Ingen hjälp för svenska SME företag i Kina från näringsminister Annie Lööf

Ingen hjälp för svenska SME företag i Kina från näringsminister Annie Lööf

Det är nu hög tid att börja fråga sig vad näringslivsministern Anne Lööf har åstadkommit med den miljard euro som premiärminister Wen Jiabao gav löfte att ta upp från den kinesiska plånboken för att inrätta innovationslån till små och medelstora företag från de båda länderna.

Det har nu snart gått två och ett halvt år sedan Kinas premiärminister 2012 gav löftet om innovationslån till svenska och kinesiska SME företag på 1 miljard euro, i syfte att stärka ländernas samarbete och utveckling.

Detta skrev jag en artikel om i juni 2012 och ställde mig då också frågor kring hur detta skulle hanteras för att ge resultat. Länk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=1451

I en bloggartikel i februari 2013 ställde jag bland annat en fråga till industriministern om vad som gjorts och görs från svenskt håll i Kina-ärendet för SME-företag. Svar fick jag, men tyvärr inget konkret som jag kunde tolka som något framsteg för SME företagen. Länk till artikeln med svaret från centerpartiet och Annie Lööf; http://xn--blslampan-62a.se/?p=2529

Inget verkar nu i september 2014 ha hänt eller ens vara på gång, detta är mitt intryck efter att ha försökt få fram relevant information om Wen Jiabaos löfte om 1 miljard euro.

Detta är en verklig chans för många svenska och kinesiska SME företag som vid denna tidpunkt borde vara sjösatt och i fullt arbete.

Det är nu mycket bråttom att börja agera för näringsministern. Vill det sig illa så kan det överstökat om bara 5 dagar, på måndag den 15 september kan vi ha en ny näringsminister. Kina har en ny premiärminister sedan mars 2013. Med detta faktum så är det bara att starta om från noll.

Detta är tragiskt för både svenska och kinesiska SME-företag där båda länder behöver detta utbyte.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar