Författar Arkiv: Kjell

VÀsterÄs flygplats utan luft under vingarna

VÀsterÄs flygplats utan luft under vingarna

VĂ€sterĂ„s flygplats fortsĂ€tter sin ”krĂ€ftgĂ„ng” och fortsĂ€tter att redovisa rejĂ€la förluster utan att kunna erbjuda vad en flygplats skall göra för att vara vĂ€rd att bĂ€ra namnet flygplats.

Skattebetalarna i VÀsterÄs har under alla Är sedan starten 1976 (DÄ öppnade SAS en linje till Köpenhamn) betalat Ärliga förluster som nu Àr uppe över en halv miljard, och till praktiskt taget ingen nytta.

De orter som Àr nÄbar med flyg frÄn VÀsterÄs flygplats  enligt deras hemsida den 5 augusti 2018 Àr; Stanstead utanför London, Alicante och Malaga. Alla tre resmÄl trafikeras av Ryanair. Det Àr dessa tre resmÄl som erbjuds resenÀrer frÄn VÀsterÄs flygplats men inte alla dagar, flera dagar lyser information för avgÄngar och ankommande helt tom. Vilken valfrihet till flygorter som erbjuds VÀsterÄsarna.

Bor man i VÀsterÄs sÄ finns det ingen möjlighet att sjÀlv bestÀmma var jag skall flyga, tre orter finns att vÀlja pÄ, Àr man inte nöjd med dessa, dÄ fÄr man stanna hemma eller ta sig till en flygplats med ett tillfredsstÀllande utbud av destinationer.

Ja, sÄ hÀr illa Àr det stÀllt om man skall flyga frÄn VÀsterÄs flygplats!

BlÄslampan har nu inför höstens val 2018 stÀllt skriftliga frÄgor vad de avser att göra med flygplatsen i framtiden, till samtliga politiska partier som Àr representerade i kommunfullmÀktige. Brevet med frÄgorna till partierna finns att lÀsa hÀr. 7 maj 2018_FrÄgor VÀsterÄs Flygplats till samtliga politiska partier

Av sex partier har alla svarat utom ett, Sverigedemokraterna som Àr helt tysta, detta trots ett otal pÄminnelser som ocksÄ har kvitterats av partiet.

HÀr följer svaren frÄn partierna:
Hej.
Socialdemokraterna i VĂ€sterĂ„s slog pĂ„ representantskapsmötet den 23/4  fast sina politiska riktlinjer för mandatperioden 2018-2022. I den slĂ„r man fast: ”Fullfölj den handlingsplan som gĂ€ller flygplatsen som staden fastslagit. Inga skattesubventioner ska gĂ„ till linje- eller charterflyg.”
Med vÀnlig hÀlsning
Socialdemokraterna i VÀsterÄs
______________________________________________________________

Kristdemokraterna i VÀsterÄs vill ha kvar Nya VÀsterÄs flygplats. Vi har varit drivande i att Staden skulle ha en lÄngsiktig och hÄllbar lösning för flygplatsen under en lÀngre tid dÄ den tidigare osÀkerheten bidrog till den negativa utvecklingen för flygplatsen. Det Àr mycket kontraproduktivt att försöka skala bort vissa delar av dagens verksamhet dÄ det inte gÄr att fÄ bort kostnader annat Àn att genomföra en total nedlÀggelse av alla verksamhet i och kring flygplatsen och genomföra en exploatering av marken. Detta Àr nÄgot vi inte vill ha dÄ vi Àr övertygade om att flygplatsen behövs och har betydelse för staden regionen. Flera av de senaste etableringarna i VÀsterÄs, sÄsom Amazon och Northvolt hade flygplatsen som en viktig pusselbit för sin etablering i staden. Rent samhÀllsekonomiskt tillför VÀsterÄs Flygplats, efter att bidrag etc. rÀknats av, 60 Mkr till stat, region och kommunen. Detta idag med den verksamhet som nu Àr dÀr. Kan vi fÄ den att vÀxa en mer sÄ ökar den samhÀllsekonomiska effekten. Vi ser mÄnga möjligheter med mer flygfrakt och reguljÀrflyg bÄde inrikes och utrikes. Vi ser att med alternativa brÀnslen som kommer alltmer sÄ löser vi de negativa miljöeffekterna och dÄ behövs mer flyg för att avlasta trafiken pÄ vÀg och andra trafikslag.
Kristdemokraterna i VÀsterÄs
Med VĂ€nliga HĂ€lsningar;
Joakim Widell

_______________________________________________________________

Hej Kjell
Du hittar Liberalernas stÀllningstagande angÄende flygplatsfrÄgan i vÄrt handlingsprogram pÄ www.vasteras.liberalerna.se
MVH/Anna Lundberg, ordförande Liberalerna VÀsterÄs

_______________________________________________________________

Hej, jag ber om ursÀkt att du inte har fÄtt svar. VÀnsterpartiet driver att inga skattemedel ska gÄ till flygplatsen. Det Àr en linje som vi har fört lÀnge. Under denna mandatperiod har vi lyft flygplatsfrÄgan flera gÄnger i bÄde fullmÀktige och i media. Vi tycker inte att det Àr okej att fortsÀtta lÄta VÀsterÄs flygplats göra stora ekonomiska förluster samtidigt som Àldreomsorgen och skolan Àr i behov av mer ekonomiska resurser. Skattemedel ska gÄ till vÀsterÄsarna, inte till att subventionera semesterresor med anti-fackliga bolaget Ryan Air. VÀnsterpartiet har ingen ledamot eller ersÀttare i flygplatsstyrelsen utan har endast kunnat driva flygplatsfrÄgan i kommunstyrelsen och i kommunfullmÀktige.

HĂ€lsningar
Anna Maria Romlid
OppositionsrÄd (V)
______________________________________________________________

Hej Kjell
HÀr Àr svaret frÄn Centerpartiet i VÀsterÄs, en del av vÄrt handlingsprogram.
VÀsterÄs flygplats Àr fjÀrde största flygplatsen i Sverige sett till antalet flygrörelser. Förutom kommersiella flygningar bedrivs bland annat pilotutbildning, ambulansflyg, helikopterflyg, organtransporter, brandflyg och allmÀnflyg. Det Àr inte Àr realistiskt att tro att en regional flygplats kan gÄ med ekonomisk vinst. DÀremot finns det en stor samhÀllsekonomisk vinst av att ha en flygplats. Förutom att rÀdda liv bestÄr samhÀllsnyttan Àven av att flygplatsens brandfordon bistÄr MÀlardalens brand- och rÀddningsförbund vid slÀckning av större brÀnder i nÀromrÄdet.

Om flygplatsen lÀggs ner kommer flygandet inte att minska, resenÀrerna kommer istÀllet att Äka bil eller buss till andra flygplatser. En nedlagd flygplats kommer Àven kosta att driva under överskÄdlig tid, ungefÀr hÀlften av vad den kostar idag. DÀrutöver finns stora kostnader för att kliva ur ingÄngna avtal i förtid med företag som byggt upp sin verksamhet kring flygplatsen och kommunens hyresintÀkter kommer minska.
Centerpartiet i VÀsterÄs vill behÄlla och ha en lÄngsiktig plan för flygplatsens fortsatta utveckling. Vi vill ta vara pÄ möjligheten att aktivt pÄverka omstÀllningen till ett grönt flygande genom att med olika medel styra verksamheten till mer klimatvÀnligt flyg.
mvh
Magnus

______________________________________________________________

Visst har vi fÄtt svar men att tyda vad de egentligen vill och betyder Àr inte helt enkelt, men det Àr vÀl det som Àr meningen. I vissa fall sÄ fÄr man leta pÄ andra stÀllen för att bilda sig en uppfattning som Àr mest trolig. Det enda raka svar som kommit Àr frÄn VÀsterpartiet. Tack för svaret!

Vid valet 2014 utlovade socialdemokraterna med ordföranden Anders TeljebĂ€ck att man skulle utlysa en folkomröstning dĂ€r vĂ€sterĂ„sarna skulle fĂ„ sĂ€ga sitt om flygplatsens vara eller inte. Men det svek man.  LĂ€s om detta och andra svek pĂ„ blĂ„slampan med rubriken – VĂ€sterĂ„s flygplats lockar fram bĂ„de svek och lögner hos politiker – Finns att lĂ€sa pĂ„ lĂ€nk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=4445

BlĂ„slampan har flitigt skrivit mĂ„nga artiklar om VĂ€sterĂ„s flygplats och det ”slukhĂ„l” som tar skattemedel för alltid, som kanske skulle göra betydligt större nytta inom de omrĂ„den som kommunen Ă€r satta att sköta för kommunmedborgarna pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Reella JOBB skapas aldrig av det offentliga Sverige

Reella JOBB skapas aldrig av det offentliga Sverige

Semestertider och en sol med en vÀrme som sÀllan fÄr skÄdas i Sverige, men inte ens det verkar stoppa tillvÀxten i onödiga och för mig förhatliga statliga myndigheter.

Bilden ovan symboliserar för mig mycket av den svenska byrÄkratin, med oÀndligt lÄnga rader av pappersbÀrare som tröttar ut bÄde sig och medborgarna. Jag menar att denna form av sysselsÀttning Àr det som det nuvarande styret av Sverige till stor del Àgnar sig Ät nÀr de klappar sig för bröstet och sÀger att sÄ och mÄnga har fÄtt eller kommer att fÄ JOBB.

MĂ„nga av de statliga och andra offentliga arbetsplatser Ă€r som skrĂ€ddarsydda för ”pappersbĂ€rarna”, arbetet och arbetsplatserna Ă€r sĂ„ mörklagda att det Ă€r inte möjligt att ens ha en tanke om nĂ„gon kontroll pĂ„ effektiviteten pĂ„ ”pappersbĂ€randet”.  

Jag skrev en artikel i april 2017 med rubriken; Kommuner och myndigheters mörkande fyller ”ElefantkyrkogĂ„rden” till att bli överfull – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5372
DĂ€r pĂ„visar jag delar av det bisarra med hur bĂ„de statliga och kommunala myndigheter fullstĂ€ndigt drar ner en svart rullgardin över sin arbetsplats. Om nĂ„gon skulle lyckas med att komma pĂ„ de som missbrukar sitt ”pappersbĂ€rande” JOBB, sĂ„ blir straffet i vĂ€rsta fall ett skrivbord med samma lön som tidigare pĂ„ den omtalade ElefantkyrkogĂ„rden. I elefantkyrkogĂ„rden sitter mĂ„nga av Sveriges tjĂ€nstemannaelit med titlar som exempelvis; landshövdingar och generaldirektörer.
Fint ska det va pÄ Rosenbad.

NÀr man ringer till Rosenbad sÄ Àr det inte mÄnga gÄnger som telefonisten kÀnner till personen man efterfrÄgar, man ifrÄgasÀtter om personen verkligen Àr anstÀlld och tjÀnstgör pÄ Rosenbad. NÀr man vÀl kommer sÄ lÄngt att namnet Àr hittad, sÄ finns det ingen telefon till vederbörande och emailadress saknas ocksÄ. SÄ mörkret fortsÀtter Àven hÀr, inget ljus pÄ Rosenbad skall störa deras nya tillvaro.

Klart att Sverige inte kan ha det sĂ„ hĂ€r, nĂ„got mĂ„ste göras och det snabbt. Jag hĂ€nvisar till en mycket bra artikel av Rebecca  Weidmo Uvell med rubriken: En avvecklingslista för 2019 – LĂ€nk: https://uvell.se/2018/07/05/en-avvecklingslista-for-2019/
Jag rekommenderar att lÀsa artikeln med förslag till avveckling av myndigheter, sjÀlvklart Àr det bÀst att börja ta bort de som inte alls har en aning om varför de finns.

