SAS flyttplaner från landet ett fullständigt nederlag för landet Sverige

SAS flyttplaner från landet ett fullständigt nederlag för landet Sverige

Beslutet att SAS nu tar det drastiska beslutet att flytta delar av sin verksamhet ut från Sverige, det måste rimligtvis väcka de styrande i landet, med frågan, Varför?

Att Sverige inte kan härbärgera sitt eget ägda flygbolag bör rimligtvis skicka så starka signaler till landets styrande, att någon verkstad skyndsamt måste visas upp för att om möjligt förhindra denna typ av flykt. Den företagsflykt från landet som jag menar pågått i många decennier, har i de flesta fall sin huvudsakliga grund i det jag menar är konkurrensutsatt.

Som en hängiven freak av ett reellt och hållbart JOBB-skapande så är det tragiskt att se hur den nuvarande styrande politiska koalitionen, hanterar denna för Sverige i grunden en av de viktigaste frågorna. Man följer mönstret som påbörjades kanske redan på 60-talet, då menat som en högst tillfällig nödåtgärd, nämligen sysselsättningsfrämjande åtgärder.

Jag skrev en artikel i november 2014 med ett öppet brev till närings- och innovationsminister Mikael Damberg vad han avsåg att göra med bland annat den företagsflytt som utarmar Sverige. Rubrik: ÖPPET BREV TILL – Närings-och innovationsminister Mikael Damberg – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4228 – Det svar som levererades i februari året därpå var som en tom påse utan ens den minsta uns av luft och förhoppningar. Läs svaret: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4433

Jag kan räkna upp hundratals med fantastiska företag och entreprenörer som tvingats flytta ut från Sverige av olika skäl, såväl hela branscher som enskilda företag. Några exempel är; skotillverkning, textilindustrin, varvsindustrin, men även fantastiska entreprenörer och enskilda företag, ibland mitt i sin uppbyggnad, som exempelvis IKEA som lämnade Sverige 1973.

Bara förra året kom beskedet att Findus i Bjuv lägger ner hela sin anrika verksamhet som startade 1941, med ungefär 450 anställda. Hör och häpna vilken förvåning närings-och industriminister Mikael Damberg uttrycker, och har ingen förståelse varför man lägger ner och flyttar fabriken från Sverige. Samma förvåning varje gång detta händer.

Kanske kan det hjälpa närings-och industriministern nu när fenomenet företagsflytt, direkt drabbar honom i ett eget ägande, nämligen flygbolaget SAS. Kanske kan ministern denna gång komma närmare kärnan på problemet och då få svaret. VARFÖR?

Det är min och mångas förhoppning att de styrande snabbt kan få ett svar på frågan. Vad är orsaken till företagsflytten från Sverige? Därefter efterlyses en kraftfull verkstad för att stoppa eller i vart fall motverka utflödet.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Kommentera