Västmanlands och Sveriges export dräneras

Västmanlands och Sveriges export dräneras

Trots att Business Sweden (f.d. Exportrådet) och deras exportrådgivare i Västmanlands län, Marie Gidlund uttalar sig om stora framgångar för länets exportföretag så är faktum att exportsiffrorna är stabilt nedåtgående.

Jag har under lång tid försökt förmå henne att öppet redovisa länets faktiska exportsiffror över några år, detta för att visa det konkreta resultat är som har åstadkommits av länets exportrådgivare. De få gånger hon har behagat att besvara mig, hänvisar hon till exportrådet i Stockholm, som också varit helt tysta.

Dags att återigen upprepa mina frågor nedan:
Exportstatusen, samt utvecklingen för länet från 2006 vid tillträdet och fram till 2012.
1. Totala exportandelen i % för Västmanland vid starten av exportrådgivningen 2006
2. Totala exportandelen i % för Västmanland utgången av 2011
3. Antal exporterande företag för Västmanland vid starten av exportrådgivningen 2006 som ingår i redovisningen av totala exporten under punkt 1
4. Antal exporterande företag för Västmanland vid utgången av 2011 som ingår i redovisningen av totala exporten under punkt 2

Tiden har runnit iväg sedan dessa fyra frågor ställdes första gången, att det är nu dags att lägga till år 2012 och snart även 2013 till redovisningen.

Om inte länets exportrådgivare och ledningen för det halvstatliga Business Sweden inte kan eller vill besvara frågorna så är det till slut departementet som är ansvarig för Business Sweden som skall sätta ner foten. Detta eftersom staten (skattebetalarna) är en stor finansiär av exportrådets verksamhet.

Flyttbussen med JOBB, FÖRETAG och ENTREPRENÖRER fylls på och riktningen på flyttbussen är ut från Sverige och det är nu vi behöver kompetenta och aktiva exportrådgivare som har de nödvändiga internationella erfarenheter och kontakter för att försvara och hjälpa exportföretagen.

Har vi inte dessa kompetenta personer så skall de bytas ut eller helt enkelt ta bort tjänsten helt om den inte kan leverera ett konkret och önskat resultat.

Ett alldeles tydligt bevis på vad som bör hända med personer som inte kan leverera är när VD Ulf Berg, Business Sweden fick sparken i september 2013, sedan en visselblåsare larmat om höga representationskostnader och dyra konsulter.

Nya skandaler florerar ständigt i denna skandalmyndighet som är långt ifrån att leverera det som den skall göra. Lägg ner Business Sweden skrev den förra generalkonsuln i New York, Olle Westberg i en debattartikel i dagens industri i september månad och förklarar varför. Länk: http://www.di.se/#!/artiklar/2013/9/17/debatt-lagg-ned-business-sweden/

En utmärkt artikel som i klartext talar om varför just denna myndighet skall läggas ner helt.  Precis som myndigheten Invest Sweden till slut tvingades till i januari 2013. Se mitt farväl till denna skandalmyndighet: http://blåslampan.se/?p=2206

Beträffande behovet av rätt kompetens och nödvändigheten att leverera resultat hänvisar jag till min metafor om simlärare:
”Vem vill anlita en simlärare som inte kan simma, utan bara förstår hur det går till i teorin?”

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Västmanlands och Sveriges export dräneras

  1. visslaren säger:

    Kanske en simskola för alla byråkrater skulle komma väl till pass för alla icke simkunniga. Det verkar vara gott om dessa i det offentliga Sverige.

    Intressant artikel!

    visslaren

Lämna ett svar