Farväl Invest Sweden

Farväl Invest Sweden

Riksdagen beslutade den 14 juni att Invest Sweden (ISA) avvecklas helt den 1 januari 2013, ett efterlängtat besked för mig som kämpat mot alla avarter och enorma penningförstöring inom denna myndighet. Jag har på nära håll i mitt eget arbete som företagsrådgivare internationellt kunnat följa deras så kallade promotion i att locka till sig utländska investerare till Sverige. Med ett mycket magert och kostsamt resultat, som dessutom skämt ut Sverige rejält.

ISA har varit engagerade i en rad kontroversiella projekt som exempelvis; Dragon Gate i Älvkarleby och China Europé Business & Exhibition Center i Kalmar.

Det har avslöjats omfattande missförhållanden i myndigheten som exempelvis fusk i redovisningen av verksamhetens resultat och handel med arbets- och uppehållstillstånd för kinesiska invandrare till Sverige.

Det är gott att ta farväl av en sådan skandalmyndighet, men säg den glädje som varar för evigt. Nu skall denna skandalmyndighet uppgå i Exportrådet, en annan i raden av ineffektiva organisationer med finansiering från staten som med största säkerhet också tar över de anställda från Invest Sweden. Exportrådet en organisation som har svårt att besvara brev och inte minst att med framgång utföra sitt uppdrag att öka Sveriges export.

Invest Sweden är för mig en av de värsta myndigheterna bland de drygt 500 som existerar och skall därför begravas så djupt i jorden som det bara går, jordmånen på den graven kommer aldrig vara sådan att det överhuvud kan växa blommor på den.

Att smälta ihop två dåliga byråkratikulturer till en god är ett konststycke som mig veterligen aldrig har lyckats, men den som lever får se, blåslampan skall flåsa dem i baken.

Det är i vart fall lättare att ha koll om man har skiten samlad i samma hus.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

 

 

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar