Västerås flygplats är ett skämt och drar skam över Sveriges 6:e största stad

Västerås flygplats är ett skämt och drar skam över Sveriges 6:e största stad

Vås flygplatsEn flygplats utan möjlighet att ta sig ut ur Sverige och vidare ut i världen drar skam över sig, att inte från Västerås kunna nå ett flygnav i Europa för därifrån ta sig vidare ut i världen anser jag var en skam.  Att sedan dra till och kalla den Stockholm Västerås flygplats visar på en häpnadsväckande brist av fantasi utan motstycke, kraftigt vilseledande information.

I en debattartikel i Vestmanlands läns tidning (VLT) den 4 dec 2014 sågar en del av länets framstående näringsliv som, ABB, Robot Systems Products och Fagersta Stainless betydelsen av Västerås flygplats för näringslivet. Läs artikeln: http://vlt.se/asikt/debatt/1.2748413-satsa-pa-snabba-tag-vasteras-arlanda

I en färsk debattartikel den 4 februari skriver f.d. kommunalrådet Mats Ericsson (V) att hitintills har flygplatsen kostat Västerås skattebetalare 300 miljoner kronor och till minimal eller ingen nytta. Läs artikeln: http://vlt.se/asikt/debatt/1.2825117-flygplatsen-slukar-standigt-skattepengar

Vänsterpartiet är idag det enda parti som fortfarande vill avveckla Västerås flygplats med dagens fortsatta underskott, som kräver årliga skattefinansierade tillskott av Västerås kommun i storleksordning om ca 25 miljoner kronor.

Miljöpartiet ändrade ståndpunkt om avveckling när man fick erbjudande om plats i det kommunala styret. Socialdemokraterna mörkade sin ståndpunkt i flygplatsfrågan före valet, men med löfte att västeråsarna skulle få avgöra flygplatsens öde i en folkomröstning ett år efter ordinarie val. Efter valet så ändrade socialdemokraterna sig och svek löftet om folkomröstning.

I en artikel i VLT den 22 januari så säger ordföranden i kommunstyrelsen Anders Teljebäck (S) citat; ”Vi vill ha flygplatsen för att den genererar arbetstillfällen”.  De arbetstillfällen som jag direkt kan knyta till flygplatsen får mycket dåliga vibbar hos mig. Dessa arbetstillfällen skulle jag snarare vilja benämna som artificiell och dyrbar sysselsättning.

Men för att klargöra och förtydliga detta uttalande skall Teljebäck tillskrivas för att därmed ges tillfälle att förtydliga vilka arbetstillfällen han åsyftar. Det har Västerås invånare rätt att få veta, för jag kan väl inte tro att detta påstående enbart är hämtat ur luften. Teljebäck är skyldig ett svar oavsett om det är ett medvetet eller omedvetet uttalande, så måste det klaras ut vilken substans det innehåller.

Mina frågor till kommunalrådet Anders Teljebäck är:
1. Vilka arbetstillfällen genererar Västerås flygplats enligt Ditt påstående i ovan nämnda citat?
2. Hur många jobb exakt försvinner om Västerås flygplats läggs ner?

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Västerås flygplats är ett skämt och drar skam över Sveriges 6:e största stad

  1. curre säger:

    Hej blåslampan, ett stort tack för intressant läsning och för ett stort samhällsengagemang. Ber att få gratulera till den jätteaffär i Kina som jag hörde blev klart under Ditt senaste besök där i januari.Bra för Kina men tyvärr desto sämre för Sverige. Hoppas Du kan skriva om affären när den kan offentliggöras. curre

Lämna ett svar