandet Finland. Det blev ett ramaskri från regering och vänstersidan som med hot och förbannelse spydde galla över Nordea och deras flytt.
Jag skrev en artikel om detta med rubriken; √Ąr det fel p√• Nordea, LO eller Sverige? ‚Äď L√§nk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5578

Det var sorgligt att höra de hot som uttalades från den politiska vänstersidan över flytten, denna strategi med hot torde ha en starkt motsatt effekt. Företagen stannar inte med hot utan simmar vidare till friskare vatten, det är en ren och skär självbevarelsedrift och kanske bättre förutsättningar till överlevnad och möjlighet att växa sig starkare och större.

Jag kan räkna upp hundratals med fantastiska företag och entreprenörer som flyttat ut från Sverige, naturligtvis alla av olika skäl. Bland det värsta för mig, var när IKEA och grundaren Ingvar Kamprad tvingades lämna Sverige 1973. Men tur för IKEA och Kamprad familjen att flytten blev av, utan den påtvingade flytten så har aldrig IKEA varit det världsföretag som det är idag.

Kanske kan det hj√§lpa n√§rings-och industriministern nu n√§r fenomenet f√∂retagsflytt, direkt drabbar honom i ett eget √§gande, n√§mligen flygbolaget SAS. Kanske kan ministern denna g√•ng komma n√§rmare k√§rnan p√• problemet och d√• f√• svaret. VARF√ĖR?
L√§s min artikel med rubriken; SAS flyttplaner fr√•n landet ett fullst√§ndigt nederlag f√∂r landet Sverige –L√§nk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5322

Det √§r min och m√•ngas f√∂rhoppning att de ansvariga snabbt kan f√• ett svar p√• det eviga VARF√ĖR? Vad √§r orsaken till f√∂retags- och penningflykten flytten fr√•n Sverige?

Därefter efterlyser jag en kraftfull verkstad för att stoppa eller i vart fall motverka utflödet av landets livsnerv, det viktigaste av allt, företag.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar