Sveriges export fortsätter att dräneras trots Business Sweden trots ny VD

Sveriges export fortsätter att dräneras trots Business Sweden och ny VD

Trots att Business Sweden skulle ha fått ett nytt liv med deras nya VD Ylva Berg så fortsätter exporten att sjunka i allt högre grad. Att vända Sveriges export med denna föråldrade organisation, menar jag är en omöjlighet, detta oavsett vilken VD man tillsätter. För detta krävs kompetens med helt annan kaliber än vad som finns att tillgå inom Business Sweden. Tiden har sprungit ifrån Business Sweden och deras exportsatsningar, det är nya tider som nu gäller ute i världen.

Jag har lyssnat på den intervju som SR ekot gjorde med Ylva Berg den 19 april 2014 som nytillträdd VD för Business Sweden. Jag tolkar hela hennes intervju som mycket osäker och inte med det självförtroende som jag tror är ett måste för att uppfylla ägarnas uppdrag att öka Sverige export. Länk till intervjun: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/365692?programid=3071

De regionala exportrådgivare som finns i alla län är heller inte de som rosar exportsiffrorna. Som exempel så har jag i mitt hemlän Västmanlands län, efterfrågat de faktiska exportsiffrorna från länet av exportrådgivaren Marie Gidlund, utan något resultat. Hon som är ansvarig för Business Sweden i Västmanlands län, men hänvisar enbart till huvudkontoret i Stockholm. Skandal för länet!
Länk till min artikel med mina frågor: http://xn--blslampan-62a.se/?p=3327

Tiden har runnit iväg sedan dessa fyra frågor ställdes första gången, det är nu dags att även lägga till åren 2012 och även 2013 till redovisningen.

Om inte länets exportrådgivare och ledningen för det halvstatliga Business Sweden kan eller vill besvara frågorna så är det till slut departementet som är ansvarig för Business Sweden och som skall sätta ner foten. Detta eftersom staten (skattebetalarna) är en stor ägare och finansiär av verksamheten.

Under många år har det cirkulerat rykten bland svenska företag att det skulle förekomma tjänster som tillhandahålls och utförs av Business Sweden som nog får betraktas som högst tvivelaktiga och tveksamma vad gäller olika länders lagar. Det skulle i en del fall och länder röra sig om att Business Sweden tillhandhåller s.k brevlådeadresser till svenska företag som de kan arbeta från i länder. Ett annat mycket tvivelaktigt gränsfall är att svenska företag som behöver ha egen personal i ett land under begränsade tidsperioder, låter dessa vara anställda i Business Sweden, som sedan fakturerar det svenska företaget som något helt annat. Man kan på detta sätt kringgå vissa länders stränga regler för att ha fast anställda med svenskt medborgarskap i landet.
Frågan om detta skall ställas till ledningen och styrelsen i Business Sweden. Sant eller falskt?

Jag vill hänvisa till en utmärkt artikel som i klartext talar om varför just denna myndighet skall läggas ner. Skriven av förra generalkonsuln i New York, Olle Westberg och publicerad i Dagens Industri den 17 september 2013. Länk till debattartikeln med rubriken: Lägg ned Business Sweden
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/9/17/debatt-lagg-ned-business-sweden/

När man läser granskningsrapporten från riksrevisionen om nyttan med Business Sweden så borde den kritiken få vem som helst att genast ”Ta sin Mats ur skolan”, men ack nej, inte denna jätteorganisation med hundratalet anställda som skall ha sina månatliga bidrag ograverat det uppnådda resultatet. Riksrevisionens rapport i PDF. fil över Business Sweden och dess verksamhet. 2013_10_riksrevision Business Sweden

Men med tiden kan det gå som det gjorde för en annan skandalmyndighet, Invest Sweden som fick sluta sina dagar i januari 2013 efter avslöjanden av visselblåsare om en rad oegentligheter. Se mitt farväl av denna skandalmyndighet: http://xn--blslampan-62a.se/?p=2206

Beträffande behovet och nödvändigheten av att ha rätt kompetens för att kunna leverera resultat som ägarna är tillfreds med, hänvisar jag till min metafor om simlärare: ”Vem vill anlita en simlärare som inte kan simma, utan bara förstår hur det går till i teorin?”

Tyvärr så verkar det för mig finnas alltför gott om simlärare utan simkunnighet i Business Sweden.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar