ÖPPET BREV TILL – Närings-och innovationsminister Mikael Damberg

ÖPPET BREV TILL – Närings-och innovationsminister Mikael Damberg

Västerås den 10 nov 2014

Vilken förändring är att förvänta från regeringen i färdriktningen för att bli ett jobbskapande Sverige?Mikael Damberg

Först vill jag hälsa Dig Mikael Damberg välkommen till att styra och ansvara för Sveriges näringslivsfrågor, med förhoppningsvis en ekonomisk tillväxt som skall leda till ett nyskapande av reella och hållbara jobb.

Längre smekmånad för att bli varm i kläderna är knappast acceptabelt för att börja visa någon form av action, som måste leda Sverige från ett bidragsberoende till ekonomisk tillväxt och därmed till ett hållbart jobbskapande.  Att fortsättningsvis bara försöka dölja de verkliga arbetslöshetssiffrorna måste vara totalt bannlyst i vårt land. Detta gäller alla former av osunda ekonomiska stödåtgärder riktade både till företag såväl som arbetstagare.

Det finns alltför många myndigheter och närstående organisationer till staten som jag menar gör långt mer skada än NYTTA för landet, deras arbete är helt enkelt kontraproduktivt för en över tiden hållbar arbetsmarknad. Deras arbete är i mycket fokuserat på respiratoråtgärder som bara håller livsgnistan levande, så länge kontakten inte dras ut.

Som relativt ny i ansvarsselen så kanske Du inte känner till alla myndigheter och organisationer som snarast bör sättas i karantän, eller allra helst avskaffas helt, enligt min mening. Bland de ca 550 myndigheter så skall jag ge några få exempel på några ”värstingar”, särskilt verksamma inom mitt favoritområde ekonomisk tillväxt och hållbart jobbskapande.  De bör omedelbart sättas under en oberoende granskningslupp.  Tillväxtverket, Länsstyrelserna(samtliga 21), ALMI, Vinnova, Tillväxtanalys, Business Sweden är några exempel bland de som jag ifrågasätter existensen av.

Arbetsförmedlingen är en annan vars huvuduppgift är att matcha arbetslösa till rätt jobb. Tyvärr så är det övervägande olika former av bidrag både till de arbetssökande och till de företag som kan ta emot förvaring av en arbetslös, som arbetsförmedlingen mest är fokuserad på. Det finns en oändlig bukett att välja på som tilltalar båda mottagarsidorna. Det kanske just nu mest omtalade förvaring är FAS3, där arbetsgivare har kunnat håva in en ersättning på omkring 5000 kronor, för att hysa in den arbetslöse och samtidigt få gratis arbetskraft. Men som nu förhoppningsvis kommer att begravas, ett av många vallöften från den nya regeringen.

Det är inte de oräkneliga förbrukade miljarderna varje år som är det värsta i denna kontraproduktiva bidragsdjungel till företagen, vad mycket värre är den kvävning av den kreativa och innovativa entreprenören. Kanske just den som skulle blivit nästa svenska Ingvar Kamprad, och då även kanske haft möjligheten att utveckla sitt företag för världsmarknaden från Sverige.

Allt detta respiratorföretagande som sker inom samtliga EU-medlemsländer är den ojämförligt största katastrofen i dagens konkurrensutsatta och globaliserade värld, det råder ingen som helst tvekan om detta.

Mina internationella erfarenheter från just entreprenörskap i mer än tre decennier, och med fokus på ett hållbart jobbskapande, har gjort mig än mer övertygad om det katastrofala om Sverige fortsätter i detta spår. Jag har arbetat i alla typer av politiskt styrda länder, allt från demokratier, vänster- och högerstyren, enpartistater och diktaturer. Det är mitt arbete och kontakter från olika länders styrelseskick jag har dragit mina lärdomar av både det goda och onda, med andra ord det bästa och sämsta för en god ekonomisk tillväxt och ett reellt jobbskapande som är hållbart över tid.

Tro mig Mikael Damberg, det är brådskande, mycket brådskande att med största kraft ta tag i problemet. Varje dag tappar Sverige i konkurrenskraft och marknadsandelar på den internationella marknaden. Jag är övertygad att om ingen radikal förändring sker, som återigen gör Sverige attraktivt som ett exportland med intressanta produkter och tjänster, så får vi bita i gräset ordentligt.

Jag jämför då med länder som de senaste decennierna tagit över mer och mer från de traditionella exportländerna bland annat i Europa.

Min fråga till Dig Närings-och innovationsminister Mikael Damberg som jag hoppas få svar på är:
Vilka konkreta åtgärder tänker Du vidta mot det bidrags- och ekonomiska stödåtgärder som Sverige har till företag, de som jag menar är förödande för landets långsiktiga innovationskraft och entreprenörsklimat?

Jag hoppas vi är överens om att det är reella JOBB och inte artificiell sysselsättning som behövs i Sverige och måste skapas, och då menar jag att allt fokus skall läggas på åtgärden JOBB-skapade.

Hur Du kommer att lyckas i detta ansvarafyllda jobbskapande av reella och hållbara JOBB över tid, är enkelt att kontrollera. Detta oavsett den kurragömmalek som pågått och pågår med att gömma och mörka verkligheten.

Detta öppna brev publiceras i sin helhet även på min blogg www.blåslampan.se

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Varma JOBB- och tillväxthälsningar
Blåslampan som brinner för ett bättre Sverige

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar