Sveriges framtid är hotad med politiken ”Tvätta fönster åt varandra”

Sveriges framtid är hotad med politiken ”Tvätta fönster åt varandra”

Politiken i Sverige som stadigt styr mot ”Tvätta fönster åt varandra” har nu pågått i många decennier. Den har nu kört fast mot en bergvägg som inte ens Alfred Nobels dynamit biter på.
Krisen närmar sig!

I stället för denna politik borde vi ha blicken riktad ut i världen, alltså export-export-export, men sanningen är att exporten sjunker och sjunker för varje år. Marknadsandelar sjunker för de etablerade exportföretagen på många utlands-marknader. Exportstatistiken talar sitt tydliga språk.

Detta trots att handelsminister Ewa Björling avgav ett löfte om att svensk export skulle fördubblas från år 2010 till 2015. Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=620

Jag skrev till näringsminister Björn Rosengren på nittiotalet och påtalade vikten och nödvändigheten av att göra en ordentlig satsning på exporten. Jag gav då idén om att inrätta exportrådgivare i alla län, vilket Rosengren efter en tid verkställde, men på helt fel sätt. Om Rosengren hade varit i kontakt med mig skulle jag ha berättat vad mitt idékoncept gick ut på i sin helhet. Om man stjäl A så är det viktigt att även få med sig B. Som man säger; ”Så kan det gå när inte haspeln är på.”

Facit av Rosengrens fatala misstag slår nu igenom med full kraft, detta trots Rosengrens utplacering av länens exportrådgivare under dåvarande exportrådet.  Läs min artikel som visar hur misstaget har drabbat bland annat Västmanlands län (mitt hemlän). Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=1192

Om inte varken dåvarande socialdemokratiska regering med näringsminister Björn Rosengren eller alliansregeringen under sina åtta år vid rodret har förstått hur avgörande exporten är, ja då är det illa ställt.

Jag kan också konstatera att länder som redan har enormt positiva exportsiffror är mycket aktiva för att ytterligare öka exporten. Jag kan också se hur de på ett aktivt och effektivt sätt snor åt sig nya marknadsandelar i branscher där Sverige av tradition varit ledande.

Tummen ner för de som skall vara Sveriges experter och hjälpa se till att få fram nya exportföretag.

Så här kan vi inte ha det!

Sverige behöver exporten om vi skall kunna skapa reella JOBB.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar