Surahammar i fritt fall – men VART?

Surahammar i fritt fall – men VART?

I slutet av september tog jag tÄget till Surahammar för att med egna ögon se om det var sÄ illa som Surahammarsborna beskriver livet av idag. SuraDen sÄ livaktiga bruksorten som jag minns den frÄn 60-talet verkar inte bara ha stagnerat utan helt stannat av i den positiva utveckling som Àr oÄterkalleligen nödvÀndig.
Jag tillbringade en hel dag i Surahammars tÀtort dÀr jag fick tillfÀlle att prata med massor av de mÀnniskor som bor och lever kvar i kommunen, Àldre, skolungdom, affÀrsidkare, ja helt enkelt alla som fanns tillgÀngliga för samtal.

Det jag ganska snart fick klart för mig genom min första vandring genom stadens centrum, en citykĂ€rna som var nĂ€stan helt utan mĂ€nskligt liv. Även de övervĂ€gde tomma affĂ€rslokaler som i en del fall inte ens hade ork och tilltro att sĂ€tta upp ett plakat med upplysningen om att det fanns, LEDIG LOKAL ATT HYRA.
Tomma butikslokalerEn bild av butiksslakten i Surahammar som fÄr representera en del av FRITT FALL


Att se denna minst sagt orkan som dragit fram genom centrum i samhÀllet kan fÄ vilken stark person som helst, att börja tvivla pÄ möjligheten till en ljusare framtid. Att sedan samtala med folk om lÀget och tron pÄ framtiden, förstÀrker inte heller tron om möjligheten att förÀndra till det bÀttre. Folk verkar ha gett upp och det Àr bara benen och armarna som med automatik för mÀnniskorna framÄt, utan att ibland ens ha nÄgot delmÄl.

Det mest centrala stĂ€llet och som verkar vara den ”hetaste” av alla mötesplatser i Surahammar var platsen utanför Folkets Hus, men Ă€ven dĂ€r gavs inte mĂ„nga tillfĂ€llen under dagen att fĂ„nga nĂ„gra livs levande mĂ€nniskor pĂ„ en bild, men jag lyckades fĂ„ med en liten skymt av tvĂ„ personer sittande pĂ„ en bĂ€nk utanför Folkets Hus.

CitykÀrnan

MÄnga av de mÀnniskor som jag samtalade med under min heldag i Surahammar gav mig en bild som kommunen inte förtjÀnar, men jag lastar den riktning och fÀrdvÀg som kommunen nu befinner sig i, som sjÀlvförvÄllat av de kommunens regering. Ansvaret vilar helt pÄ kommunens regering.

Jag har skrivit flera artiklar om lÀget i Surahammar, sjÀlvklart starkt kritisk till hur jag ser pÄ den negativa utvecklingen av ett reellt företagande i kommunen. Hur kommunen har klappat sig för bröstet för nÄgra Är sedan, över den positiva trenden med nya företagsetableringar. Men jag kunde redan dÄ se att det mest bara var frÄgan om kortsiktiga och artificiella företag, som dÀrmed enbart skulle kunna blir hÄllbar, sÄ lÀnge de ekonomiska stödÄtgÀrderna fortsatte strömma till.

Nedan lÀnkar till nÄgra av mina bloggartiklar om Surahammars kommun:
Rubrik: Surahammar en kommun utan pulsslag, pÄ vÀg mot sotdöden?http://xn--blslampan-62a.se/?p=3568
Rubrik: Surahammar – kommunen som fastnat och inte lĂ€rt sig backa
http://xn--blslampan-62a.se/?p=3297

Trots att jag stÀllt mÄnga frÄgor till kommunen som jag bett dem besvara har jag aldrig fÄtt nÄgot svar, det undviker att besvara alla frÄgor som blottar obehagliga sanningar.
Mycket dÄligt Surahammar kommun!
Denna ovilja att bÄde lyssna, besvara och föra en dialog Àr förkastligt och visar pÄ maktfullkomlighet och nonchalans. TÀnk att fÄ ta till sig av relevant kritik och fÄ anvÀnda delar av den, som kanske leder mot en ny vÀg till förÀndring Àr förkastligt. Denna ovilja och nonchalans att lyssna ser jag som att kommunen kommer att fÄ en lÄng och mörk vandring genom tunneln innan man nÄr fram till ljuset.

Mot ljuset...

Även om den sista ”varma” mötesplatsen i centrum, matvaruaffĂ€ren Coop slog igen sĂ„ vĂ€rnar kommunen om att Surahammarsborna skall kunna bedöva sina bedrövelser utan att behöva begĂ„ lagbrott med egen tillverkning. Att ha en lĂ€ttillgĂ€nglig statlig butik för inköp av starkvaror Ă€r en social rĂ€ttighet som det skall vĂ€rnas om.
SkÄl för Ànnu bÀttre utveckling!

Systembolaget

Att kommunens politiker och tjÀnstemÀn gömmer sig undan i garderoben och vÀgrar att stÄ upp för sina arbeten och beslut, visar det pÄ ett skrÀmmande dÄligt omdöme, bristande kompetens och en total brist pÄ respekt för sin kommunmedborgare.

NÀr jag avslutade min dag i Surahammar och gick ner till tÄgperrongen för Äterresan, sÄ fick jag se ett klotter pÄ en mur, som fÄr avsluta mina tankar kring utvecklingen i Surahammar.

Tomten...

TOMTEN FINNS – INTE!  
En del i Surahammar verkar fortfarande tro pĂ„ TOMTEN – en del har inte trott pĂ„ den men Ă€ndrat sig


Men oavsett tro pĂ„ TOMTEN eller ej sÄ Àr det
 FORTSATT MÖRKT – TYST och SORGLIGT i Surahammar

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Riks, Surahammar. Bokmärk permalink.

2 svar pâ Surahammar i fritt fall – men VART?

 1. visslaren säger:

  Hej och tack blÄslampan
  Vilken underbar kÀftsmÀll till de styrande etablissemanget i Surahammar

  En visslare som njuter

 2. curre säger:

  Hej blÄslampan, bra salva till en bakÄtstrÀvande kommun som borde tvÄngsförvaltas

  curre

Kommentera