Bidragsraseriet i Sverige har nått den svenska stoltheten – Entreprenörsvärlden

Bidragsraseriet i Sverige har nått den svenska stoltheten – Entreprenörsvärlden

Efter att bara ha skrapat lite på ytan så börjar jag nu förstå att bidragsberoendet även nått och slagit rot hos många delar av Sveriges forna stolthet, de svenska entreprenörerna. Entreprenörer som under decennier erövrat världen och bidragit till vår välfärd. Bidrag i form av olika stödåtgärder både indirekt och direkt till både nya och befintliga företag, har lavinartat ökat de senaste decennierna. Risken är överhängande att detta bidragsberoende utarmar Sveriges kreativa entreprenörshjärnor. Ordspråket Nöden är uppfinningarnas moder”, verkar ha slutat fungera då ”nöden”, inte längre existrerar.  Visst skall nöden avskaffas till alla delar, men en lagom ”hunger” måste nog finnas för att nå målet.

Bidragen har blivit till ett beroende som jag menar till stora delar genomsyrar vårt samhälle och skapar både ett osunt och till stora delar destruktivt företagande. Ett systemfel som inte gagnar en hållbar ekonomisk tillväxt för framtidens välfärdsskapande. Felet och det yttersta ansvaret för detta måste tillskrivas våra politiker, detta oavsett om de har haft eller inrättat nya myndigheter som utfört själva uppdragen.
Det finns idag ett stort antal av offentliga myndigheter och närstående organisationer som är de som utvecklar, underhåller, utför, cementerar och driver på bidragsberoendet.

Men det går att stoppa och det måste göras, blåslampan skall bidra både med att blåsa på och även med konstruktiva förslag till lösningar för ett sund och idérikt entreprenörskap.

Vad Sverige behöver NU, är en start av framtidens IKEA, SKF, BACHO, VOLVO, H & M och ABB, bara för att nämna några av våra fantastiska företag och entreprenörer som erövrat världen, och lagt grunden till Sveriges internationellt erkända entreprenörsanda.

Min övertygelse är, att om det under 1900 talets decennier hade varit härskande med bidrag till företag i dagens former, då hade Sverige aldrig fått uppleva den fantastiska sannsagan om entreprenören Ingvar Kamprad och hans världsbygge av IKEA.

Sverige behöver många  framtida entreprenörer – inte bidragsprenörer

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

 

 

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

2 svar pâ Bidragsraseriet i Sverige har nått den svenska stoltheten – Entreprenörsvärlden

Lämna ett svar