Svekdebatt i Västerås om Västerås flygplats av flera politiska partier

Svekdebatt i Västerås om Västerås flygplats av flera politiska partier

Det har varit många turer om Västerås flygplats vara eller inte vara under åren, det har engagerat många västeråsare både för och emot. Socialdemokraterna var det sista partiet ut som tog ställning till flygplatsens öde. Tyvärr inget klart besked, däremot lovade de att det skulle bli en folkomröstning efter valet, där skulle västeråsarna själva få avgöra flygplatsens öde. Läs artikel: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4133

Valet är nu över, men någon folkomröstning ser inte ut att bli av. Detta efter att den gamla alliansen brutits upp och delar av den har ingått allians med socialdemokraterna för att i majoritet styra Västerås. Den nya politiska alliansen består av (S), (C), (KD) och (MP) som tillsammans får 31 av totalt 61 mandat. Läs artikel i Vestmanlands Läns Tidning (VLT): http://vlt.se/asikt/ledare/1.2673400-c-och-kd-bryter-allians-for-nytt-s-amarbete

Om man nu kan tala om svekdebatt så bör detta platsa in och det med råge. Socialdemokraternas löfte till sina väljare i Västerås var en folkomröstning om flygplatsens vara eller inte vara. Miljöpartiet var ett av de två partier som klart deklarerade en nedläggning av Västerås flygplats. Så här svarade miljöpartiet i ett email till blåslampan 2012.
” —– Original Message —–
From: Närhi, Caroline
To: ’kjell.strandberg@blaslampan.se’
Sent: Monday, May 21, 2012 5:34 PM
Subject: Miljöpartiets ståndpunkt i flygplatsfrågan.
Hej Kjell!
Bra initiativ att kräva svar från de politiska partierna i god tid innan valet.
Miljöpartiets ståndpunkt är som du redan förstått att vi vill att kommunen slutar subventionera flygplatsen. Vi vill att man säljer den eller lägger ner den. Istället vill vi att man satsar på bättre förbindelser med biogasbussar till Arlanda och helst att järnvägsnätet byggs ut så det går att ta tåget från Västerås till Arlanda. Eftersom flygplatsens kapital är slut 2014 så är vi också väldigt angelägna om att få veta hur de andra partierna ser på den saken. Vill de skjuta till ännu mer medel och i så fall vill vi veta poster i kommunens budget man då vill skära i? Vår ståndpunkt är glasklar, det får vara nog med skattemedel nu! Tillsammans med Vänsterpartiet i Västerås har vi startat en facebooksida som heter Inga mer skattepengar till Västerås flygplats. Där vi uppmanar alla Västeråsare oavsett vilket parti man röstar på, som tycker att Västerås stad ska sluta subventionera flygplatsen, att göra sin röst hörd. Den som läser detta och håller med får gärna gå in och gilla den facebooksidan så blir vi fler som tar ställning i flygplatsfrågan!

Med vänlig hälsning Caroline
—————————————————————-
Caroline Närhi, politisk sekreterare (MP) Västerås
caroline.narhi@vasteras.se
021-391138, 076-5690548
http://rodgrontvasteras.wordpress.com
www.mp.se/vasteras

Att sitta med i den styrande ledningen för Västerås kommun verkar i allra högsta grad vara så viktig att man till och med är beredd att svika ett givet löfte. Dåligt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ett sådant klart svek glöms inte bort i första taget, nästa gång kan det gälla andra löften som kan vara betydligt allvarligare och vara mycket mer avgörande för Västerås framtid och utveckling. Hur skall en väljare kunna känna tillit för vad ett politiskt parti lovar under en valkampanj? Hur kan ett företag lita på en politiker inför en företagsetablering i Västerås?

Nu verkar det som att flygplatsens öde är avgjort i vart fall under överskådlig tid, så det är bara att gilla läget, detta oavsett om man är för eller emot.
Då är mitt första råd att först av allt se till att en ny ledning i flygplatsbolaget tillsätts, en ledning med nödvändig kompetens för att snabbt utveckla den till en flygplats som är värd namnet. Självklart skall detta även gälla flygplatsbolagets styrelse, som har det yttersta ansvaret för flygplatsbolaget.

Mitt tidigare antagande att en av orsakerna till problemen för flygplatsen, var ett för svagt näringsliv i flygplatsens upptagningsområde gäller fortfarande, och bör därför kraftfullt förändras. Med ett starkt näringsliv som har en aktiv och global verksamhet, skulle Västerås kunna ha en riktig flygplats med möjligheter att flyga både inrikes och utrikes som ett näringsliv har behov av.
Därför kanske det är värt att fundera över vilken satsning och utveckling som skall ske för att bäst gynna både på flygplatsen och näringslivet och därmed hela Västerås.

Att uppgiften är en ordentlig utmaning för den styrande politiska alliansen råder det ingen tvekan om, därför vill jag önska de styrande ett från hjärtat LYCKA TILL.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Riks, Västerås. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar