Stefan Löfven verkar ha dåligt luktsinne för pengar, tillväxt och jobb

Stefan Löfven verkar ha dåligt luktsinne för pengar, tillväxt och jobb

Efter att ha läst en artikel i aftonbladet 28 januari 2013 och beaktat den senaste veckans stora konkurs i Pajala, faller nu min kvarvarandeLöfven förhoppning om att Stefan Löfven är rätt person att leda Sverige.  Han verkar inte ha de rätta förutsättningar för att kunna komma med något som kan stärka Sveriges ekonomiska tillväxt och därmed nyskapande av reella JOBB. Enligt artikeln  uttalar sig Löfven vid sitt besök i Pajala enligt citat; ”Det luktar pengar”. Länk till artikeln i aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/ article16142612.ab

Det verkar vara dåligt ställt med Löfvens luktsinne vad gäller pengar, som är också är en nödvändig ingrediens för att skapa den tillväxt som skall generera reella JOBB.

Idag, bara drygt ett och ett halvt år efter att Löfven kände penninglukten i Pajala, så har gruvbolaget Northland Resources begärt sig själva i konkurs, med skulder på runt 8 miljarder kronor.  Konkursen kan självklart inte lastas på Stefan Löfven, däremot viss misstänksamhet på hans fingerkänsla i vad som luktar hållbart företagande och som skall bädda för Sveriges framtid.

Om man nu har ett råmaterial som i stort bara belastas med kostnader för att ta fram, förpacka och sedan sälja och leverera, så borde det vara en självskriven affärssuccé. Tyvärr så finns det några små hakar som kan stöka till det, det ena är att någon behöver och vill köpa produkten. Priset på just denna produkt är redan förutbestämt av ett redan satt världsmarknadspris.  Problemet är att om kostnaden är för stor när produkten är färdiglastad för leverans, alltså att försäljningspriset understiger produktionskostnaden, då är det inte hållbart särskilt länge.

Då bör man kanske fundera på var felet kan ligga? Är det fel på köparen? Fel på världsmarknadspriset?  Eller är det någon anledning till att kostnaden för produkten blir högre än försäljningspriset?  Kanske som rumpnissarna skulle säga? ”Varför är det på dette vise?”

Frågor att ha funderat över, för att kunnat fatta rätt beslut långt innan det gått så långt som till en konkurs.

Jag har tidigare uppmärksammat flera märkliga uttalandet av Stefan Löfven, ett exempel är hans recept hur svensk export skall stärkas. Se Löfvens debattartikel i DN om detta: http://www.di.se/#!/artiklar/2013/9/25/debatt-sa-ska-exporten-starkas/
Mitt svar till Löfven med rubriken: Tillbaka till verkligheten Stefan Löfven från Dina exportdrömmar; http://xn--blslampan-62a.se/?p=3201

Det är min förhoppning att Du Stefan Löfven skall återfå luktsinnet som berör pengar, tillväxt och jobb på ett positivt sätt, Sverige behöver detta mer än någonsin.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Bästa tillväxt-och exporthälsningar

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar