Surahammar får hjälp av ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket

Surahammar får hjälp av ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket

Nu skall Surahammar få ekonomisk hjälp med drygt 4 miljoner från tillväxtverket och startar den 1 november ett projekt för att förbättra företagsklimatet. I en artikel i Vestmanlands Läns Tidning denSura
19 september uttalar sig näringslivsutvecklare Susanne Sedvall med följande, citat; ”Vi behöver fler arbetstillfällen och fler invånare”.

Detta uttalande är nog samtliga Sveriges 290 kommuner beredda att skriva under på och kämpa för.

Min etikett ”Värstingmyndigheten” på Tillväxtverket grundar sig bland annat på avslöjandet kring deras hantering av konton för myndighetens representation. Men det värsta för mig är att de hanterar företags- och tillväxtfrågor utan att ha erforderlig kompetens att ansvara för dessa så viktiga områden. Jag har varit och är mycket kritisk till deras arbete för att förstärka Sverige och nyföretagandet, och de negativa signaler detta skickar ut. Se mitt brev till näringsministern 2012 och hennes svar: Näringsminister Annie Lööf har svarat på mitt brev om Tillväxtverket – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=1742

Jag har intresserat mig för Surahammar och dess utveckling under många år, jag sett hur kommunen har pendlat mellan både hopp och förtvivlan, detta oavsett rankingplaceringen på företagsklimatet bland Sveriges kommuner.

Surahammar hamnar 2014 på plats 238 bland 290 kommuner, ett tapp på 52 platser sedan 2013.

Det var inte många år sedan man i Surahammar klappade sig för bröstet och basunerade ut undret i Surahammar med ”Sabineeffekten” efter den dåvarande näringslivschefen Sabine Dahlstedt, numera tituleras hon till samhällsbyggnadschef. ”Sabineeffekten” som snabbt kom på skam när vardagen som vanligt alltid hälsar på förr eller senare.

Vad jag har noterat för Surahammar och dess näringsliv är en stark övervikt av företag som enbart verkar på den egna marknaden, med andra ord serviceföretag som till huvuddelen hämtar sina kunder/klienter från sin egen hemmamarknad. En alltid omöjlig situation i ett långsiktigt perspektiv.

Jag återger i min serie Vaskhodramat – Akt 4 Nytt liv exempel vad en koncentration av företagandet på enbart en hemmamarknad nästan ofelbart leder till.  Länk till Vaskhodramat – Akt 4 Nytt liv : http://xn--blslampan-62a.se/?p=4257 Länkar till alla 4 akter i Vaskhodramat finns på sidan av akt 4.

När man besöker kommunens hemsida och näringslivssidan så skulle nog många seriösa företag bli så konfunderade, att man undviker att ens ta den så viktiga första kontakten. Denna information har jag kopierat från kommunens hemsida, 47 företagare i Surahammars kommun beviljades sammanlagt 3,7 miljoner i EU-stöd från Europeiska Socialfonden”.
Vilka signaler skickar detta ut? Är det bidragen i sig som är kommunens styrka?

Nej, Surahammars kommun, med den nuvarande strategin lockar Ni inte till Er de företag som tillhör framtiden och en för framtiden positiv utveckling. Framtidsföretagen lockas aldrig av bidrag. Denna typ av företag som lockas av detta budskap har ingen hållbar överlevnad, utan överlever enbart i respiratorn vars bränsle är bidrag, och överlever enbart genom ett ständigt tillflöde av bidrag.

På kommunens näringslivssida finns det en avdelning med namnet: Lyckade utvecklingsprojekt. När man nyfiket skall se vilka dessa projekt är möts man av nedanstående.
”Här presentrerar vi några av våra utvecklingsprojekt.

 

Sidan publicerad av: Susanne Sedvall

, 2014-09-01 12:49”

Alltså bara ett stort tomrum, inga lyckade utvecklingsprojekt. Det mest uppseendeväckande som jag hittar här är en felstavning av ordet presenterar.

Hemsida till kommunens näringslivssida:
http://www.surahammar.se/naringsliv.4.690f4f5b113b4faccf9800036005.html

En kommun som också verkar vara obenägna att besvara frågor, detta gäller både politiker och tjänstemän. Blåslampan har ställt många frågor skriftligt till kommunens kommunalråd, kommunstyrelse, kommunfullmäktige och ansvariga tjänstemän utan att få ett enda svar.

Mycket dåligt Surahammars kommun!

Denna ovilja att besvara frågor är inget bra sätt att marknadsföra sin kommun och försöka komma bort från ett sorgligt och i längden ohållbart bidragsberoende.

I september 2014 besökte jag Surahammar en dag för att med egna ögon bilda mig en uppfattning av läget. Därefter skrev jag en artikel med rubriken: Surahammar i fritt fall – men VART? – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4211

När jag var på väg till tåget från Surahammar så upptäcker jag ett uppgivet klotter om att TOMTEN FINNS – ELLER INTE.

Tomten finns -finns INTE!

TOMTEN FINNS – INTE!

En del i Surahammar verkar fortfarande tro på TOMTEN – en del har inte trott på den men ändrat sig…

Men även om TOMTEN nu finns eller inte så är det… FORTSATT MÖRKT – TYST – ÖDSLIGT och SORGLIGT i Surahammar, och som är oerhört tomt på ett hållbart nyföretagande som ger en positiv framtid.

Skärpning Surahammars kommun! Sluta vänta på TOMTEN – AGERA SJÄLV!

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Riks, Surahammar. Bokmärk permalink.

Kommentera