Surahammar i fritt fall – men VART?

Surahammar i fritt fall – men VART?

I slutet av september tog jag tåget till Surahammar för att med egna ögon se om det var så illa som Surahammarsborna beskriver livet av idag. SuraDen så livaktiga bruksorten som jag minns den från 60-talet verkar inte bara ha stagnerat utan helt stannat av i den positiva utveckling som är oåterkalleligen nödvändig.
Jag tillbringade en hel dag i Surahammars tätort där jag fick tillfälle att prata med massor av de människor som bor och lever kvar i kommunen, äldre, skolungdom, affärsidkare, ja helt enkelt alla som fanns tillgängliga för samtal.

Det jag ganska snart fick klart f√∂r mig genom min f√∂rsta vandring genom stadens centrum, en cityk√§rna som var n√§stan helt utan m√§nskligt liv. √Ąven de √∂verv√§gde tomma aff√§rslokaler som i en del fall inte ens hade ork och tilltro att s√§tta upp ett plakat med upplysningen om att det fanns, LEDIG LOKAL ATT HYRA.
Tomma butikslokalerEn bild av butiksslakten i Surahammar som får representera en del av FRITT FALL…

Att se denna minst sagt orkan som dragit fram genom centrum i samhället kan få vilken stark person som helst, att börja tvivla på möjligheten till en ljusare framtid. Att sedan samtala med folk om läget och tron på framtiden, förstärker inte heller tron om möjligheten att förändra till det bättre. Folk verkar ha gett upp och det är bara benen och armarna som med automatik för människorna framåt, utan att ibland ens ha något delmål.

Det mest centrala st√§llet och som verkar vara den ‚ÄĚhetaste‚ÄĚ av alla m√∂tesplatser i Surahammar var platsen utanf√∂r Folkets Hus, men √§ven d√§r gavs inte m√•nga tillf√§llen under dagen att f√•nga n√•gra livs levande m√§nniskor p√• en bild, men jag lyckades f√• med en liten skymt av tv√• personer sittande p√• en b√§nk utanf√∂r Folkets Hus.

Citykärnan

Många av de människor som jag samtalade med under min heldag i Surahammar gav mig en bild som kommunen inte förtjänar, men jag lastar den riktning och färdväg som kommunen nu befinner sig i, som självförvållat av de kommunens regering. Ansvaret vilar helt på kommunens regering.

Jag har skrivit flera artiklar om läget i Surahammar, självklart starkt kritisk till hur jag ser på den negativa utvecklingen av ett reellt företagande i kommunen. Hur kommunen har klappat sig för bröstet för några år sedan, över den positiva trenden med nya företagsetableringar. Men jag kunde redan då se att det mest bara var frågan om kortsiktiga och artificiella företag, som därmed enbart skulle kunna blir hållbar, så länge de ekonomiska stödåtgärderna fortsatte strömma till.

Nedan länkar till några av mina bloggartiklar om Surahammars kommun:
Rubrik: Surahammar en kommun utan pulsslag, på väg mot sotdöden?http://xn--blslampan-62a.se/?p=3568
Rubrik: Surahammar ‚Äď kommunen som fastnat och inte l√§rt sig backa
http://xn--blslampan-62a.se/?p=3297

Trots att jag ställt många frågor till kommunen som jag bett dem besvara har jag aldrig fått något svar, det undviker att besvara alla frågor som blottar obehagliga sanningar.
Mycket dåligt Surahammar kommun!
Denna ovilja att både lyssna, besvara och föra en dialog är förkastligt och visar på maktfullkomlighet och nonchalans. Tänk att få ta till sig av relevant kritik och få använda delar av den, som kanske leder mot en ny väg till förändring är förkastligt. Denna ovilja och nonchalans att lyssna ser jag som att kommunen kommer att få en lång och mörk vandring genom tunneln innan man når fram till ljuset.

Mot ljuset...

√Ąven om den sista ‚ÄĚvarma‚ÄĚ m√∂tesplatsen i centrum, matvaruaff√§ren Coop slog igen s√• v√§rnar kommunen om att Surahammarsborna skall kunna bed√∂va sina bedr√∂velser utan att beh√∂va beg√• lagbrott med egen tillverkning. Att ha en l√§ttillg√§nglig statlig butik f√∂r ink√∂p av starkvaror √§r en social r√§ttighet som det skall v√§rnas om.
Skål för ännu bättre utveckling!

Systembolaget

Att kommunens politiker och tjänstemän gömmer sig undan i garderoben och vägrar att stå upp för sina arbeten och beslut, visar det på ett skrämmande dåligt omdöme, bristande kompetens och en total brist på respekt för sin kommunmedborgare.

När jag avslutade min dag i Surahammar och gick ner till tågperrongen för återresan, så fick jag se ett klotter på en mur, som får avsluta mina tankar kring utvecklingen i Surahammar.

Tomten...

TOMTEN FINNS ‚Äď INTE! ¬†
En del i Surahammar verkar fortfarande tro på TOMTEN Рen del har inte trott på den men ändrat sig…

Men oavsett tro p√• TOMTEN eller ej s√•¬†√§r det‚Ķ FORTSATT M√ĖRKT – TYST och SORGLIGT i Surahammar

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Riks, Surahammar. Bokmärk permalink.

2 svar pâ Surahammar i fritt fall – men VART?

 1. visslaren säger:

  Hej och tack blåslampan
  Vilken underbar käftsmäll till de styrande etablissemanget i Surahammar

  En visslare som njuter

 2. curre säger:

  Hej blåslampan, bra salva till en bakåtsträvande kommun som borde tvångsförvaltas

  curre

Lämna ett svar