Västerås kommun har exportdrömmar till Kina av demokrati och medborgardialog

Västerås kommun har exportdrömmar till Kina av demokrati och medborgardialog

Jag har befunnit mig i Kina under några veckors arbete och läste i Vestmanlands läns tidning Läs:  http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/kommunledare-larde-sig-medborgardialog-i-diktatur  om den Kinaresa som gjorts av stadens tjänstemän och politiker till Shandong provinsens huvudstad Jinan.

panda

Det är med ett stort skratt när jag läser om syftet med att skicka den delegation som besökt huvudstaden Jinan i Shandong provinsen.

Man borde ha kunnat hitta på ett bättre skäl för sin resa än att förlöjliga både kineserna och Västerås stad med något så urdumt som att lära sig av den medborgardialog som Jinan har för stadens medborgare.

Enligt artikeln i VLT läser jag; ”De har ett långtgående system när det gäller klagomålshantering”, säger Elisabeth Unell (M).
Vidare står att läsa i artikeln; Västerås kommun gjorde i september ett nytt besök i Jinan i Kina. Detta är en del i ett projekt där Jinan och Västerås ska samarbeta för att utveckla ”lokal demokrati” och ”medborgardialog”.

Man häpnar och tar sig för pannan, kan detta vara möjligt i dagens Sverige av en politiker i Sveriges sjätte största stad.
Jag bara undrar? Vem skall lära av varandra?

Jag träffade denna gång i Beijing flera företagsledare för de största företagen i Shandong provinsen, även högt uppsatta ledare både från Jinan och Shandong provinsens ledning. När jag frågade om detta besök från Västerås så var det ingen av dessa som hört talas om något besök från Västerås eller Sverige.

Detta styrker min uppfattning att detta besök inte var det högst prioriterade, det tyder även den dignitet som besöket verkar ha intresserat dem, när de togs emot på så låg nivå som en vice borgmästare.

Att med skattepengar anordna dessa ”trivselresor” med så låg nivå på syftet anser jag inte sätter Västerås på kartan på rätt sätt, utan snarare blir det badwill för Västerås och Sverige.

Använd Era krafter på att i stället se till att Västerås fungerar, med bra utbildning, bra äldrevård, bra sjukvård, tillföra starka företag som skapar reella JOBB och därmed kanske en förutsättning för en flygplats. Eller kanske något så trivialt som att laga hål i gatorna, men ändå mycket viktigare än lära medborgardialog av eller till kineser.

Jag kan dra mig till minnes när det kinesiska tågbyggarbolaget för drygt tjugo år sedan skickade med mig en förfrågan till Bombardier om de kunde hjälpa Kina att utveckla höghastighetståg. Med det svar från Bombardier jag levererade tillbaka gjorde dem fruktansvärt arg och de svarade, ”Då gör vi det själva”, det har de också gjort med besked.

Bombardier går därmed åt motsatt håll mot den kinesiska tågtillverkaren som fortsätter att växa så det knakar. Kanske drabbas återigen Västerås och Bombardier av nya nedskärningar och JOBB förvinner. Idag så har också Sverige vänt sig till Kina med intresse att köpa höghastighetståg. Läs min artikel: Kina har inte stannat av… http://blåslampan.se/?p=5195

Jag kan bara med förskräckelse minnas 90-talet, med dåvarande landshövding Jan Ryds djärva satsning på att bygga upp relationer med Shandong provinsen och kronan på verket ett Asian Center i Västerås. Man byggde då om översta våningen på punkt parkeringshus till utställning och mötescentrum mellan Kina och Sverige. Det skulle bli fönstret som skulle öppna Kina för Sverige och vice versa. Jag fick då frågan om att vara med i detta projekt, men tackade nej då jag ansåg att idén var dödsdömd, redan innan det startade.

Denna satsning blev heller inte många år gammal, innan den gick i graven och drog med sig åtskilliga tiotals miljoner av skattepengar både för Västerås och även Sveriges skattebetalare. Till det skall också läggas den skada det medförde på både Västerås och Sveriges varumärke.

Men Västerås är inte värsting kommunen i Sverige, än så länge.

Kalmar får definitivt toppa min värsting lista. När Kalmar kommun under stor pompa och ståt stödde en obskyr kinesisk företagare i sin satsning i Kalmar, som i mycket liknade Västerås satsning på Asian Center. I Kalmarsatsningen gick miljarder i graven både för svenska skattebetalare, men också för hundratals kinesiska företagare som trodde på drömmen och investerade stora pengar, som nu ligger graven.

Det var storstilat engagemang när dåvarande ambassadören för Kina och näringsminister Maud Olofsson tog första spadtaget, för detta enorma storstilade projekt.

Det spadtaget var det enda som skedde i detta projekt, inte ens ett litet spår av gropen finns kvar och även den obskyra företagaren från Kina verkar vara spårlöst borta.
När jag frågar kineser var han finns idag, så säger de bara kort att han kanske har ”lång semester.” Den skada som Kalmar projektet har solkat varumärket Sverige i Kina, tillhör det absolut värsta som jag känner till. Kineserna har ännu inte glömt Kalmar projektet.

Men det kanske är med Västerås, Kalmar och de flesta av Sveriges andra kommuner, som pandan på bilden – det går sävligt och långsamt både bakåt och framåt, men båda kanske är både söta och snälla.

Mitt råd till affärsmännen från Västerås kommun och Länsstyrelsen i Västmanland, är att de omedelbart bör sluta med alla sina affärer med orden;
”Skomakare bliv vid Din läst”.

Jag kommer att försöka inhämta all information om denna senaste Kinaresa nu i oktober som Västerås kommun gjort och därefter återkomma med mer information.

Alla svar, men även uteblivna svar kommer att publiceras på blåslampan.se

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar