Författar Arkiv: Kjell

SVT i VĂ€stmanland NATTSVART

SVT i VĂ€stmanland NATTSVART

I ordets rÀtta mening sÄ Àr Sveriges Televisons VÀstmanlandsnytt NATTSVART.  Det Àr inte bara nÄgon engÄngsföreteelse att TV-rutan lyser SVART, nu senast i morgonsÀndningen den 5 juni.

Ibland om rutan inte Ă€r totalt svart sĂ„ lĂ€ggs Stockholmsnytt eller Örebronyheter ut som ersĂ€ttare, nĂ€r man av nĂ„gon anledning har tappat bort sitt eget lĂ€ns nyheter. Vilken lĂ€n man bor i verkar inte spela SVT nĂ„gon roll. Jag antar att det kallas grĂ€nslösa nyheter.

Men för det mesta nÀr avbrotten kommer, sÄ Àr TV-bilden helt svart och utan nÄgot som helst meddelande om orsaken till den uteblivna sÀndningen. Som tur Àr sÄ finns nu vanan att det intrÀffar dÄ och dÄ, det gör att man i alla fall inte springer ivÀg med TV apparaten till reparatören. Konstigt att man betalar en TV avgift för en svart ruta.

Det Àr skandallöst dÄligt av det publika TV monopolet att inte ens klara av tekniken efter sÄ mÄnga decenniers trÀning. Att man sedan ocksÄ har en minst sagt lÄg kvalitet pÄ innehÄllet i de lokala programmen, gör inte saken mer angenÀm.

Alla svar, men Àven uteblivna svar kan komma att publiceras pÄ blÄslampan.se

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Svenska flaggans egna dag

Svenska flaggans egna dag

Jag har mÄnga gÄnger befunnit mig utanför Sverige nÀr nationaldagen och svenska flaggans dag infallit den 6 juni. Jag kunde kÀnna starkare band till hemlandet och den svenska flaggan nÀr jag befann mig utanför hemlandet.

Fram till och med 1982 sÄ var det svenska flaggans helt egna dag men frÄn 1983 sÄ fick dagen 6 juni Àven status som nationaldag, och frÄn 2005 sÄ blev den ocksÄ helgdag.

Ha nu en bra dag med lagom mycket sol för alla som firar svenska flaggan.  Jag hÀlsar Sveriges dag med en dikt av K G Ossian Nilsson:

Sveriges Flagga

Flamma stolt mot dunkla skyar,
likt en glimt av sommarens sol
över Sveriges skogar, berg och byar,
över vatten av viol.
Du som sjunger, nÀr du bredes,
som vÄr gamla lyckas tolk:
solen lyser! Solen lyser!

Ingen vredes Äska slog vÄrt tappra folk.
Flamma högt, vÄrt kÀrlekstecken,
vÀrm oss, nÀr det blÄser kallt!
StrÄla ur de blÄa vecken,
kÀrlek mera stark Àn allt!
Sveriges flagga, Sveriges Àra,
fornklenod och framtidstolk.
Gud Àr med oss, Gud Àr med oss
Han skall bÀra stark vÄrt fria svenska folk.

K G Ossian Nilsson

BlÄslampan önskar dÀrmed alla svenskfirare i Sverige och vÀrlden en solig och fin flaggdag.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Sveriges viktigaste valfrÄga borde vara ett reellt JOBB-skapande

 Sveriges viktigaste valfrÄga borde vara ett reellt JOBB-skapande

Jag hÀvdar att ett reellt JOBB, Àr en nödvÀndig  förutsÀttning för att skapa en solid grund för det mesta  i varje samhÀlle. DÀrför borde fokuset vara pÄ att fÄ till ett seriöst JOBB-skapande i Sverige. Idag och under decennier tillbaka sÄ har det fokuserats  pÄ att sÀtta folk i en avlönad JOBB-respirator. Det Àr nu hög tid att stÀnga JOBB-respiratorn.

Jag börjar med att Ă„terigen ge min egen definition pĂ„ ett reellt JOBB/ARBETE/ANSTÄLLNING:
En betald anstĂ€llning som av bĂ„de arbetsgivare, arbetstagare och samhĂ€llet anses vara BEHÖVD och SKAPA  en NYTTA, det menar jag Ă€r ett reellt JOBB. Detta skall ske helt utan inblandning av nĂ„gra som helst statliga subventioner, som dĂ„ Ă€r avgörande för att upprĂ€tthĂ„lla anstĂ€llningen. ErsĂ€ttningen/lönen för anstĂ€llningen skall ocksĂ„ vara möjlig att ge en acceptabel försörjningsnivĂ„.

Jag menar att i dagens Sverige 2018 sÄ Àr det lÄngt kvar till att min definition pÄ ett reellt JOBB skall kunna bli uppfyllt. Men det som Àr lÄngt mycket vÀrre i detta, Àr att det gÄr Ät fel hÄll. Det blir fler och fler som hamnar i en lÄngvarig tillvaro i JOBB-respiratorn, utan hopp om nÄgot tillfrisknande.

Att det Àr mÄnga andra lÀnder i vÀrlden som Àr i samma situation och en del Ànnu vÀrre, Àr varken tröst eller skÀl för vÄrt land att klappa oss pÄ bröstet och vara nöjd och dÀrmed slÄ oss till ro. NEJ, sÄ hÀr kan Sverige inte fortsÀtta! FörÀndring efterlyses!
Men för att ha en rimlig chans att förÀndra till det bÀttre sÄ bör man veta och förstÄ vad felet Àr, utan den förstÄelsen och vetskapen sÄ kommer vi inte ur gyttjan.

Jag menar att det finns en röd trÄd varför Sverige under de senaste decennierna har tappat sin forna glans som industri- och innovationsnation.
I september 2012 skrev jag en artikel i september 2012 med rubriken; Flyttbussen full med tillvĂ€xt och JOBB rullar ut frĂ„n Sverige – och pekade dĂ„ pĂ„ min oro över den ökande utflyttningen av företag frĂ„n Sverige till utlandet, dĂ€r finns en del av mina tankar kring felet och lösningarna. LĂ€nk till artikeln: http://xn--blslampan-62a.se/?p=1835

Jag har ocksĂ„ 2012 beskrivit den ”jobbskaparvĂ€g” som prioriterades av den dĂ„ styrande regeringen, som jag menar ofelbart leder till ett svĂ„rhanterligt JOBB-utanförskap. LĂ€s min artikel hĂ€r pĂ„ blĂ„slampan; http://blĂ„slampan.se/?p=1776 med rubriken: TillvĂ€xten i Sverige 2012 nu definitivt pĂ„ frammarsch mot vĂ€gens slut.

Min övertygelse för att anamma skapandet av reella JOBB som ger en sund och hÄllbar tillvÀxt över tid, Àr att vi mÄste ha ett större fokus pÄ export av varor och tjÀnster utanför vÄra grÀnser. Vi klarar inte en hÄllbar tillvÀxt enbart med satsningar pÄ vÄr egen ankdammstillvÀxt.
LĂ€s min artikel frĂ„n 2016 med rubriken; EXPORT – EXPORT – EXPORT mĂ„ste vara Sveriges mantra – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4912

Det finns som alltid flera olika vÀgar att vÀlja emellan nÀr ett problem skall lösas, och jag kan ha viss förstÄelse över att det finns vissa svÄrigheter i valet av vÀg. Jag kan ocksÄ förstÄ att fel ibland mÄste begÄs pÄ vÀgen till det rÀtta. Vad jag dÀremot aldrig kan förstÄ Àr att samma fel Äterkommer Är efter Är och decennier efter decennier. Det hÀnder mest i politiken och byrÄkratin, dÀr den totala frÄnvaron av rÀdslan gör att Äterkommande fel aldrig drabbar den enskilda.

Jag skrev en artikel om bland annat detta i december 2013 med rubriken: Sveriges kannibalism och inavel en katastrof för en SUND och hĂ„llbar ekonomisk tillvĂ€xt– http://xn--blslampan-62a.se/?p=3337 

Men tyvĂ€rr kan jag inte se nĂ„gra mĂ€rkbara förbĂ€ttringar, kannibalismen breder ut sig inom nĂ€stan alla omrĂ„den.  Ansvaret för elĂ€ndet Ă€r de som idag 2018 styr landet – minst sagt bedrövligt. Uttrycket ”nu kan det bara bli bĂ€ttre”, det Ă€r ett uttryck, som brukar anvĂ€ndas för att gjuta in lite optimism, nĂ€r det gĂ„tt riktigt illa, men det verkar inte hjĂ€lpa i detta fall.

Det Ă€r nu hög tid att det som skall förĂ€ndras till det bĂ€ttre ocksĂ„ sker, det Ă€r stor konkurrens frĂ„n alla lĂ€nder. LĂ€nder som har brĂ„ttom att köpa upp det mest vĂ€rdefulla av svensk industri. Även om det kommer till en del nya företag sĂ„ ligger vi Ă„rligen pĂ„ minussiffror.

Vi har under mĂ„nga Ă„r fĂ„tt bevittna hur Ă€gandet av flera större svenska företag försvunnit ut ur landet, som exempelvis Scania och Volvo Cars, och fler Ă€r att vĂ€nta. Att detta Ă€r ett mörkt orosmoln som blir allt mörkare, torde alla vara överens om. Produktionen finns fortfarande kvar i Sverige – men hur lĂ€nge?

Men ett Ă€r jag sĂ€ker pĂ„, nĂ€mligen att inför Ă„rets val 2018 sĂ„ kommer alla vackra och fagra löften att ”nu kan det bara bli bĂ€ttre”.  Jag menar att skapandet av reella JOBB kommer att vara en av de viktigaste valfrĂ„gorna, som skall upp pĂ„ agendan. Det parti som kan presentera en trovĂ€rdig lösning för ett reellt JOBB-skapande ligger bra till och skall fĂ„r min röst.

Alla svar, men Àven uteblivna svar kommer att publiceras pÄ blÄslampan.se

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar