Svårt för Länsstyrelsen i Västmanland att rekrytera rätt landshövding

Svårt för Länsstyrelsen i Västmanland att rekrytera rätt landshövding

Återigen blev det dags att snabbt byta ut landshövdingen för Västmanlands län, efter knappt ett år på tjänsten. Det är landshövding Håkan Wahlstedt som officiellt säger sig retirera av mest dimmiga och grumliga ursäkter och förklaringar.

Länsstyrelsen

Landshövding Håkan Wahlstedt har ändå under sin korta tid (11 månader), hunnit med att skapa sig ett namn med både starka rubriker och ett handlande, som inte alltid varit till hans fördel.

Att själv inse misstaget att ha hamnat på totalt fel arbetsplats, så är det i alla fall klokt att snabbt ta beslutet ”att ta sin Mats ur skolan”.

Hakan-Wahlstedt-200px

En osynlig förbannelse verkar sväva över Västmanlands län och länsstyrelsen i att finna rätt landshövdingar, som finner sig i att sitta i en mörk garderob tyst och snällt. Detta är inte första gången en landshövding för Västmanlands län avgår innan förordnandet går ut.

Den förra landshövdingen Ingemar Skogö kom från sin tjänst som generaldirektör för Vägverket som avvecklades 2010. En liknande bakgrund har den nyutnämnda landshövdingen Minoo Akhtarzand som tillträder sin tjänst den 1 februari 2016. Akhtarzand  var generaldirektör i Banverket fram till 2010 då denna myndighet avvecklades, därefter landshövding i Jönköpings län.

En sådan smal bas för rekrytering av landshövdingar får mig att fråga om inte det är dags att försöka införa en bredare plattform även för denna rekrytering. Detta fram till att min önskan om en total avveckling av samtliga 21 länsstyrelserna är verklighet. Läs min artikel med rubriken; Äntligen! Nu kanske antalet länsstyrelser minskar i Sverige – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=2156

Många meningar finns om det verkliga behovet av inrättningen länsstyrelsen och dess chef landshövdingen, en tjänst som lyckats överleva ända sedan 1634. Läs artikel i DI Weekend med betygssättning av samtliga 21 landshövdingar. Länk: http://weekend.di.se/reportage/har-har-du-din-landshovding-2

En stor heder åt Dig Håkan Wahlstedt att snabbt inse det omöjliga i att försöka klänga sig fast landshövdingestolen och därmed snabbt begära entledigande från tjänsten.

Att sedan hamna på regeringskansliets ”byråkratkyrkogård” kanske inte ger samma status som att få vara den som är högsta ledare för 170 andra avlönade på länsstyrelsen. Men å andra sidan så får Du under Din tid på den nya ”arbetsplatsen” stifta bekantskap med andra likasinnade toppbyråkrater och potentater som ständigt kommer och går.

Kanske är det bättre att i detta läge tänka som klokorden säger; ”Bättre att vara kung i sin egen lilla by – än att vara bonde i den stora staden”.

Jag minns Dig som en glad och trevlig kille då jag för många år sedan var inbjuden till Din nya lägenhet i ett av det första nybyggda huset i Västerås hamn. Att jag då uppfattade att Du inte hade det genuina entreprenörsdriv, som jag vill se mer av även hos politiskt aktiva personer, det är Du tyvärr inte ensam om.

För Din egen skull så menar jag att det är ett stort framsteg och en stor lycka att få lämna det omöjliga och onödiga byråkrathuset länsstyrelsen, ett framsteg och en chans som jag hoppas Du tar väl hand om.

Det finns oräkneliga behov av utredningar som konkret kan visa på hur Sverige skall utvecklas positivt, och vad som konkret behöver göras.  Så Du behöver aldrig vara sysslolös på Din nya arbetsplats.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Köping, Kungsör, Norberg, Riks, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar