Kategori Arkiv: Västerås

Västerås flygplats slocknar igen då amerikaflyget försvinner efter 5 månader

Västerås flygplats slocknar igen då amerikaflyget försvinner efter 5 månader

Västerås flygplats torde vara given bland Sveriges värsta  ”lekskola” bland de som vill försöka kalla sig flygplats. En flygplats som sköts så oprofessionellt är inte värd att fortsättningsvis få  kosta Västerås skattebetalare Vås-flygplatsmångmiljonbelopp varje år. Flygplatsen är en skamfläck och en rejäl badwill för varumärket Västerås och för ägaren Västerås kommun.

Nu efter bara fem månaders upphaussade start och flygning  så tar flygbolaget WOW Air sin ”Mats ur skolan”, flyr Västerås och flyttar till Arlanda flygplats. Tro inte att de flyttar om Västerås flygplats vore bättre än Arlanda.

Så här står det fortfarande den 19 augusti på Västerås flygplats hemsida: ”Från och med idag, 19 maj, kan prismedvetna svenskar flyga med det isländska lågprisbolaget WOW air direkt till Reykjavik från Västerås Flygplats. Från Island har WOW air fortsatt direktflyg till Boston, Washington D.C., Montréal och Toronto. Från juni i år flyger bolaget även till San Francisco och Los Angeles.”

Det kan man minst sagt kalla löften som inte vart värt ens ett rutten lingon. Det bygger minsann inte upp ett förtroende för att behålla och få återkommande resenärer till flygplatsen.

Enligt en artikel i Västerås Tidning beskrev kommunalrådet Anders Teljebäck att han fick ståpäls av WOW Air:s satsning på Västerås flygplats. Synd för Teljebäck att han inte fick nytta av sin päls en enda vinter.

Att  sedan flygplatsen har köpt och betalat rejält för att får ett mindre flygbolag att starta upp och flyga en linje från Västerås till Helsingfors är ingen ursäkt. Dryga 70 miljoner per år har Västerås flygplats betalat flygbolaget NextJet för att trafikera linjen. En mycket dyrbar päls som skall värma Teljebäck i vart fall två år, har det sagts.

Det passade mig alldeles förträffligt när jag är på väg till Kina och få testa av bland annat tidsvinsten som utropas som en  fördel med att flyga från Västerås till Asien. Så jag går först in på NextJets hemsida och försöker boka en biljett till Beijing, men det var möjligt, Beijing fanns inte med som resort hos Nextjet.
Jag går då in på Finnair som jag flugit många gånger med till Asien (utmärkt flygbolag). Där fanns det möjlighet att boka från Västerås till Beijing, men då med en total restid på
30 timmar och 50 minuter.

Jag ger då upp och bokar med Air China som varit mitt flygbolag de senaste 10 åren till Asien. Jag bokar ett direktflyg Stockholm-Beijing från Arlanda, flygtid 8 timmar och 35 minuter. Om jag åker med flygbussen Vås-Arlanda som tar 1,5 timma så är min totala restid från Arlanda som flygplats 10 timmar och 10 minuter. Tidsvinst flyg från Arlanda: 20 timmar och 40 minuter.
Utöver tidsvinsten, också ett lägre biljettpris än att resa från Västerås via Helsingfors.

Västerås flygplats är ett mycket tydligt exempel på att politiker och byråkrater skall omyndigförklaras från att vara det minsta i närheten av företagsvärlden och försöka leka affärer.

Jag menar att det också är högst nödvändigt att se till att politiker också straffas på något sätt för de felbeslut som medför ekonomiska skador för sin huvudman, skattebetalarna. Här bör man följa det privata näringslivet vars domar för felbeslut och misskötsel av sina uppdrag ofta leder till avsked och därmed omedelbart ut i kylan.

Att jag inte är ensam om att beklaga Västerås kommun misskötsel och skandallösa hantering av skattebetalarnas pengar visar med tydlighet missnöjet med skötseln av Västerås flygplats. Men att det inte är det enda problemet i Västerås kommun vittnar en utmärkt debattartikel av Ulf Hedman i Vestmanlands Läns Tidning (VLT) onsdagen 23 augusti. Rubrik: Ingen krävs på ansvar för Västerås i förfall: http://vlt.se/asikt/debatt/1.4202616-debatt-ingen-kravs-pa-ansvar-for-vasteras-i-forfall

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i Riks, Västerås | Lämna kommentar

Svårt för Länsstyrelsen i Västmanland att rekrytera rätt landshövding

Svårt för Länsstyrelsen i Västmanland att rekrytera rätt landshövding

Återigen blev det dags att snabbt byta ut landshövdingen för Västmanlands län, efter knappt ett år på tjänsten. Det är landshövding Håkan Wahlstedt som officiellt säger sig retirera av mest dimmiga och grumliga ursäkter och förklaringar.

Länsstyrelsen

Landshövding Håkan Wahlstedt har ändå under sin korta tid (11 månader), hunnit med att skapa sig ett namn med både starka rubriker och ett handlande, som inte alltid varit till hans fördel.

Att själv inse misstaget att ha hamnat på totalt fel arbetsplats, så är det i alla fall klokt att snabbt ta beslutet ”att ta sin Mats ur skolan”.

Hakan-Wahlstedt-200px

En osynlig förbannelse verkar sväva över Västmanlands län och länsstyrelsen i att finna rätt landshövdingar, som finner sig i att sitta i en mörk garderob tyst och snällt. Detta är inte första gången en landshövding för Västmanlands län avgår innan förordnandet går ut.

Den förra landshövdingen Ingemar Skogö kom från sin tjänst som generaldirektör för Vägverket som avvecklades 2010. En liknande bakgrund har den nyutnämnda landshövdingen Minoo Akhtarzand som tillträder sin tjänst den 1 februari 2016. Akhtarzand  var generaldirektör i Banverket fram till 2010 då denna myndighet avvecklades, därefter landshövding i Jönköpings län.

En sådan smal bas för rekrytering av landshövdingar får mig att fråga om inte det är dags att försöka införa en bredare plattform även för denna rekrytering. Detta fram till att min önskan om en total avveckling av samtliga 21 länsstyrelserna är verklighet. Läs min artikel med rubriken; Äntligen! Nu kanske antalet länsstyrelser minskar i Sverige – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=2156

Många meningar finns om det verkliga behovet av inrättningen länsstyrelsen och dess chef landshövdingen, en tjänst som lyckats överleva ända sedan 1634. Läs artikel i DI Weekend med betygssättning av samtliga 21 landshövdingar. Länk: http://weekend.di.se/reportage/har-har-du-din-landshovding-2

En stor heder åt Dig Håkan Wahlstedt att snabbt inse det omöjliga i att försöka klänga sig fast landshövdingestolen och därmed snabbt begära entledigande från tjänsten.

Att sedan hamna på regeringskansliets ”byråkratkyrkogård” kanske inte ger samma status som att få vara den som är högsta ledare för 170 andra avlönade på länsstyrelsen. Men å andra sidan så får Du under Din tid på den nya ”arbetsplatsen” stifta bekantskap med andra likasinnade toppbyråkrater och potentater som ständigt kommer och går.

Kanske är det bättre att i detta läge tänka som klokorden säger; ”Bättre att vara kung i sin egen lilla by – än att vara bonde i den stora staden”.

Jag minns Dig som en glad och trevlig kille då jag för många år sedan var inbjuden till Din nya lägenhet i ett av det första nybyggda huset i Västerås hamn. Att jag då uppfattade att Du inte hade det genuina entreprenörsdriv, som jag vill se mer av även hos politiskt aktiva personer, det är Du tyvärr inte ensam om.

För Din egen skull så menar jag att det är ett stort framsteg och en stor lycka att få lämna det omöjliga och onödiga byråkrathuset länsstyrelsen, ett framsteg och en chans som jag hoppas Du tar väl hand om.

Det finns oräkneliga behov av utredningar som konkret kan visa på hur Sverige skall utvecklas positivt, och vad som konkret behöver göras.  Så Du behöver aldrig vara sysslolös på Din nya arbetsplats.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Köping, Kungsör, Norberg, Riks, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås | Lämna kommentar

Sorglig intervju med nya tillförordnade Vd:n för Västerås flygplats

Sorglig intervju med nya tillförordnade Vd:n för Västerås flygplats

Västerås flygplats fick en ny t.f. VD efter att styrelsen sparkade den förra VD:n Mikael Nilsson för några månader sedan. Läs artikel i Vestmanlands Läns flygplatsTidning. Länk: http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3181290-ny-chef-for-flygplatsen

Jag skrev en artikel den 5 oktober i år om min syn på att utse en ny VD för denna skamfläck för Västerås, om än bara en tillförordnad VD. Läs min artikel om tillförordnade VD:n Anders Gärdström: http://xn--blslampan-62a.se/?cat=6&paged=4

En mycket sorglig intervju med tillförordnade VD Anders Gärdström som publicerades i Västerås Tidning den 2 december 2015, visar på fortsatta förluster för en flygplats utan flygmöjligheter som till och med, befaras öka. Länk till Västerås Tidning den 3 dec 2015 med rubriken: Kommunens tuffa krav på flygplatsen – http://www.direktpress.se/vasterastidning/Hem/Aktuellt/Nytt-underskott-for-flygplatsen/

Trots många decenniers förlusttynga flygplats fortsätter vansinnet i allt högre grad, med samlande förluster som snart härmar sig en halv miljard kronor. Om det nu var en flygplats som kunde tillhandahålla flyglinjer till destinationer som var till nytta både för kommunens näringsliv och befolkning skulle kanske kritiken varit mildare.

Fortfarande efter alla år så finns det NOLL reguljära inrikes flyglinjer och heller inga reguljära flyglinjer till ett flygnav i Europa varifrån det är möjligt att ta sig vidare ut i världen. Trots detta hävdar vissa polititiska partier att näringslivet behöver flygplatsen.

Västerås flygplats fortsätter att dra löjets skimmer över Västerås.  Det ansvaret vilar helt på politiker och byråkrater som inte kan erkänna sina felbeslut år efter år och ha modet att avsluta denna ”Kalle Anka flygplats”.

Jag är i Finland denna vecka och skall försöka ta mig till Västerås på bästa sätt, men tvingas återigen konstatera att min artikel från den 5 maj 2014 fortsatt gäller; Jag måste köpa vingar för pengarna om jag bor i Västerås och skall flyga http://xn--blslampan-62a.se/?p=3729

Västerås ”Kalle Anka flygplats med tillförordnade VD Mikael Gärdström har mycket att bevisa, först en flygplats med flygmöjligheter för näringsliv och kommuninvånare, och som dessutom skall leverera ett positivt ekonomiskt resultat.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Inlagt i Riks, Västerås | Lämna kommentar