Västmanlands exportrådgivare i fortsatt mörker o tystnad

Västmanlands exportrådgivare i fortsatt mörker o tystnad

Länets exportrådgivare Marie Gidlund verkar leva ett tillbakadraget och bekvämt liv i ett totalt mörker och tystnad med att fullgöra sitt uppdrag som exportrådgivare för Västmanlands län.

Har under lång tid försökt förmå henne att redovisa de faktiska exportsiffrorna för Västmanlands län över några år, men utan svar. Länkar till mina bloggartiklar med frågor till henne är; Den 2 oktober 2012 http://blåslampan.se/?p=1879 och den 10 november 2012 http://blåslampan.se/?p=2010

Hon verkar inte vara till stor hjälp för handelsminister Ewa Björling, som uttalade att Sverige skulle fördubbla exporten på 5 år från 2010. Detta med anledning av att Barack Obama satte detta mål för USAs export, varpå hon snabbt och kaxigt, antog det som utmaning.

Redan då såg detta som en helt overkligt dröm utifrån bland annat det faktum att Sveriges export redan då var över 50 procent av BNP, mot USAs 14 procent av BNP. Det är bra med visioner, men glöm drömmar som aldrig kan vara i närheten av att bli sanna.

Sedan 2010 har väldigt lite hänt som kan hjälpa Ewa Björling att nå målet att fördubbla Sveriges export. Som läget är nu måste Sverige öka sin årliga export med 24 procent per år fram till 2015 för att nå målet. Alltså ändå mer utopiskt mål att nå idag, än år 2010.

Jag är den första att dela Ewa Björlings förståelse och önskemål av att skapa mer export för att överhuvud kunna skapa fler reella jobb, men jag delar inte den väg som regeringen har valt med byråkrater som är de som skall fixa detta. Helt förkastlig strategi med ”byråkratvägen”.

Med en handelsminister som uttalar verklighetsfrämmande mål, en exportrådgivare som inte kan eller vill besvara de enklaste frågorna om export och en myndighet som skall vara Sveriges främsta expert på just export, Business Sweden (f.d. Exportrådet), då blir det helt klart inte lätt för Ewa Björling att nå sitt mål 2015.

Sverige har för många byråkrater och för lite entreprenörer

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar