Sveriges ”Tvätta fönster” politik fortsätter och ökar

Sveriges ”Tvätta fönster” politik fortsätter och ökar

Jag har skrivit förut om detta fenomen av politiken att ”Tvätta fönster åt varandra” som har pågått i många decennier. Redan i september 2014 publicerade jag en artikel med rubriken; Sveriges framtid är hotad med politiken ”Tvätta fönster åt varandra” –  http://xn--blslampan-62a.se/?p=4046

Jag menar att denna på sikt förödande politik i allt väsentligt fortsätter att prägla Sverige. Det som verkar vara lag när det gäller att idag 2017 glömma de reella JOBBEN får benämnas med bara ett ord, nämligen sysselsättning i alla möjliga former.

Exportindustrin som fortfarande är en landets viktigaste källa för ekonomisk tillväxt står och stampar, eller som en del menar har ”frusit fast”.

Det har nu gått många år sedan handelsminister Ewa Björling lovade att Sverige skulle fördubbla exporten på 5 år från 2010. Läs min artikel i april 2013 om exporten och Björlings löfte. Rubrik: Västmanlands exportrådgivare i fortsatt mörker o tystnad – http://xn--blslampan-62a.se/?p=2668
Sverige är starkt beroende av handel med andra länder. Exporten är det enskilt största segmentet som bidrar till att svensk ekonomi växer. Men Sverige behöver också importera sådant som vi inte producerar själva, detta blir allt viktigare då vi producerar allt mindre.
Exportstatistiken talar sitt tydliga språk, Sverige har stannat av och importen ökar.

Jag konstaterar att många länder som redan har enorma exportsiffror ändå är mycket aktiva för att ytterligare öka exporten. Jag kan också se på vilket sätt de aktivt och på ett effektivt sätt snor åt sig nya marknadsandelar i branscher, där Sverige av tradition tillhört de ledande länderna.

Det satsas mycket skattepengar i att hjälpa svenska exportföretag i världen, men som alltid på fel sätt när statliga pengar är iblandad. Ett av många är Business Sweden (F.d. Exportrådet) som jag mött ute i världen och starkt kritiserat för deras arbete, som jag menar varken gagnar svenska företag eller varumärket Sverige.

Jag är inte ensam om denna kritik, även den förra generalkonsuln i New York, Olle Westberg skrev i en debattartikel i dagens industri i september månad 2014 att exportrådet borde läggas ner.

Tummen ner för alla de som skall vara Sveriges experter och se till att få fram nya exportföretag och därmed kunna öka exporten. 

Inte tvärtom! Så kan vi inte ha det!

Med Sveriges ”Tvätta fönster” politik av idag för mig osökt bakåt till en sann berättelse som hände i Grekland, när det stora sjukhuset blev begåvad med en trädgårdsmästare.

En släkting till sjukhuschefen fick en dag erbjudande att bli sjukhusets trädgårdsmästare och basa över de arbetare han behövde för skötseln, han fick själv sköta anställningen. Han antog erbjudandet efter att ha blivit övertygad att det inte hade någon som helst betydelse att han inte hade den utbildning, som jobbet egentligen krävde. Tjugo år därefter så basade trädgårdsmästaren över 18 anställda trädgårdsarbetare. En riktigt stor avdelning hade det blivit efter 20 år, däremot så var trädgården inte större än första dagen han tillträdde sin befattning. Den hade fortfarande bara två ynka rabatter framför sjukhusentrén, med några fåtal vackra blommor som krävde bevattning och ett i övrigt kärleksfullt omhändertagande.

För mig känns det som Sveriges politiska riktning mer och mer letar sig åt det grekiska hållet med trädgårdsodling, men då helst utan odlingar, som kräver arbete och kärleksfull omvårdnad.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

 

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar