Ynkligt att höra Mikael Damberg tala om svensk export och Business Sweden

Ynkligt att höra Mikael Damberg tala om svensk export och Business Sweden

När jag hörde närings- och innovationsminister Mikael Damberg i riksdagsdebatten igår den 16 december om svenskt näringsliv och dess framtidsutsikter, förstärkte  detta bara min oro om nyskapandet av reella JOBB.Mikael Damberg

Den okunnighet som lyser igenom hos Sveriges näringsminister om den globala marknaden som handelsplats, är minst sagt häpnadsväckande.

Damberg talade sig varm om att Business Sweden har fått mindre statliga ekonomiska anslag i alliansens budget. Min enda kommentar till detta är: Äntligen!

I mitt internationella arbete under mer än tre decennier som både egen företagare och rådgivare har jag varit mycket kritisk till Business Sweden och deras minst sagt märkliga arbete för främjandet av svenska företags export. Jag har skrivit mycket om detta och även praktiskt följt Business Sweden nära och i många länder och kontinenter, detta utan någon synbar förbättring, snarare försämring år efter år. Det kan också avläsas i den årliga exportstatistiken.

Om Business Sweden anses vara så viktig för svenskt näringsliv och deras export så menar jag att då får väl näringslivet själva ta över och finansiera Business Sweden. Läs min artikel med rubriken; Låt näringslivet helt ta över Business Sweden – http://xn--blslampan-62a.se/?p=3530
Läs även riksrevisionens rapport om Business Sweden; file: 2013_10_riksrevisions-rapport

Olle Wästberg statssekreterare (FP) finansdepartementet 1991-93 visade i en artikel i SVD i januari 2014, på ett bra och pedagogiskt sätt meningslösheten, inkompetensen och ineffektiviteteten i och med Business Sweden. Länk till artikeln i SVD med rubriken; Djungel av olika stöd lyfter inte företagandet – http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/djungel-av-olika-stod-lyfter-inte-foretagandet_8929046.svd

Länkar till några av mina många artiklar om Business Sweden; Dags för Business Sweden att leverera för våra skattepengar http://xn--blslampan-62a.se/?p=3786

Sveriges export fortsätter att dräneras trots Business Sweden och ny VD http://xn--blslampan-62a.se/?p=4020

Om Dambergs beskyddande av ALMI och tro på deras förmåga att bättra på Sveriges nyföretagande, så menar jag att de tyvärr är med i samma korpdivision som Business Sweden. Personalen i ALMI har överhuvud ingen som helst entreprenöriell bakgrund eller kompetens, och just därför stjälper mer än hjälper våra kvarvarande entreprenörsämnen i Sverige.

Att försöka implementera statliga byråkrater i den minsta närhet av privata entreprenörer, ger enligt min mening en garanterad ineffektivitet och avsaknad av erforderlig kompetens, som därmed inte kommer att kunna leverera det avsedda resultatet, en ökad export, som torde vara avsikten.

Jag har under mina dryga tre decenniers arbete främst i Asien fått se hur svenska exportföretag tappar marknadsandelar, inte under något enskilt år, utan år efter år tvingas vi konstatera att vi blir omsprungna på de flesta områden.

Efter min långa tid i Kina har jag varje år sedan tjugo år tillbaka, sett hur detta land tagit mer och mer av ”kakan” som alla världens länder skall vara med och dela på. Det är nu en tidsfråga på något år när, innan de tagit plats NUMMER ETT bland världens länders ekonomi.

Jag kan också garantera att Kina aldrig kommer att slå av på takten, de har de inte råd till, varken ekonomiskt eller av andra skäl. De måste alltid prioritera det företagande som ger störst effekt på nyskapandet och behållandet av nuvarande reella JOBB.
Bäste Mikael Damberg, Notera att detta också görs utan den svenska modellen med massiva stödåtgärder och bidragsdjungel till företag. De har anammat en helt annan modell som kan vara en av de positiva faktorerna för landets enorma tillväxttal.

Kanske finns det små frön i Kinas modell som kan vara värt att ”kopiera” av. Värt att kanske ägna några tankar åt.

Med detta vill jag avsluta, men tyvärr med att jag inte kan se någon som helst avtrappning i den svenska industriella företagsflytten, som skett till bland annat Kina de senaste decennierna. Men inte nog med detta så upplever jag en allt mer tilltagande utflyttning av potentiella innovatörer och entreprenörer från Sverige. Entreprenörer finns inte att köpa i livsmedelsbutiken.

Det är hög tid att ta detta på största möjliga allvar, varje dag som går blir det allt tyngre och svårare att inte bara hålla ställningarna i den svenska exporten, utan även måstet att öka exporten, vilket kommer att vara livsnödvändigt.

Skall också passa på att påminna närings- och innovationsminister Mikael Damberg om ett svar på frågorna i mitt öppna brev från den 10 november. Länk till ÖPPET BREV http://xn--blslampan-62a.se/?p=4228

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Varma JOBB- och tillväxthälsningar
Blåslampan som brinner för ett bättre Sverige

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar