Bloggare i Ryssland lever farligt

Bloggare i Ryssland lever farligt

Bloggarna Andrej Zajakin och Aleksej Navalnyj¬† i Ryssland lever ett mycket farligt liv genom de m√•nga avsl√∂janden om korruption bland h√∂ga statstj√§nstem√§n och dumaledam√∂ter. Det var Zajakin som gr√§vde fram uppgifter om att dumaledamoten f√∂r Enade Ryssland (Putins parti), Vladimir Pechtin¬† som √§ger en lyxbostad i Miami tillsammans med sin son. Uppgifterna lades ut p√• n√§tet av den ryske ‚ÄĚsuperbloggaren‚ÄĚ Aleksej Navalnyj. ¬†Pechtin tvingades att avg√• som dumaledamot och √§ven som ordf√∂rande i etikutskottet.¬†¬†¬†

Detta blev starten på en dominoeffekt med många avslöjanden och flera avgångar både från duman och från andra toppositioner i den ryska samhällsstrukturen.

Att detta skulle vara starten på en ny vår i Ryssland med möjlighet att förändra tror jag inte en sekund på. Jag har fått känna på det ryska korruptionsklimatet under mina mer än 25 års arbete där som egen företagare. Detta både under Sovjettiden och dagens Ryssland som kom till efter augusti 1991. Enligt min mening kommer det att fortsatt att vara vargavinter i Ryssland under många, många generationer framöver.

N√§r floder av v√§sterl√§nningar invaderade Ryssland efter att Jeltsin tog √∂ver landet i augusti 1991, var alla (Inklusive mig sj√§lv) naiva och of√∂rst√•ende till en kultur som haft 100-tals √•r p√• sig att s√§tta sig s√• genuint fast, att det blivit en del av blodet. De ryssar som f√∂rs√∂kte och f√∂rs√∂ker att trotsa denna ‚ÄĚroffarv√•r‚ÄĚ utl√∂ser mord och avr√§ttningar och h√∂r √§ven idag 2013 till en vardaglig f√∂reteelse.

Jag var med som egen f√∂retagare b√•de f√∂re och efter 1991, n√§r d√∂rrarna slogs upp p√• vid gavel och alla fick ‚ÄĚr√§ttigheten‚ÄĚ att bara ta f√∂r sig. Detta gjorde klimatet om√∂jligt att leva och verka i f√∂r mig och m√•nga andra om man forts√§ttningsvis hade n√•gon moral och etik kvar i sina fickor. De ryssar och v√§sterl√§nningar som d√• f√∂rs√∂kte att trotsa denna ‚ÄĚroffarv√•r‚ÄĚ utl√∂stes av hot, v√•ld och mord, som vardagliga f√∂reteelser.

Att trotsa detta korruptionsklimat som dessa bloggare nu gör idag, är en lek med rysk roulette.

Glöm inte namn som Anna Politkovskaja och Aleksandr Litvinenko som båda mördades 2006, några som tidigt tog upp kampen för att bryta den ryska förhatliga härskarkulturen.

Vi har ingen olja i Sverige men rikedomen att vara trygg som bloggare, som även framför kritikiska inlägg mot det styrande etablissemanget.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Kommentera