Västerås flygplats slocknar igen då amerikaflyget försvinner efter 5 månader

Västerås flygplats slocknar igen då amerikaflyget försvinner efter 5 månader

Västerås flygplats torde vara given bland Sveriges värsta  ”lekskola” bland de som vill försöka kalla sig flygplats. En flygplats som sköts så oprofessionellt är inte värd att fortsättningsvis få  kosta Västerås skattebetalare Vås-flygplatsmångmiljonbelopp varje år. Flygplatsen är en skamfläck och en rejäl badwill för varumärket Västerås och för ägaren Västerås kommun.

Nu efter bara fem månaders upphaussade start och flygning  så tar flygbolaget WOW Air sin ”Mats ur skolan”, flyr Västerås och flyttar till Arlanda flygplats. Tro inte att de flyttar om Västerås flygplats vore bättre än Arlanda.

Så här står det fortfarande den 19 augusti på Västerås flygplats hemsida: ”Från och med idag, 19 maj, kan prismedvetna svenskar flyga med det isländska lågprisbolaget WOW air direkt till Reykjavik från Västerås Flygplats. Från Island har WOW air fortsatt direktflyg till Boston, Washington D.C., Montréal och Toronto. Från juni i år flyger bolaget även till San Francisco och Los Angeles.”

Det kan man minst sagt kalla löften som inte vart värt ens ett rutten lingon. Det bygger minsann inte upp ett förtroende för att behålla och få återkommande resenärer till flygplatsen.

Enligt en artikel i Västerås Tidning beskrev kommunalrådet Anders Teljebäck att han fick ståpäls av WOW Air:s satsning på Västerås flygplats. Synd för Teljebäck att han inte fick nytta av sin päls en enda vinter.

Att  sedan flygplatsen har köpt och betalat rejält för att får ett mindre flygbolag att starta upp och flyga en linje från Västerås till Helsingfors är ingen ursäkt. Dryga 70 miljoner per år har Västerås flygplats betalat flygbolaget NextJet för att trafikera linjen. En mycket dyrbar päls som skall värma Teljebäck i vart fall två år, har det sagts.

Det passade mig alldeles förträffligt när jag är på väg till Kina och få testa av bland annat tidsvinsten som utropas som en  fördel med att flyga från Västerås till Asien. Så jag går först in på NextJets hemsida och försöker boka en biljett till Beijing, men det var möjligt, Beijing fanns inte med som resort hos Nextjet.
Jag går då in på Finnair som jag flugit många gånger med till Asien (utmärkt flygbolag). Där fanns det möjlighet att boka från Västerås till Beijing, men då med en total restid på
30 timmar och 50 minuter.

Jag ger då upp och bokar med Air China som varit mitt flygbolag de senaste 10 åren till Asien. Jag bokar ett direktflyg Stockholm-Beijing från Arlanda, flygtid 8 timmar och 35 minuter. Om jag åker med flygbussen Vås-Arlanda som tar 1,5 timma så är min totala restid från Arlanda som flygplats 10 timmar och 10 minuter. Tidsvinst flyg från Arlanda: 20 timmar och 40 minuter.
Utöver tidsvinsten, också ett lägre biljettpris än att resa från Västerås via Helsingfors.

Västerås flygplats är ett mycket tydligt exempel på att politiker och byråkrater skall omyndigförklaras från att vara det minsta i närheten av företagsvärlden och försöka leka affärer.

Jag menar att det också är högst nödvändigt att se till att politiker också straffas på något sätt för de felbeslut som medför ekonomiska skador för sin huvudman, skattebetalarna. Här bör man följa det privata näringslivet vars domar för felbeslut och misskötsel av sina uppdrag ofta leder till avsked och därmed omedelbart ut i kylan.

Att jag inte är ensam om att beklaga Västerås kommun misskötsel och skandallösa hantering av skattebetalarnas pengar visar med tydlighet missnöjet med skötseln av Västerås flygplats. Men att det inte är det enda problemet i Västerås kommun vittnar en utmärkt debattartikel av Ulf Hedman i Vestmanlands Läns Tidning (VLT) onsdagen 23 augusti. Rubrik: Ingen krävs på ansvar för Västerås i förfall: http://vlt.se/asikt/debatt/1.4202616-debatt-ingen-kravs-pa-ansvar-for-vasteras-i-forfall

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i Riks, Västerås. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar