Sorgligt att höra Dig Annie Lööf att tala om Sveriges export

Sorgligt att höra Dig Annie Lööf att tala om Sveriges export

Partiledardebatten i riksdagen den 8 oktober var den första med den nya regeringen, det var nu statsminister Stefan Löfven skulle nu upp till bevis över hur svensk framtid kan se ut. I ett replikskifte från Anne Lööf partiledare för centerpartiet med Jimmie Åkesson Sverigedemokraterna, gjorde det så ont i mig när jag hör henne tala om den oerhörda vikten av exporten för Sverige.

Att sedan också känna viss stolthet över att som näringsminister sedan 2011 enbart ha kunnat bevittna att svenska exportsiffror sjunkit är väl magstarkt.

Det är sorgligt och beklämmande att konstatera den kräftgång som svensk export utsatts för under Annie Lööfs tid som näringsminister, och med en stor del i ansvaret för exportsiffrorna.

Löftet som avgavs av ministerkollegan handelsminstern Ewa Björling, att svensk export skulle fördubblas från år 2010 till 2015 visar på hur långt från verkligheten i denna fråga som rådde inom regeringen. Länk till tidigare artikel i ämnet och löftet från Björling: http://xn--blslampan-62a.se/?p=3603

Det har nu gått flera år sedan Kinas premiärminister 2012 gav löftet om innovationslån till svenska och kinesiska SME företag på 1 miljard euro, i syfte att stärka ländernas samarbete och utveckling.
Detta skrev jag en artikel om i juni 2012 och ställde mig då också frågor kring hur detta skulle hanteras för att ge resultat. Länk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=1451

När jag i juni detta år besökte Kina och ansvariga ministerium för SME företag så kunde jag konstatera att inget har hänt, pengarna ligger oanvända. Tragiskt för båda länderna.

Denna handlingsförlamning är tragisk för både svenska och kinesiska SME-företag där båda länder behöver detta utbyte för en positiv utveckling.

I ljuset av ansvarigas exportdrömmar så kvarstår faktumet att svensk export sjunker.

Min dröm och förhoppning är att se alla löften som den nya regeringen avgett också kommer att avspegla sig i ökade exportsiffror.

Mitt löfte i detta är att fortsatt arbeta för en ökad export för Sverige.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar