Kategori Arkiv: alla kommuner

OtÀcka Sverigebubblor som kan vara pÄ vÀg att spricka


OtÀcka Sverigebubblor som kan vara pÄ vÀg att spricka


Det finns mÄnga bubblor i det offentliga Sverige som kan vara pÄ vÀg och spricka helt och dÄ skapa oro eller som allra vÀrst ett rejÀlt KAOS.

Stoppas inte de systemfel som jag menar pÄgÄr i mycket av det officiella Sverige, sÄ kan landet riskera spricka sönder likt en skör sÄpbubbla.

Den första rejÀla bubblan finns hos ett otal av Sveriges 290 kommuner, som jag menar Àr en enda stor bubbla och som i mycket lever pÄ övertid. Kommuner som Är efter Är envist klamrar sig fast vid bÄde nationella och EU-bidrag, för att fÄ ihop en budget i balans Àr inte hÄllbart. Detta visar pÄ en fabulös hantering av skattemedel och som bara gÄr in i det outtömliga svarta hÄlet, utan NYTTA. RespiratorÄtgÀrder utan hopp om ett tillfrisknande.

Utöver dessa 290 kommuner som kliver pÄ i sanka och ibland bottenlösa myrmarker, sÄ finns ocksÄ de nÀrbeslÀktade 21 lÀnsstyrelserna (statens förlÀngda arm) och 20 landsting. Alla dessa tre offentliga Sverige instanser, sköts av en enorm armé och ibland av inkompetent personal utan en kvalitativ utbildning för sin tjÀnst.

Utöver ovanstÄende finns ytterligare 337 myndigheter. MÄnga av dessa Àr kÀnda för sina skandaler i form av, korruption, mutor, ekonomiska oegentligheter och ett tillskansande av skattemedel för egen vinning.

Bland denna myndighetsflora hittar man de som redan har blivit avslöjade med skandaler eller Àr misstÀnkta för oegentligheter eller otillfredsstÀllande skötsel av sina uppdrag som exempelvis; Polisen, Arbetsförmedlingen, FörsÀkringskassan, Statens fastighetsverk, Skatteverket, Domstols- och rÀttsvÀsendet, och inte minst Riksrevisionen, den myndighet som skall utgöra den sista utposten och garantin för riksdagen och dÀrmed ytterst den svenska medborgaren.

Men det slutar inte bara med dessa upprÀknade drygt 600 offentliga, kommuner, lÀn, landsting och myndigheter, utan det finns orÀkneliga nÀrbeslÀktade institutioner, föreningar och organisationer som ekonomiskt verkar och drivs till största delen av medborgarnas skattepengar.
Detta Ă€r en grupp som inte har samma krav pĂ„ offentlig öppenhet och kan dĂ€rmed lĂ€ttare undgĂ„ ”visselblĂ„sare” och dĂ€rmed lĂ€ttare komma undan upptĂ€ckter.

Jag vill hÀvda att landets offentliga Sverige, har sÄ mÄnga bubblor och som i flera kan vara nÀra att spricka sönder och skapa en obehagligt och farligt KAOS.

Bubblorna finns inom mÄnga omrÄden som under de senaste decennierna stÀndigt byggt pÄ. Man kan se det bland annat i skuldberget pÄ dryga 3000 miljarder och som vÀxer lavinartat, dÀr 81 % Àr bolÄn. Alla har vÀl noterat varningarna om bobubblan i Sverige.

För drygt ett Ă„r sedan skrevs en debattartikel av bland annat en nĂ€ringslivsforskare och en docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, och som publicerades i Dagens Industri (DI).  En mycket vĂ€lskriven artikel som visar pĂ„ Sveriges ”bubbelekonomi”.
Rubrik: Sverige pÄ vÀg mot djup krisLÀnk: http://www.di.se/artiklar/2016/4/28/debatt-sverige-pa-vag-mot-djup-kris/

Jag menar att det allvarligaste och det som i mycket kan vara det som utlöser att bubblorna i Sverige börjar spricka, Àr det enorma bidragsberoendet som nu vÀxt sig permanent och Àr svÄr att finna en avvÀnjning av.

Bidragsdrogen Àr minst lika farlig som alla andra drogpreparat som förekommer i samhÀllet, kanske i mycket Ànnu farligare. Bidragsdrogen smyger sig pÄ den i en lagom mÀngd till att börja med och resolut biter sig fast i bidragsoffret och inte vill slÀppa taget.

Det har gÄtt sÄ lÄngt i Sverige att vi har en helt egen bidragsmyndighet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhÀllesfrÄgor (MUCF) vars huvuduppgift Àr att dela ut bidrag, 2016 delades drygt 600 miljoner ut. Se deras hemsida; https://www.mucf.se/ .

Myndighetens kostnader var 2016 drygt 76 miljoner kronor. Den hade ca 70 anstÀllda och sjÀlvklart en generaldirektör.
Det har skrivits och kritiserats en del om myndigheten men den har fĂ„tt verka i en grĂ„zon utan större uppmĂ€rksamhet, frĂ„n ”visselblĂ„sare” och kritiker.

Men den 5 juni 2017 publicerade REBECCA WEIDMO UVELL en artikel pĂ„ sin privata blogg med rubriken; MUCF GRANSKAR INTE ALLS FAKTISKT. – LĂ€nk: http://uvell.se/2017/06/05/mucf-granskar-inte-alls-faktiskt/
DÀr kan ni lÀsa hennes kamp mot andra delar av det svenska etablissemanget som ville försvÄra för henne att fÄ ut sin syn och granskning av MUCF. BeklÀmmande till de berörda som vill försvÄra

Att denna bidragsdrog som MUCF delar ut drabbar ocksÄ en sÀrskilt kÀnslig grupp, nÀmligen ungdomar, Sveriges framtid. Just dÀrför bör man vara extra försiktig, vid utdelandet av ekonomiska bidrag till gruppen unga.

Men ett gott rÄd Àr att alla bör vara uppmÀrksamma pÄ riskerna. Man kan bli ordentligt blöt om fötterna om mÄnga bubblor spricker samtidigt. Men vi fÄr bida tiden och följa utvecklingen för vi kan ÀndÄ inte gÄ med gummistövlar pÄ hela tiden.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Glad midsommar

Glad midsommar

Återigen dags att fira midsommar i det underbara sommar Sverige. Med midsommarfirandet sĂ„ vĂ€lkomnar vi sommaren, en av vĂ„ra fyra underbara Ă„rstider. LĂ„t alla fĂ„ sin del av allt det goda som den svenska sommaren bjuder pĂ„.

Med denna strof ur dikten Haga (FjÀriln vingad), publicerad/skriven Är 1791 av Carl Michael Bellman, vill BlÄslampan önska alla en GLAD MIDSOMMAR, och att det blir en fin, solig och avkopplande midsommarhelg, bÄde för sjÀl och kropp, och för alla.

Haga

FjÀril vingad syns pÄ Haga,
mellan dimmors frost och dun,
sig sitt gröna skjul tillaga,
och i blomman sin paulun;
minsta krÀk i kÀrr och syra,
nyss av solens vÀrma vÀckt,
till en ny högtidlig yra
eldas vid sefirens flÀkt.

Carl Michael Bellman

Glad midsommar och en solig sommar önskas alla!

Soliga sommarhÀlsningar

BlÄslampan

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Regeringen skapar nya Fas3 sysselsÀttningar dÄ inget annat hjÀlper

Regeringen skapar nya Fas3 sysselsÀttningar dÄ inget annat hjÀlper

Nu har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Äterigen presenterat ett nytt Fas3 som konstrueras som gratis arbetskraft för hugade arbetsgivare, med namnet extratjÀnst. Staten betalar hela lönen upp till tvÄ Är. 
SÄ hÀr skriver Ylva Johansson pÄ regeringens hemsida:
”Regeringen har en bred jobbagenda för att nĂ„ mĂ„let om lĂ€gst arbetslöshet i EU Ă„r 2020. En viktig del i detta Ă€r en aktiv arbetsmarknadspolitik. ExtratjĂ€nster Ă€r ett verktyg som kan ge bĂ„de nyanlĂ€nda och lĂ„ngtidsarbetslösa en vĂ€g in pĂ„ arbetsmarknaden.”
LĂ€nk: http://www.regeringen.se/regeringens-politik/kompetensforsorjning-och-okad-kvalitet-i-aldreomsorgen/100-procent-extratjanst/

Regeringens  löfte om att Sverige skall ha EU:s lÀgsta arbetslöshet 2020 kan bli en enkel match tack vare de generösa anstÀllningsvillkoren för arbetslösa, som nu Äterigen begÄvats med ett nytt Fas3 projekt.
Gratis arbetskraft för hÄgade arbetsgivare.

Visst Àr det bra att Ylva Johansson försöker att fÄ folk i nÄgon form av sysselsÀttning, detta oavsett om den Àr behövd eller inte, men kalla inte dessa respiratorsysselsÀttningar för JOBB.
Min definition av reella JOBB Ă€r; ”Jag avser enbart anstĂ€llningar utan nĂ„gon som helst bidragsersĂ€ttning, som kommer frĂ„n allmĂ€nna medel och som Ă€r skattefinansierad bĂ„de direkt eller indirekt.”

ExtratjÀnst Àr nu inte det första respiratorprogram som sjösÀtts av en sittande regering. Det Àr kanske en ÄtgÀrd som bedöms vara nödvÀndig för att klÀnga sig kvar vid makten. Detta oavsett vilka fÀrgnyanser regeringen har. Förresten sÄ hÀrstammar införandet av uppfinningen Fas3 frÄn den dÄvarande alliansregeringen. Fas3 infördes i juli 2007. TyvÀrr sÄ Àr detta bara ett nytt pÄfund av de mÄnga meningslösa Fas3 skapelser, som egentligen bara Àr till för att inge folk en liten strimma av framtidshopp.

NEJ, Ylva Johansson, det enda som kan komma Ät JOBB-problemet pÄ djupet och bota sjukdomen, Àr ett reellt JOBB-skapande som Àr behövt.

Inga respiratorÄtgÀrder!

Ansvaret för anvÀndandet av denna destruktiva respirator, ligger helt pÄ de regeringsansvariga.

Arbetsförmedlingen som borde vara regeringens och statens förlÀngda arm i kampen mot bristen och avsaknaden av  reella JOBB, har totalhavererat för mÄnga decennier sedan.

Arbetsförmedlingen har sjunkit sĂ„ djupt ner i uppgivenhetens trĂ€skmarker att man nu pĂ„ sin hemsida har en sida med rubriken; Stöd och insatser A-Ö – LĂ€nk: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Stod-och-insatser-A-O.html

Jag har arbetat som egen företagare i lÀnder som varken har arbetsförmedlingar eller ekonomiska bidragsersÀttningar för varken arbetslösa eller företag.  Trots denna avsaknad klarar man av att hÄlla folk i arbete/sysselsÀttning, till och med bÀttre Àn Sverige i vissa fall. SjÀlvklart sÄ finns det som alltid brister, avarter och fördelar i alla lÀnder, sÄ Àven i dessa lÀnder. Men man fÄr ta det minst dÄliga frÄn alla lÀnder och sedan försöka förÀdla och slipa och för att fÄ till det bÀsta.

Bidragsrespiratorn  Àr ett gissel pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, exempelvis tenderar den att  Àven stĂ€ndigt öka pĂ„ korruption och nepotism. LĂ€s min artikeln frĂ„n februari 2012 med rubriken: Nepotismen breder ut sig i det svenska samhĂ€llet – http://xn--blslampan-62a.se/?p=835

Sverige har ingen brist pĂ„ sysselsĂ€ttningar bĂ„de vad gĂ€ller bidragssysselsĂ€ttningar frĂ„n A-Ö och den enorma överbemanning som rĂ„der i den ofantliga officiella Sverige som myndigheter, kommuner, landsting, organisationer och andra nĂ€rliggande offentliga verksamheter.

Jag kommer att delge detta blogginlÀgg till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson med den stÀndiga frÄgan: Vilka ÄtgÀrder tÀnker regeringen vidta omedelbart för ett JOBB-skapande som Àr vÀrt namnet?

ÅterstĂ„r att se om hon reagerar och i sĂ„ fall med vilka förslag till förĂ€ndringar.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | 1 kommentar