Sedan bör man skicka alla 21 lÀnsstyrelser till de sÀlla markerna, det Àr faktiskt 2000 talet och inte 1634 nÀr Axel Oxenstierna nÀr lÀnsstyrelserna inrÀttades, Hög tid att begrava dessa. Men sedan sÄ har Rebecca Weidmo Uvell inte nÀmnt den kommunala byrÄkratin med deras myndigheter. Sedan har vi alla tusental av de nÀrstÄende organisationer och föreningar som har nÀra slÀktband med etablissemanget. SÄ nog kan avvecklingslistan fyllas pÄ, men Rom byggdes inte pÄ en dag, Àven nÀr det skall rivas.

Men sedan ÄterstÄr vad man skall göra med eliten, Rosenbad mÄste byggas ut hundrafalt. Det Àr problem som visat sig nÀr nu Àntligen radiotjÀnst i Kiruna förmodligen gÄr till graven. Men vad skall de dryga 300 anstÀllda göra? De flesta har förmodligen inte access till ett rum i Rosenbad.
NÄvÀl kÀnner jag de styrande rÀtt sÄ Àr deras uppfinningsrikedom himmelsvid vad gÀller att plocka fram sysselsÀttning Àven för dessa, som en del sÀger lÄtsasjobb.

Jag skrev en artikel i november 2017 nĂ€r utredningen om hur radio- och TV avgiften skulle tas in, dĂ€r jag förnöjt kunde skrika ut ordet ÄNTLIGEN.
Min artikel hade rubriken; RadiotjĂ€nst kanske pĂ„ vĂ€g till himlen
 – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5649

NĂ„got sĂ„ vansinnigt som att sysselsĂ€tta mer Ă€n 300 endast för att skicka ut en avi för betalning av en förutbestĂ€md avgift som skall betalas av alla som innehar en TV, ja det fĂ„r man leta lĂ€nge efter för att finna nĂ„got liknande. Även i de mest hĂ€ngivna kommunistiska lĂ€nderna, men det Ă€r vĂ„rt problem.

Man med avvecklingen slipper vi skattebetalare ocksĂ„ betala för pejlare som springer i trĂ€dgĂ„rdarna för att hitta ”bovarna”, som har TV men ingen licens. Det som tidigare har sysselsatt mer Ă€n 300, kan nu kanske göras av en man eller kvinna en gĂ„ng varje Ă„r med nĂ„gra timmars programmering. Det kan man kalla effektivitet.

Jag var en ivrig pÄdrivare av en avveckling av den statliga myndigheten Invest Sweden vars uppgift var att fÄ utlÀndska investerare till Sverige. SjÀlvklart redovisades under Ären inget resultat men mycket pengar gick till spillo: Jag var extra intresserad och blev ocksÄ kontaktad nÀr de skulle etablera ett kontor i Kina. NÀr sedan oegentligheterna pÄ Kinakontoret avslöjades sÄ lade regeringen ner hela myndigheten. En mycket trÄkig historia för Sverige och Àven Kina.
LĂ€s mitt farvĂ€l till begravningen av Invest Sweden i en artikel i januari 2013 med rubriken; FarvĂ€l Invest Sweden – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=2206

SjĂ€lvklart sĂ„ Ă€r dessa bara nĂ„gra exempel pĂ„ myndigheter som inte fyller nĂ„gon egentlig NYTTA. Fler finns i Uvells avvecklingslista –  https://uvell.se/2018/07/05/en-avvecklingslista-for-2019/ 
Det Àr ÀndÄ bara toppen pÄ ett ofantligt isberg. DÀrför Àr det av största vikt att stÀndigt pÄvisa vansinnet och dÀrmed hoppas att nÄgot gott kan komma ut av det.

Hur svÄrt kan det vara att förstÄ vad som Àr roten till det onda?
För att citera rumpnissarna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter; ”Vaffö?gö vi pĂ„ dette vise” kanske de ansvariga i Sverige istĂ€llet borde försöka besvara den eviga frĂ„gan; ”Vaffö e de pĂ„ dette vis”.

Mina bĂ€ste regeringsansvariga för Sverige följ budskapet i en sĂ„ng av Galenskaparna och After Shave, dĂ„ blir det bra. ”Det ska va gĂŽtt Ă„ leva, annars kan det kvitta! Fint Ă„ leva, annars kan det kvitta; lĂ€tt Ă„ leva, annars kan det kvitta” och ”spring inte runt och vela – dĂ„ sabbar du det hela!”.

Eftersom det Àr val i höst sÄ skall dagens styrande och alla kommande folkvalda stÀllas mot vÀggen med hopp om svar och Àndring pÄ medborgarnas frÄgor, svaren skall alla vÀga i vÄr guldvÄg innan vi lÀgger i röstsedeln. Vilka som vi anser Àr minst dÄliga pÄ att sköta Sverige.

Granskning, visselblÄsare och en tÀnd blÄslampa mÄste alltid fortsÀtta att vÀrma baken pÄ de styrande!

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

 

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Sverige – STÄNGT FÖR SEMESTER

Sverige – STÄNGT FÖR SEMESTER

Detta Ă€r ett meddelande som inte allt för sĂ€llan möter den svenske medborgaren pĂ„ mĂ„nga offentliga serviceinrĂ€ttningar. STÄNGT! Ingen offentlig service under sommaren!


Mycket av det offentliga Sverige stÀnger ner bÄde helt och delvis under sommaren pÄ grund av de anstÀlldas egna semesteruttag. SkÀlen varierar förstÄs men ofta pÄstÄs skÀlet vara att man inte har rÄd att anstÀlla vikarier. Att tÀnka sig att fördela semestern mellan de anstÀllda Àr inte pÄ deras karta.

Varje sommar stÄr jag lika förundrad över hur stor personalbrist som uppkommer inom de offentliga Sverige och de serviceinrÀttningar som bara skall fungera. Den största delen av dessa serviceinrÀttningar har enligt mitt sÀtt att se det, en konstant överbemanning oavsett sÀsong.

Polisen Ă€r en av de otĂ€cka ”bubblor” som Sverige har i ryggsĂ€cken och som stĂ€ndigt krakelerar med brister i det polisĂ€ra som de Ă€r satta att sköta.  SommarstĂ€ngt Ă€r sjĂ€lvklart inget som ökar folkets tillit och förtroende för polisen. Jag har sjĂ€lv lĂ€mnat in en polisanmĂ€lan mot en annan offentlig tjĂ€nsteman som varit obehandlad i mer Ă€n ett Ă„r, detta trots pĂ„minnelse.
FÄr tydligen Äterigen besvÀra JO Justitieombudsmannen.

Men polisen Àr bara en av alla de myndigheter som har ansvar för den medborgerliga service, som redan Àr förskottsbetald. En service som pÄstÄs vara i vÀrldsklass. Denna typ av varudeklaration Àr sÄ omdömeslös och inte överensstÀmmande med verkligheten.

Sveriges 290 kommuner Ă€r ett annat av det offentliga ”sysselsĂ€ttningsbyggen” som i mĂ„nga fall bedrivs enbart ur en sysselsĂ€ttningsaspekt, varken behov eller nytta Ă€r avsikten. HĂ€r rĂ„der samma överbemanningshysteri.

Trots dessa kriterier sÄ hÀnder följande nu under sommaren i VÀsterÄs kommun och det kommunala bussbolaget. SÄ hÀr enkelt Àr det att stÀnga en serviceverksamhet som tydligen inte behövs under sommaren. Detta meddelande möts resenÀrerna av nÀr man besöker kundcentret i VÀsterÄs.

Kundcenter Busspunkten, Vasagatan/Munkgatan (city)
FrÄn och med mÄndag den 18 juni till och med 12 augusti har vÄrt kundcenter Busspunkten stÀngt.

Vi som Àr i behov av nÄgon service som skall komma frÄn staten, fÄr nog stÀlla vÄrt hopp mest till att vi aldrig skall behöva utnyttja nÄgon service, trots att vi redan förskottsbetald den.

TillÄt blÄslampan ÀndÄ att fÄ önska de offentliganstÀllda och alla andra en FIN SOMMAR i hÀngmattan.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar