Nyårsönskan: P-piller (B-piller) mot ökningen av byråkrater

P-piller (B-piller) mot ökningen av byråkrater i kommuner och landsting

Med anledning av studien som gjordes av tankesmedjan Timbro och publicerades i december 2009, om hur pengarna i den offentliga delen används avseende kommuner och landsting i Sverige, har jag en önskan inför det nya året 2012. Jag önskar ett P-piller eller
snarare ett B-piller (B som i byråkrater) som kan stoppa upp denna förödande produktion av onödiga byråkrater. Om det fanns rimliga förutsättningar att omskola alla dessa övertaliga byråkrater till de bristyrken inom ”välfärdens kärna” – skola, vård och omsorg, där det konstant saknas personal, skulle det vara högst välkommet. Att Västmanlands län utmärker sig som ett av de två sämsta länen i rapporten är både förbryllande och mindre smickrande för mig som länsbo. Vad som visas i rapporten är bland annat hur skatteintäkterna och de generella statsbidragen i en exceptionell utsträckning har använts till att anställa administratörer i offentlig förvaltning, d v s byråkrater. Detta medan sysselsättningstillväxten av de viktiga yrkesgrupperna inom vård, skola och omsorg i relation bara har ökat blygsamt – även om anställda hos privata företag, finansierade med offentliga medel, också har räknats in.

Rapporten avser åren 2001- 2007. För Västmanland kan man enligt rapporten utläsa att byråkrater hos offentliga administratörer under 2001-2007 har ökat med 28,7 % medan personal inom vård, skola och omsorg har minskat med 0,3 %. Hela rapporten finns att läsa på: http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175667423.pdf

Att det i dessa ekonomiskt svåra tider fullkomligt regnar statliga extrapengar över kommuner och landsting gör inte saken ljusare, tvärtom. För 2010 var statens tillskott utöver de ordinarie statsbidragen, tiotals miljarder kronor.
Tänk så många extra byråkrater det kommer att bli för dessa miljarder, som i stället skulle kunna användas till att förbättra skola, vård och omsorg, det som nog får anses vara smakligare, nämligen våra unga, sjuka och gamla.

Det nu har gått två år sedan denna sanning om Byråkratexplosionen publicerades, men enligt mig har det inte på något väsentligt sätt förbättrats. Därför är min önskan inför det nya året att få fram ett effektivt B-piller (mot nya byråkrater). Fram för mer klokhet, konstruktiv kreativitet och mer empati, vilket i allt väsentligt kommer att göra samhället bättre.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

 

 

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Nyårsönskan: P-piller (B-piller) mot ökningen av byråkrater

  1. drusha säger:

    Hej,

    En lysande idé med ett P-piller mot förökningen av politiker och byråkrater. Hoppas att Du får fram det snabbt nog, jag bara äcklas av denna skara som visar ett kunskapsbrist och dåligt omdöme utan motstycke….

    Lycka till i kampen!

Kommentera