Kalmar – länet som ”sticker” in och ut på alla sätt…

Kalmar – länet som ”sticker” in och ut på alla sätt…

Någonting är galet med Kalmar län som utmärker sig med skandaler titt som tätt.  Bland Sveriges län, tillhör de toppligan vad gäller skandaler och det vill inte säga lite.  Nu senast har länets landshövding Stefan Carlsson visat upp sitt goda omdöme, med att från residensets tjänstetelefon ha ringt telefonsex för tiotusentals kronor som betalats med skattebetalarnas pengar.

phone sex

För landshövding Stefan Carlsson är inte denna obskyra händelse den enda som har kantat hans ämbetstid.

Det finns märkliga turer kring bjudningar av alkohol som varit utanför Länsstyrelsens policy. Se ett exempel på hans äventyrliga och dyrbara vanor som också betalats med skattepengar. Landshövdingen bjöd frun på vin för skattepengar – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6426968

För mig och säkert de flesta av Sveriges skattebetalare så får Stefan Carlsson dricka alkohol och ringa telefonsex som han behagar, bara han ser till att vi skattebetalare slipper betala. Regeringen har den 7 juli avsatt landshövding Stefan Carlsson.

Så här formulerar Länsstyrelsen i Kalmar län det silkessnöre som deras landshövding har fått, enligt deras hemsida nedan.
”Landshövding Stefan Carlsson har i dag i samråd med regeringen kommit överens om att hans förordnande som landshövding, och chef för länsstyrelsen Kalmar län, upphör från och med torsdag. Landshövdingen kommer då att stå till regeringens förfogande och få andra arbetsuppgifter så snart sjukskrivningen upphör.”

Nya uppdrag väntar nu Stefan Carlsson som får ett prestigefyllt utredningsuppdrag i regeringskansliet. Där får han möta många f.d. byråkratkollegor när han tar plats i Rosenbad, bland annat f.d. Landshövding Håkan Wåhlstedt, Västmanlands län, som fick silkessnöret efter bara 10 månader på slottet i Västerås.

En ytterligare skandal i Kalmar län var Kalmarsatsningen av det kinesiska företaget Fanerdun, som tyvärr drabbade hela Sverige och där skattebetalarna fick vara med och betala en dyr nota med hundratalsmiljoner i reda pengar. Läs min tidigare debattartikel införd i Barometern den 1 oktober 2008 om detta fiasko: http://www.barometern.se/reagera/debatt/skam-skadegladje-eller-mojlighet-for-kalmar(884353).gm

Det som inte syns i denna satsning är det engagemang som Kalmar län och Kalmar kommun satte in med både pengar och personella resurser. Ett otal Kinaresor för politiker och byråkrater från kommunen och länet gjordes under åren. Motsvarande resor av kinesiska byråkrater och politiker som besökte Kalmar.

Den största förlusten i Kalmarprojektet drabbar hela Sverige och är inte direkt mätbar i pengar. Det är den nedsvärtning av varumärket Sverige i Kina och som inte glöms i första taget. Än idag 2016 så blir jag påmind om Fanerdun och Kalmar kommuns ”drömprojekt” som kostade så många kinesiska företag förluster på enorma belopp. Fanerdun begärders i konkurs 2009, utan att ens ha startat någon verksamhet.
Läs artikel av Ola Wong om Fanerdun i Barometern med rubriken; Han avslöjar Fanerdunbluffen – http://archive.is/m9Lr#selection-435.0-435.28

Nu skall i sanningens namn även sägas att Kalmar län inte är det enda län som negativt utmärker sig i Kina. Andra län är Dalarna, Västmanland, Jämtland, Östergötland, Västra Götaland, Norrbotten, ja de flesta svenska län förkommer på Kinakartan med sina Kinadrömmar om stora affärer och många nya JOBB och nya resor.

Jag vill här också påminna Överkalix kommun om sin kinesiska myggmedelsfabrik, det enda som finns kvar av den drömmen och fortfarande lever, är den norrländska myggen. Läs min artikel från 2014 Sotdöd eller framtid i Överkalix kommun? om den norrländska kinasatsningen: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4119

Kina är inte heller det enda land som tilldragit sig affärsintresse från svenska kommuner, län och myndigheter. Jag har varit verksam som egen företagare i först Sovjetunionen från 1980-talet, och senare i det som sedan blev Ryssland från 1991.

Samma intresse som för dagens Kina fanns för detta oupptäckta Ryssland, särskilt på 1990-talet från svenska myndigheter, kommuner och län, som alltid drog med sig oegentligheter och skandaler.

Sanningen och verkligheten om hur många affärsprojekt som har misshandlats och misskötts av de som råkat komma i närheten av någon Länsstyrelse eller annan myndighetsbyråkrat, är svår att beskriva, men tillräckligt med stoft till böcker för flera bokhyllor.

Gud bevara oss från alla politikers och byråkraters medverkan inom affärsvärlden

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Kalmar – länet som ”sticker” in och ut på alla sätt…

  1. drusha säger:

    Det verkar som denna landshövding föredrar ”säker sex” vilket gör att skattebetalarna i alla fall slipper kostnaden för kondomer.

    Ofattbart och sorgligt….

    drusha

Lämna ett svar