Bloggare i Ryssland lever farligt

Bloggare i Ryssland lever farligt

Bloggarna Andrej Zajakin och Aleksej Navalnyj  i Ryssland lever ett mycket farligt liv genom de mĂ„nga avslöjanden om korruption bland höga statstjĂ€nstemĂ€n och dumaledamöter. Det var Zajakin som grĂ€vde fram uppgifter om att dumaledamoten för Enade Ryssland (Putins parti), Vladimir Pechtin  som Ă€ger en lyxbostad i Miami tillsammans med sin son. Uppgifterna lades ut pĂ„ nĂ€tet av den ryske ”superbloggaren” Aleksej Navalnyj.  Pechtin tvingades att avgĂ„ som dumaledamot och Ă€ven som ordförande i etikutskottet.   

Detta blev starten pÄ en dominoeffekt med mÄnga avslöjanden och flera avgÄngar bÄde frÄn duman och frÄn andra toppositioner i den ryska samhÀllsstrukturen.

Att detta skulle vara starten pÄ en ny vÄr i Ryssland med möjlighet att förÀndra tror jag inte en sekund pÄ. Jag har fÄtt kÀnna pÄ det ryska korruptionsklimatet under mina mer Àn 25 Ärs arbete dÀr som egen företagare. Detta bÄde under Sovjettiden och dagens Ryssland som kom till efter augusti 1991. Enligt min mening kommer det att fortsatt att vara vargavinter i Ryssland under mÄnga, mÄnga generationer framöver.

NĂ€r floder av vĂ€sterlĂ€nningar invaderade Ryssland efter att Jeltsin tog över landet i augusti 1991, var alla (Inklusive mig sjĂ€lv) naiva och oförstĂ„ende till en kultur som haft 100-tals Ă„r pĂ„ sig att sĂ€tta sig sĂ„ genuint fast, att det blivit en del av blodet. De ryssar som försökte och försöker att trotsa denna ”roffarvĂ„r” utlöser mord och avrĂ€ttningar och hör Ă€ven idag 2013 till en vardaglig företeelse.

Jag var med som egen företagare bĂ„de före och efter 1991, nĂ€r dörrarna slogs upp pĂ„ vid gavel och alla fick ”rĂ€ttigheten” att bara ta för sig. Detta gjorde klimatet omöjligt att leva och verka i för mig och mĂ„nga andra om man fortsĂ€ttningsvis hade nĂ„gon moral och etik kvar i sina fickor. De ryssar och vĂ€sterlĂ€nningar som dĂ„ försökte att trotsa denna ”roffarvĂ„r” utlöstes av hot, vĂ„ld och mord, som vardagliga företeelser.

Att trotsa detta korruptionsklimat som dessa bloggare nu gör idag, Àr en lek med rysk roulette.

Glöm inte namn som Anna Politkovskaja och Aleksandr Litvinenko som bÄda mördades 2006, nÄgra som tidigt tog upp kampen för att bryta den ryska förhatliga hÀrskarkulturen.

Vi har ingen olja i Sverige men rikedomen att vara trygg som bloggare, som Àven framför kritikiska inlÀgg mot det styrande etablissemanget.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

LĂ€mna ett svar