Kategori Arkiv: alla kommuner

Nyhetsbrev frÄn BlÄslampan April, Maj och Juni 2020

HÀr kommer BlÄslampans nyhetsbrev över tre vÄr och försommarmÄnader 2020. Det Àr ett litet axplock frÄn det vi pÄ BlÄslampan tycker ha gjort sig förtjÀnta av att fÄ kÀnna av lite extra uppmÀrksamhet med bÄde, ljus, vÀrme, hetta och en del pekfinger frÄn BlÄslampan. Det kommer delvis efter tips av vÄra vakna lÀsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bÀttre för flera. Det spÀnner bÄde över lÀnder nationellt och internationellt, men sjÀlvklart mest frÄn Sverige.

BlÄslampans nyhetsbrev frÄn Ärets tre mÄnader April, Maj och Juni 2020

– Corona fortsĂ€tter att överskugga det mesta av allt elĂ€nde
– Europa öppnar – men helst inte för svenskar
Arbetsförmedlingen fortsÀtter sin överlevnadskamp
– VĂ€sterĂ„s flygplats ett 30 Ă„rigt trauma som aldrig verkar ta slut

Riksrevisionen kritiserar ineffektiv statsförvaltning
– Korruptionen breder ut sig i Sverige
– Ann Linde lĂ„ter som en obstinat populist
– Den akuta elkrisen i Sverige

– Miljöpartiets prestation Ă€r obegripligt usel
– Covid-19 slutar inte att gĂ€cka Sverige och vĂ€rlden

Corona fortsÀtter att överskugga det mesta av allt elÀnde

Det fruktade Coronaviruset som startade i Hebeiprovinsen med centrum i 11 miljonersstaden Wuhan i slutet av december 2019 fortsĂ€tter sprida skrĂ€ck. Viruset Ă€r nu spritt i de flesta lĂ€nder i vĂ€rlden, sĂ„ Ă€ven Sverige. Börserna runt om i vĂ€rlden har reagerat och lyst blodrött, men just nu Ă„terhĂ€mtat sig med lite vĂ€lbehövlig optimism.  Men en stor osĂ€kerhet rĂ„der om nĂ€r ett normallĂ€ge kan infinna sig.
LÀnk till en av mÄnga artiklar om Corona: Rubrik: Corona: SÄ Àr lÀget i vÀrlden just nu (Det var lÀget i början av maj- nu i slutet av juni Àr siffrorna nÀstan de dubbla)
https://www.hbl.fi/artikel/corona-sa-ar-laget-i-varlden-just-nu/

Europa öppnar – men helst inte för svenskar

Sverige sticker ut med mycket höga smitt- och dödstal jÀmfört med sina nordiska grannlÀnder och Àven i jÀmförelse med mÄnga andra lÀnder . MÄnga lÀnder i Europa vÀlkomnar inte svenskar och i vÄra nordiska grannlÀnder Àr svenskarna nÀstan helt portade, detta med nÄgra smÄ undantag.
LĂ€nk till artikel i Aftonbladet med rubrik: Europa öppnar – men helst inte för svenskar- https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2GQXjl/europa-oppnar–men-helst-inte-for-svenskar

Arbetsförmedlingen fortsÀtter sin överlevnadskamp

Myndigheten fortsĂ€tter sin överlevnadskamp och har nu fĂ„tt lite ovĂ€ntad hjĂ€lp i dagens Coronatider. Detta sjĂ€lvklart utan att kunna förmedla reella arbeten och jobb, som jag menar borde vara myndighetens verkliga uppgift. Mitt namn pĂ„ denna myndighet Ă€r ”Bidragsmyndigheten” och har bara förstĂ€rkts i coronatiderna. LĂ€nk till en av mĂ„nga artiklar om arbetsförmedlingens arbete i Coronatider.Rubrik: SĂ„ ser den nya corona-arbetslösheten ut – (Not. Statistik frĂ„n senare del av april-2020. https://www.arbetsvarlden.se/sa-ser-den-nya- corona-arbetslosheten-ut/

VĂ€sterĂ„s flygplats ett 30 Ă„rigt trauma som aldrig verkar ta slut 

VÀsterÄs kommun som i decennier har kÀmpat för att behÄlla sin flygplats men inte pÄ lÄnga vÀgar ha lyckats med att fÄ till en flygplats som har flygdestinationer för folket. Med detta enkla faktum sÄ har flygplatsen varje Är sedan starten genererat blodröda siffror ekonomiskt.
De samlade förlusterna för flygplatsen och skattebetalarna i VÀsterÄs kommun kan rÀknas till lÄngt mer Àn 600 miljoner kronor. Anledningarna till flygplatsens förluster Àr mÄnga men jag menar att förlusterna till största delen beror pÄ en icke kompetent ledning.
LÀnk till en artikel frÄn 2017 i BlÄslampan om flygplatsen och varför nedlÀggningen behövs: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5405

Riksrevisionen kritiserar ineffektiv statsförvaltning

Riksrevisionen kritiserade i sin rapport 2018 myndigheter och samhÀllsomrÄden som ineffektiva exempelvis; polisen, skatteverket, sameskolstyrelsen, ja sÄ kan man fortsÀtta inom nÀstan alla omrÄden som staten, kommuner, landsting och myndigheter har ansvaret för. Idag 2020 verkar inga större förbÀttringar ha skett, kanske snarare tvÀrtom.
LĂ€nk till artikeln i Publikt med rubriken: Riksrevisionen kritiserar ineffektiv  statsförvaltning – https://www.publikt.se/nyhet/riksrevisionen-kritiserar-ineffektiv-statsforvaltning-20517

Korruptionen breder ut sig i Sverige

Att Sverige inte Ă€r landet som Ă€r fritt frĂ„n korruption har alltid varit ifrĂ„gasatt, men det har aldrig gjorts nĂ„gra genomgripande forskningar.  Men mer och mer fakta kommer fram i dagen som bör oroa de folkvalda politikerna. Men det kan ocksĂ„ vara sĂ„ att Ă€ven denna grupp till viss del inte alltid har rent mjöl i pĂ„sen och dĂ€rför inte kan stĂ„ upp pĂ„ barrikaderna rakryggade. LĂ€nk till en lĂ€svĂ€rd artikel i fplus med rubriken: Forskaren: Korruptionen breder ut sig i Sverige – https://www.fplus.se/forskaren-korruptionen-breder-ut-sig-i- sverige/a/awerl7

Ann Linde lÄter som en obstinat populist

Arrogant och ovÀrdigt. Utrikesminister Ann Linde (S) gör mer skada Àn nytta nÀr hon försvarar coronastrategin med pinsamma utfall och rena faktafel, skriver expressen. Det Àr ord som delas av mÄnga. Det har kommit reaktioner pÄ intervjun med Ann Linde lÄngt utanför Sveriges grÀnser. Utrikesminister Ann Linde har visat sitt dÄliga omdöme och olÀmplig.
En katastrof!
LĂ€nk till artikeln i expressen med rubriken: Ann Linde lĂ„ter som en obstinat populist – https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/ann-linde-later-som-en-obstinat-populist/

Den akuta elkrisen i Sverige

Notan skenar för den rödgröna regeringens energipolitik. Statliga Svenska kraftnĂ€t tvingas betala hundratals miljoner till Vattenfall för att under ett antal sommarveckor Ă„terstarta en kĂ€rnkraftsreaktor i Ringhals. För att rĂ€dda Stockholms elförsörjning mĂ„ste regeringen anvĂ€nda pengar frĂ„n Sveriges beredskapskassa. Pengarna ska bland annat gĂ„ till en nystart av den elproduktion som regeringens skatt pĂ„ kraftvĂ€rme stĂ€ngde ned i vĂ„ras. SĂ„ illa kan det vara i Sverige Ă„r 2020. LĂ€nk till artikeln i Publikt med rubriken: HĂ€r Ă€r Ygemans nödlösning för att stoppa elkrisen https://www.fplus.se/har-ar-ygemans-nodlosning-for-att-stoppa-elkrisen/a/vQGzW5

Miljöpartiets prestation Àr obegripligt usel

16-Ă„riga Greta kan – men inte Lövin och Bolund
Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.
Det Àr obegripligt dÄligt.
Klimatet Àr en överlevnadsfrÄga, det Àr pÄ allas lÀppar, Greta Thunberg Àr en vÀrldsstjÀrna. Men MP skulle raderas ur riksdagen.
Detta skriver Lena Mellin i aftonbladet i februari 2020.
LÀnk till artikeln i Aftonbladet med rubriken: Miljöpartiets prestation Àr obegripligt uselhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/LAgwAx/

Covid-19 slutar inte att gĂ€cka Sverige och vĂ€rlden 

Orosmolnen blir fler och fler pÄ vÀrldens gemensamma himmel vad gÀller Covid-19, sÄ Àven i Sverige, som har drabbats hÄrdast av de nordiska lÀnderna. Ingen vet Ànnu inte hur omfattande eller lÄngvarigt detta tillstÄnd kommer att vara, men vi kan redan se effekter pÄ vÄra resmönster, sÀger Lena Winslott Hiselius frÄn Lunds universitet. universitet.
Se artikel frĂ„n Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik                                                                                                            
https://www.forskning.se/2020/06/08/covid-19-nar-det-omojliga-blir-mojligt/                                                                                                                                     


Detta Ă€r nĂ„gra exempel pĂ„ problem som tornat upp sig under Ă„rets tre vĂ„r och sommarmĂ„nader. En del Ă€r officiella ”vĂ€rstingar” som fritt fĂ„r och har fĂ„tt spelrum i vĂ„rt svenska samhĂ€lle. Dessa gamla ”vĂ€rstingar” och alla nya som stĂ€ndigt kommer till, skall och mĂ„ste bekĂ€mpas pĂ„ alla demokratiska, korrekta men pĂ„ ett vĂ€rdigt sĂ€tt, men alla skall de fĂ„ kĂ€nna pĂ„ blĂ„slampans vĂ€rme.

Ett stort TACK till alla visselblĂ„sare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sĂ€tta fingret pĂ„ alla typer av ”vĂ€rstingar” i samhĂ€llet.

BlÄslampan vill dÀrmed önska alla en fin och solig sommar. Först av allt det viktigaste, nÀmligen en

BlĂ„slampan önskar alla GOD HÄLSA och en framgĂ„ngsrik kamp mot det fruktansvĂ€rda Coronaviruset. TACK till alla Ni som oavbrutet kĂ€mpar pĂ„ i vĂ„rden och omsorgen i kampen med att bekĂ€mpa Covid-19.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör


Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Nyhetsbrev frÄn BlÄslampan Ärets tre startmÄnader 2020

HÀr kommer BlÄslampans nyhetsbrev över tre otÀckt mörka startmÄnader 2020. Det Àr Àven ett litet axplock frÄn det vi pÄ BlÄslampan tycker ha gjort sig förtjÀnta av att fÄ kÀnna av lite extra uppmÀrksamhet med bÄde, ljus, vÀrme, hetta och pekfinger frÄn BlÄslampan. Det kommer delvis efter tips av vÄra vakna lÀsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bÀttre för flera. Det spÀnner bÄde över lÀnder nationellt och internationellt, men sjÀlvklart mest frÄn Sverige.

BlÄslampans nyhetsbrev frÄn Ärets första mÄnader Januari, Februari och Mars 2020

Corona överskuggar det mesta av allt elÀnde i starten av 2020
Lagstridigheter vid Göteborgs universitet
13 svenska företag svartlistade för korrupta affĂ€rer  
Korruptionsskandalen i statens fastighetsverk
Landshövdingar som sparkats i Kalmar lÀn

Arbetsförmedlingen fortsÀtter kÀmpa för sin överlevnad
Sverige mest korrupta landet i Skandinavien
VÀsterÄs flygplats skall nu stÀngas för gott

Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler
Covid-19 fortsĂ€tter sitt grepp om Sverige och vĂ€rlden 

Corona överskuggar det mesta av allt elÀnde i starten av 2020
Det fruktade Corona viruset som startade i Hebei provinsen i Kina med centrum i 11 miljoners staden Wuhan. Viruset Ă€r nu spritt i fler Ă€n 150 lĂ€nder i vĂ€rlden, sĂ„ Ă€ven Sverige. Börserna runt om i vĂ€rlden har reagerat och lyser blodrött. 
LĂ€nk till en av mĂ„nga artiklar om Covi-19 virus: Rubrik: Coronavirus/COVID-19
Författad av LĂ€kare utan grĂ€nser – Tack för att Ni finns!
https://lakareutangranser.se/vad-vi-gor/vara-arbetsomraden/covid-19

Arbetsförmedlingen fortsÀtter kÀmpa för sin överlevnad
Myndigheten fortsĂ€tter sitt meningslösa bidragsgivande. Detta utan att med krafttag ha förmĂ„gan att förmedla reella arbeten och jobb. Det Ă€r mĂ„nga Ă„r sedan jag tyckte att Arbetsförmedlingen borde ersĂ€ttas med namnet Bidragsförmedlingen, en Ă„sikt som bara förstĂ€rks.  Min dröm om att   arbetsförmedlingen skulle kunna bli en fungerande JOBBSKAPARMYNDIGHET med förmedling av reella och behövda JOBB, inga ”lĂ„tsasjobb” och ”sysselsĂ€ttningar” allt det goda verkar enbart förbli en dröm som aldrig kommer att bli verklighet.
LĂ€nk till en av BlĂ„slampans mĂ„nga bloggartiklar om arbetsförmedlingen. Rubrik:     Arbetsförmedlingen – VÄRSTINGMYNDIGHETEN – korthuset som börjat blĂ„sa bort ur tiden – http://xn--blslampan-62a.se/?p=6166

Sverige mest korrupta landet i Skandinavien
Sverige halkar ned pĂ„ den internationella korruptionsrankingen och har under regeringen Löfven placerat sig som det mest korrupta landet i Skandinavien. Myndighetsskandalerna och hur regeringen kringgĂ„tt vedertagna principer om transparens kring kohandeln om en plats i FN:s sĂ€kerhetsrĂ„d tros vara bidragande orsaker.  LĂ€nk till artikel i SamhĂ€llsnytt med rubrik: Sverige mest korrupta landet i Skandinavien under regeringen Löfvens styre – https://samnytt.se/sverige-mest-korrupta-landet-i-skandinavien/

VÀsterÄs flygplats skall nu stÀngas för gott
VĂ€sterĂ„s kommun som i decennier har kĂ€mpat för att behĂ„lla sin flygplats men inte pĂ„ lĂ„nga vĂ€gar ha lyckats med att fĂ„ till en flygplats som har flygdestinationer för folket. Med detta faktum sĂ„ har flygplatsen varje Ă„r sedan starten genererat blodröda siffror ekonomiskt. Samlade förluster som kan rĂ€knas till lĂ„ngt mer Ă€n 600 miljoner kronor. En stor anledning till flygplatsens  samlade förluster menar jag till största delen beror pĂ„ en icke kompetent ledning.
LÀnk till en artikel frÄn BlÄslampan om flygplatsen och varför nedlÀggningen behövs: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5405

Lagstridigheter vid Göteborgs universitet   
Skandaler som uppdagats pÄ Göteborgs universitet har visat upp mÄnga sidor pÄ skandalmyntet. Att alla i Sverige skulle vara lika inför lagen verkar ha fastnat i oegentlighetsgyttjan. Men det som Àr dÄligt för vissa Àr bra för andra.
LĂ€nk till artikel skandalen i SVD med rubriken: – Jan AlmĂ€ng: Lagstridigheter vid Göteborgs universitet – https://www.svd.se/jan-almang-lagstridigheter-vid-goteborgs-universitet

13 svenska företag svartlistade för korrupta affĂ€rer   
SVT skriver följande om detta smutsiga och för mĂ„nga okĂ€nda omrĂ„de: Oftast Ă€r det en hemlig vĂ€rld. MutaffĂ€rerna som de svenska bolagen avslöjats med hade inte kommit fram utan visselblĂ„sare. Men nu stĂ„r bolagen pĂ„ VĂ€rldsbankens svarta lista.
Efter att i fyra decennier ha arbetat som egen företagare i nĂ„gra av vĂ€rldens mest korrupta lĂ€nder Ă€r detta avslöjande ingen överraskning. LĂ€nk till artikel av SVT med rubriken: SVT avslöjar: 13 svenska företag svartlistade för korrupta affĂ€rer – https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-tretton-svenska-foretag-svartlistade-for-korrupta-affarer

Korruptionsskandalen i statens fastighetsverk
I januari 2017 briserade en bomb pĂ„ statens fastighets­verk nĂ€r TV4s Kalla fakta avslöjade en avancerad korruptionshĂ€rva. AnstĂ€llda som lĂ€nge anat orĂ„d drog en suck av lĂ€ttnad. De hoppades dĂ„ pĂ„ genomgripande förĂ€ndringar pĂ„ myndigheten. Återigen en framgĂ„ng för vakna och modiga visselblĂ„sare.
LÀnk till en artikel pÄ Dagens Arena med rubriken: Polisens tillslag skakade myndighetenhttps://www.publikt.se/artikel/polisens-tillslag-skakade-myndigheten-20960

Landshövdingar som sparkats i Kalmar lÀn
Landshövdingen i Kalmar lĂ€n Stefan Carlsson fick sparken i juli 2016 sedan lokalradion avslöjat att han pĂ„ skattebetalarnas bekostnad ringt sexsamtal frĂ„n residensets telefon. Efter det fick han ny anstĂ€llning med full lön pĂ„ Regeringskansliet.  Han eftertrĂ€ddes av Thomas Carlzon 2017 som ocksĂ„ fick sparken 2019 för att ha betalt svarta löner.
Artikel i KvĂ€llsposten med rubriken: Landshövding avslöjad: Betalade ut svarta löner – https://www.expressen.se/kvallsposten/landshovding-avslojad-betalade-ut-svarta-loner
Artikel om landshövding Stefan Carlsson och hans telefonssex. Rubrik: Landshövdingen köpte telefonsex – https://www.barometern.se/kalmar/landshovdingen-kopte-telefonsex/

Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler
Det upptÀcks dagligen om skandaler inom en mÀngd myndigheter och samhÀllsomrÄden som exempelvis; Àldreomsorgen, sjukvÄrden, skolor, vÀg- och jÀrnvÀgsunderhÄll, ja sÄ kan man fortsÀtta inom nÀstan alla omrÄden som staten, kommuner, landsting och myndigheter har ansvaret för.
LĂ€nk till debattartikeln i Göteborgs-Posten med rubriken: Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler –https://www.gp.se/debatt/myndighetssverige-beh%C3%B6ver-nytt-blod-efter-alla-skandaler-1.6182085

Covid-19 fortsÀtter sitt grepp om Sverige och vÀrlden
Det kommer fler och fler orosmoln som börjar torna upp sig pÄ himlen ovanför Sverige. Covid-19 har medfört att landets tillvÀxtmotor drabbas mer och mer. Den tillvÀxt som dÀremot fortsÀtter att gÄ som tÄget, Àr samhÀllets konstgjorda tillvÀxt. Sveriges konstgjorda tillvÀxt verkar aldrig ta semester. Goda tankar och bra idéer tillsammans med konstruktiva ÄtgÀrder mÄste till för att bekÀmpa bÄde den konstgjorda tillvÀxten och Coronaviruset!
Aktuella smittade och döda i Sverige och vĂ€rlden enligt Aftonbladet:  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna

Detta Ă€r nĂ„gra exempel pĂ„ problemen som tornat upp sig under Ă„rets tre startmĂ„nader. En del Ă€r officiella ”vĂ€rstingar” som fritt fĂ„tt spelrum i vĂ„rt svenska samhĂ€lle. Dessa ”vĂ€rstingar” och alla nya som stĂ€ndigt kommer till, skall och mĂ„ste bekĂ€mpas pĂ„ alla demokratiska, korrekta men pĂ„ ett vĂ€rdigt sĂ€tt, men de skall alla fĂ„ kĂ€nna pĂ„ blĂ„slampans vĂ€rme.

Ett stort tack till alla visselblĂ„sare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sĂ€tta fingret pĂ„ alla typer av ”vĂ€rstingar” i samhĂ€llet.

BlĂ„slampan vill dĂ€rmed önska alla en god fortsĂ€ttning pĂ„ det nya Ă„ret. Först av allt det viktigaste, nĂ€mligen en GOD HÄLSA och en framgĂ„ngsrik kamp mot det fruktansvĂ€rda Coronaviruset.

TACK till Ni som kÀmpar oavbrutet i vÄrden och omsorgen med att vinna över Covid-19.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

God JUL

BlĂ„slampan önskar alla en GOD och frödjefull  JUL  med dikten  JulsĂ„ng av okĂ€nd författare som Ă€r Ă„tergiven i Ur SĂ„nger af Nanny, tryckt i Göteborg 1872.

GOD JUL

Det Àr högtid igen,
Ty vÄr himmelske vÀn
Kommer Äter som gÀst till vÄrt bo;
Derför tÀnda vi mÄ
VÄra julljus och sÄ
Honom möta med kÀrlek och tro.

Sjelf ett barn han ju Àr
Och de smÄ har han kÀr,
Han har gifvit sig ut ock för dem;
FastÀn hÀrlig och rik,
Blef smÄ barnen han lik
För att föra dem upp till sitt hem.

Derför sjunga vi nu
Gladt vÄr julsÄng, och du,
O vÄr vÀn, lÀr oss sjunga den sÄ,
Att ur helgade bröst
Med en renare röst
I din himmel vi sjunga ock fÄ!

Lev vÀl och Àt gott i JUL önskar BlÄslampan

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar