Kommunernas näringslivsavdelningar ett skämt och väggarna rämnar

Kommunernas näringslivsavdelningar ett skämt och väggarna rämnar

Jag är mycket kritisk till svenska kommuners näringslivsavdelningar och deras totala frånvaro av effektivitet och erforderlig kompetens. Detta om syftet är att ge en professionell service för etablering av potentiella företag som har förmåga att Growth down IIskapa hållbara och långsiktigt JOBB. Näringslivsavdelningar ofta har ingen förmåga att attrahera och påvisa varför just deras kommun är bäst för de potentiella företag som söker sig till deras  kommun. Däremot besitter de en synnerligen stark förmåga att skrämma bort många företag genom sin inkompetens och totala frånvaro av entreprenörskap. De talar helt enkelt inte samma språk som företagaren.

Kommunerna skall verka för en hållbar och fruktsam nyetablering av företag vars syfte är att skapa reella JOBB, de allra flesta av Sveriges kommuner lever inte upp till detta.

Väggen för nyföretagandet i Sveriges kommuner formligen krakelerar och faller ihop!

Jag menar att huvudorsaken till att väggarna rämnar i många svenska kommuner till stor del får tillskrivas den inkompetens och frånvaron av entreprenörskap i kommunernas näringslivsavdelningar, det går som en röd tråd genom de flesta av landets kommuner. Utan livskraftiga företag som också har förmågan att vända blicken utanför Sveriges gränser stannar kommunen i sin utveckling.

Det är tillkomsten av nya exportföretag som Sverige är i skriande behov av.

Jag har valt ut några kommuner som jag följer mycket noggrant för att se vad som händer eller rättare sagt, inte händer vad gäller ekonomisk tillväxt. Många av kommunerna  kallar jag för ”sovkommuner” eller ”värstingkommuner”.

En av dessa kommuner är Surahammars kommun som jag har och kommer att fortsätta bevaka i framtiden. Läs min artikel med rubriken: Surahammar får hjälp av ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4720
Min kritik bygger på erfarenhet från ett mångårigt arbete med att hjälpa företag bland annat i sina nyetableringar på olika platser runt om i landet. Jag har även sysslat med denna typ av rådgivning kring företagsetableringar i andra länder, då främst Ryssland och Kina. I dessa länder har jag noterat stora skillnader i hanteringen och bemötandet av företag, som är vitt och svart från Sverige, både på gott och ont. Att man skulle finna ett pragmatiskt tänkande grundat i ett starkt entreprenörskap är inget man väntar sig från just U-länder.

Growth down I

I flertalet svenska kommuner pekar alla pilar nedåt vad gäller nya företagsetableringar, nyskapandet av reella JOBB, exportsiffror och ekonomisk tillväxt. Alla förstår att det med största säkerhet är åt fel håll som pilen pekar, och då är det dags att försöka vända på riktningen. Kanske är det dags att tänka till och först av allt ställa sig den eviga frågan; Varför?

Jag har till ett många kommuner ställt frågor om deras arbete med nyetableringar av företag, men utan att få svar. Att inte behaga svara på frågor tyder på ett svaghetstecken utan motstycke, eller skall detta ointresse betraktas som att man bara vill vara ifred. Var god stör ej!

Jag kommer att fortsätta bevakningen av kommunernas näringslivsavdelningar och deras hantering av nyetableringar av företag, vilka är de enda som kan skapa reella JOBB.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Kommunernas näringslivsavdelningar ett skämt och väggarna rämnar

  1. strebern säger:

    Inte alls överraskande med den inkompetens som påstås finnas i kommuner och alla andra offentliga inrättningar och myndigheter.

    Tack för att det belyses så kraftfullt och klart, men om det blir bättring har jag ingen förhoppning till.

    strebern (och läsare av blåslampan)

Lämna ett svar