Kategori Arkiv: Surahammar

SvÄrt för LÀnsstyrelsen i VÀstmanland att rekrytera rÀtt landshövding

SvÄrt för LÀnsstyrelsen i VÀstmanland att rekrytera rÀtt landshövding

Återigen blev det dags att snabbt byta ut landshövdingen för VĂ€stmanlands lĂ€n, efter knappt ett Ă„r pĂ„ tjĂ€nsten. Det Ă€r landshövding HĂ„kan Wahlstedt som officiellt sĂ€ger sig retirera av mest dimmiga och grumliga ursĂ€kter och förklaringar.

LĂ€nsstyrelsen

Landshövding HÄkan Wahlstedt har ÀndÄ under sin korta tid (11 mÄnader), hunnit med att skapa sig ett namn med bÄde starka rubriker och ett handlande, som inte alltid varit till hans fördel.

Att sjĂ€lv inse misstaget att ha hamnat pĂ„ totalt fel arbetsplats, sĂ„ Ă€r det i alla fall klokt att snabbt ta beslutet ”att ta sin Mats ur skolan”.

Hakan-Wahlstedt-200px

En osynlig förbannelse verkar svÀva över VÀstmanlands lÀn och lÀnsstyrelsen i att finna rÀtt landshövdingar, som finner sig i att sitta i en mörk garderob tyst och snÀllt. Detta Àr inte första gÄngen en landshövding för VÀstmanlands lÀn avgÄr innan förordnandet gÄr ut.

Den förra landshövdingen Ingemar Skogö kom frÄn sin tjÀnst som generaldirektör för VÀgverket som avvecklades 2010. En liknande bakgrund har den nyutnÀmnda landshövdingen Minoo Akhtarzand som tilltrÀder sin tjÀnst den 1 februari 2016. Akhtarzand  var generaldirektör i Banverket fram till 2010 dÄ denna myndighet avvecklades, dÀrefter landshövding i Jönköpings lÀn.

En sĂ„dan smal bas för rekrytering av landshövdingar fĂ„r mig att frĂ„ga om inte det Ă€r dags att försöka införa en bredare plattform Ă€ven för denna rekrytering. Detta fram till att min önskan om en total avveckling av samtliga 21 lĂ€nsstyrelserna Ă€r verklighet. LĂ€s min artikel med rubriken; Äntligen! Nu kanske antalet lĂ€nsstyrelser minskar i Sverige – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=2156

MÄnga meningar finns om det verkliga behovet av inrÀttningen lÀnsstyrelsen och dess chef landshövdingen, en tjÀnst som lyckats överleva Ànda sedan 1634. LÀs artikel i DI Weekend med betygssÀttning av samtliga 21 landshövdingar. LÀnk: http://weekend.di.se/reportage/har-har-du-din-landshovding-2

En stor heder Ät Dig HÄkan Wahlstedt att snabbt inse det omöjliga i att försöka klÀnga sig fast landshövdingestolen och dÀrmed snabbt begÀra entledigande frÄn tjÀnsten.

Att sedan hamna pĂ„ regeringskansliets ”byrĂ„kratkyrkogĂ„rd” kanske inte ger samma status som att fĂ„ vara den som Ă€r högsta ledare för 170 andra avlönade pĂ„ lĂ€nsstyrelsen. Men Ă„ andra sidan sĂ„ fĂ„r Du under Din tid pĂ„ den nya ”arbetsplatsen” stifta bekantskap med andra likasinnade toppbyrĂ„krater och potentater som stĂ€ndigt kommer och gĂ„r.

Kanske Ă€r det bĂ€ttre att i detta lĂ€ge tĂ€nka som klokorden sĂ€ger; ”BĂ€ttre att vara kung i sin egen lilla by – Ă€n att vara bonde i den stora staden”.

Jag minns Dig som en glad och trevlig kille dÄ jag för mÄnga Är sedan var inbjuden till Din nya lÀgenhet i ett av det första nybyggda huset i VÀsterÄs hamn. Att jag dÄ uppfattade att Du inte hade det genuina entreprenörsdriv, som jag vill se mer av Àven hos politiskt aktiva personer, det Àr Du tyvÀrr inte ensam om.

För Din egen skull sÄ menar jag att det Àr ett stort framsteg och en stor lycka att fÄ lÀmna det omöjliga och onödiga byrÄkrathuset lÀnsstyrelsen, ett framsteg och en chans som jag hoppas Du tar vÀl hand om.

Det finns orÀkneliga behov av utredningar som konkret kan visa pÄ hur Sverige skall utvecklas positivt, och vad som konkret behöver göras.  SÄ Du behöver aldrig vara sysslolös pÄ Din nya arbetsplats.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Köping, Kungsör, Norberg, Riks, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, VĂ€sterĂ„s | Lämna kommentar

Surahammar fĂ„r hjĂ€lp av ”VĂ€rstingmyndigheten” TillvĂ€xtverket

Surahammar fĂ„r hjĂ€lp av ”VĂ€rstingmyndigheten” TillvĂ€xtverket

Nu skall Surahammar fÄ ekonomisk hjÀlp med drygt 4 miljoner frÄn tillvÀxtverket och startar den 1 november ett projekt för att förbÀttra företagsklimatet. I en artikel i Vestmanlands LÀns Tidning denSura
19 september uttalar sig nĂ€ringslivsutvecklare Susanne Sedvall med följande, citat; ”Vi behöver fler arbetstillfĂ€llen och fler invĂ„nare”.

Detta uttalande Àr nog samtliga Sveriges 290 kommuner beredda att skriva under pÄ och kÀmpa för.

Min etikett ”VĂ€rstingmyndigheten” pĂ„ TillvĂ€xtverket grundar sig bland annat pĂ„ avslöjandet kring deras hantering av konton för myndighetens representation. Men det vĂ€rsta för mig Ă€r att de hanterar företags- och tillvĂ€xtfrĂ„gor utan att ha erforderlig kompetens att ansvara för dessa sĂ„ viktiga omrĂ„den. Jag har varit och Ă€r mycket kritisk till deras arbete för att förstĂ€rka Sverige och nyföretagandet, och de negativa signaler detta skickar ut. Se mitt brev till nĂ€ringsministern 2012 och hennes svar: NĂ€ringsminister Annie Lööf har svarat pĂ„ mitt brev om TillvĂ€xtverket – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=1742

Jag har intresserat mig för Surahammar och dess utveckling under mÄnga Är, jag sett hur kommunen har pendlat mellan bÄde hopp och förtvivlan, detta oavsett rankingplaceringen pÄ företagsklimatet bland Sveriges kommuner.

Surahammar hamnar 2014 pÄ plats 238 bland 290 kommuner, ett tapp pÄ 52 platser sedan 2013.

Det var inte mĂ„nga Ă„r sedan man i Surahammar klappade sig för bröstet och basunerade ut undret i Surahammar med ”Sabineeffekten” efter den dĂ„varande nĂ€ringslivschefen Sabine Dahlstedt, numera tituleras hon till samhĂ€llsbyggnadschef. ”Sabineeffekten” som snabbt kom pĂ„ skam nĂ€r vardagen som vanligt alltid hĂ€lsar pĂ„ förr eller senare.

Vad jag har noterat för Surahammar och dess nÀringsliv Àr en stark övervikt av företag som enbart verkar pÄ den egna marknaden, med andra ord serviceföretag som till huvuddelen hÀmtar sina kunder/klienter frÄn sin egen hemmamarknad. En alltid omöjlig situation i ett lÄngsiktigt perspektiv.

Jag Ă„terger i min serie Vaskhodramat – Akt 4 Nytt liv exempel vad en koncentration av företagandet pĂ„ enbart en hemmamarknad nĂ€stan ofelbart leder till.  LĂ€nk till Vaskhodramat – Akt 4 Nytt liv : http://xn--blslampan-62a.se/?p=4257 LĂ€nkar till alla 4 akter i Vaskhodramat finns pĂ„ sidan av akt 4.

NĂ€r man besöker kommunens hemsida och nĂ€ringslivssidan sĂ„ skulle nog mĂ„nga seriösa företag bli sĂ„ konfunderade, att man undviker att ens ta den sĂ„ viktiga första kontakten. Denna information har jag kopierat frĂ„n kommunens hemsida, ”47 företagare i Surahammars kommun beviljades sammanlagt 3,7 miljoner i EU-stöd frĂ„n Europeiska Socialfonden”.
Vilka signaler skickar detta ut? Är det bidragen i sig som Ă€r kommunens styrka?

Nej, Surahammars kommun, med den nuvarande strategin lockar Ni inte till Er de företag som tillhör framtiden och en för framtiden positiv utveckling. Framtidsföretagen lockas aldrig av bidrag. Denna typ av företag som lockas av detta budskap har ingen hÄllbar överlevnad, utan överlever enbart i respiratorn vars brÀnsle Àr bidrag, och överlever enbart genom ett stÀndigt tillflöde av bidrag.

PÄ kommunens nÀringslivssida finns det en avdelning med namnet: Lyckade utvecklingsprojekt. NÀr man nyfiket skall se vilka dessa projekt Àr möts man av nedanstÄende.
”HĂ€r presentrerar vi nĂ„gra av vĂ„ra utvecklingsprojekt.

 

Sidan publicerad av: Susanne Sedvall

, 2014-09-01 12:49”

AlltsÄ bara ett stort tomrum, inga lyckade utvecklingsprojekt. Det mest uppseendevÀckande som jag hittar hÀr Àr en felstavning av ordet presenterar.

Hemsida till kommunens nÀringslivssida:
http://www.surahammar.se/naringsliv.4.690f4f5b113b4faccf9800036005.html

En kommun som ocksÄ verkar vara obenÀgna att besvara frÄgor, detta gÀller bÄde politiker och tjÀnstemÀn. BlÄslampan har stÀllt mÄnga frÄgor skriftligt till kommunens kommunalrÄd, kommunstyrelse, kommunfullmÀktige och ansvariga tjÀnstemÀn utan att fÄ ett enda svar.

Mycket dÄligt Surahammars kommun!

Denna ovilja att besvara frÄgor Àr inget bra sÀtt att marknadsföra sin kommun och försöka komma bort frÄn ett sorgligt och i lÀngden ohÄllbart bidragsberoende.

I september 2014 besökte jag Surahammar en dag för att med egna ögon bilda mig en uppfattning av lĂ€get. DĂ€refter skrev jag en artikel med rubriken: Surahammar i fritt fall – men VART? – LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4211

NĂ€r jag var pĂ„ vĂ€g till tĂ„get frĂ„n Surahammar sĂ„ upptĂ€cker jag ett uppgivet klotter om att TOMTEN FINNS – ELLER INTE.

Tomten finns -finns INTE!

TOMTEN FINNS – INTE!

En del i Surahammar verkar fortfarande tro pĂ„ TOMTEN – en del har inte trott pĂ„ den men Ă€ndrat sig


Men Ă€ven om TOMTEN nu finns eller inte sÄ Àr det
 FORTSATT MÖRKT – TYST – ÖDSLIGT och SORGLIGT i Surahammar, och som Ă€r oerhört tomt pĂ„ ett hĂ„llbart nyföretagande som ger en positiv framtid.

SkĂ€rpning Surahammars kommun! Sluta vĂ€nta pĂ„ TOMTEN – AGERA SJÄLV!

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i Riks, Surahammar | Lämna kommentar

Blixtsnabbt svar av lÀnsstyrelsen i VÀstmanland om de 10 miljoner som erhölls för 2013 och 2014

Blixtsnabbt svar av lÀnsstyrelsen i VÀstmanland om de 10 miljoner som erhölls för 2013 och 2014
LĂ€nsstyrelse

Jag erhöll frÄn lÀnsstyrelsen i VÀstmanlands lÀn ett nÀstan omöjligt snabbt svar för att komma frÄn en myndighet. Samma dag den 5 juni som jag begÀr att fÄ rapporten om de 10 miljoner i extra anslag som lÀnet erhöll för 2013 och 2014, fick jag svaret. En eloge för snabbt svar.

SÄ löd svaret och rapporten frÄn lÀnsstyrelsen:

”Hej!
Se bif redovisningar om anvÀndningen av medlen. Vi kommer ocksÄ att i höst göra en uppföljning till regeringen av resultaten av insatserna i form av nya jobb, företag och innovationer som nÄtt en marknad m m.

Med vÀnlig hÀlsning
Bo Bernerstedt
tel: 010-22 49 221
LĂ€nsstyrelsen VĂ€stmanlandNĂ€ringslivsfunktionen
Besök: VÀstra RingvÀgen 1
Pa: 721 86 VÀsterÄs
www.lansstyrelsen.se/vastmanland”

Rapporten som bifogades enligt ovan Àr i en PDF.fil som finns att lÀsa hÀr:
Redovisn tillÀggsanslag 1.1-medel VÀstmanland 2013

Min omedelbara reflektion nĂ€r jag lĂ€ser denna rapport Ă€r att det Ă„terigen visar att denna bidragskonstellation aldrig fungerar, som jag antar var den meningen med regeringens skrivning citat; ”att stĂ€rka den regionala tillvĂ€xten”.

Det Ă„terstĂ„r nu en vĂ€ntan till hösten 2015 för att se de verkliga konkreta resultaten och effekten som Ă„stadkommits i ”att stĂ€rka den regionala tillvĂ€xten”.

Det finns för mig mÄnga frÄgetecken och tveksamheter i hanteringen av dessa medel, men skall lÄta mig tÄlas till slutrapporten om resultaten som lÀnsstyrelsen skall redovisa till regeringen.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Köping, Kungsör, Norberg, Riks, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, VĂ€sterĂ„s | Lämna kommentar