Många kommuner överlever ekonomiskt tack vare statens flyktingintäkter

Många kommuner överlever ekonomiskt tack vare statens flyktingintäkter

Många av Sveriges kommuner redovisar ekonomiskt överskott enbart tack vare det statliga stödet för flyktingmottagandet.

Det är många av Sveriges kommuner som kan tacka krigen ute i världen för deras ekonomiska överskott. Några exempel på kommuner som kan redovisa en positiv ekonomisk balans, mycket tack vare flyktingmottagandet är; Mora, Bjurholm, Borgholm, Åsele, Lycksele, Vilhelmina, Jönköping, Åtvidaberg, Kristinehamn, Sala, Norberg, det är bara att fortsätta uppräkningen av kommuner som i många fall blivit beroende av intäkter från flyktingmottagandet.

Jag har tidigare skrivit om hur många av Sveriges kommuner ständigt existerar i kris, det är en rad av olika krisområden, men som i botten alltid handlar om en ekonomi i obalans.

Min definition på en kriskommun är en enkelt uttryckt, ”En kommun som av egen kraft inte kan skapa en överlevnad  på lång sikt för sina invånare, utan måste förlita sig på överstatliga nådegåvor.”
Se min artikel med rubriken; Sveriges kriskommuner ökar både i kris och antal http://xn--blslampan-62a.se/?p=5390 

Det är osunt och mycket tragiskt att så många av Sveriges kommuner skall förlita sig på att det är krigen i världen som skall få sin ekonomi i balans.

Jag skall ta min födelsekommun Vilhelmina i de karga lappmarkerna som ett levande, men tyvärr också ett skrämmande exempel på hur illa ställt det kan vara bland Sveriges 290 kommuner, allt från norr till söder.

Varje gång jag besöker min födelsekommun som jag lämnade redan som ung tonåring, så beundrar jag alltid den livsgnista och äkta livsglädje som jag möter hos människorna. Däremot så kan jag bara inte förstå hur de kan avskärma sig så totalt från framtiden och med dess problematik, nästa vecka, månad, år eller sekler.

Det mesta som tidigare kunde skapa reella och behövda JOBB i kommunen, är idag bara ett minne blott, som exempelvis slakteriet, sågverket, och mejeriet. Självklart förstår jag att en bra förutsättning för ett mejeri var då som nu, kor och det är något som numera får beskådas på fotografi.

Det har under de senaste decennierna gjorts alla möjliga och omöjliga försök att få igång företag och verksamheter  som skulle bli hållbara över tid. Men inget har lyckats, trots stora statliga bidrag och investeringar så har det slutat med nedläggning.
Det handlar om allt från callcenter till den världsberömda plastcykeln Itera, men ingenting har lyckats få fotfäste till någon överlevnad i kommunen.
Kanske är klimatet alltför ogästvänligt och hårt för företag och företagare som importeras utifrån.

De kanske sista Itera cyklarna köptes upp av min brorson Bert som var bosatt i Los Angeles. Hans affärsidé var att hyra ut Itera cyklarna på strandbeachen i Los Angeles. Men något gick fel, det var för varmt i Los Angeles så plasten praktiskt taget smalt ihop. Så slutade livet för Itera plastcykeln som nu är begravd i Los Angeles i värmen.
Vila i frid Itera.

Det är nu 12 år sedan jag besökte Vilhelmina och då gjorde ett besök i kommunhuset där jag träffade kommunalrådet och ytterligare en gäng av Vilhelminas starke potentater. Jag fick berätta om mitt eget företagande ute i världen och mina tankar kring hur man kunde få till ett hållbart företagande i Vilhelmina.
Läs min artikel från 2012 med rubriken: Alla vet att JOBB behöver skapas men ingen vet HUR – http://xn--blslampan-62a.se/?p=2038 

Men när jag jag tittar tillbaka på vad som hänt i Vilhelmina efter dessa 12 år så är det mesta av det jag ser, inget som kan sprida ljus över framtidens JOBB-skapande. Att besöka kommunens hemsida och då mitt främsta intresseområde, nämligen sidan om Näringsliv & Utveckling, så blir jag bara mörkrädd.

Att Vilhelmina har fallit så djupt ner att huvudnäringen är flyktingmottagande, det känns inte värdigt alla fantastiska entreprenörssjälar som en gång varit ledstjärnan för kommunen. Att man med hjärtat tar emot de stackars människor som tvingats från sitt land är godhjärtat och naturligt för de flesta Vilhelminaborna. Jag vet också med säkerhet att dessa stackars människor blir väl omhändertagna.De är välkomna av alla i kommunen.

Det är inte alls förvånande när jag fick höra att Vilhelminas rikaste företagare var ICA handlaren i byn, självklart för även flyktingar, äter mat och konsumerar precis som alla andra.

Jag har en stilla undran vad kommunens reservplan är,  om nu alla krig tar slut och inga flyktingar kommer längre, vilket alla säkert hoppas på. Om sedan allt överstatligt stöd sinar eller helt upphör då är katastofen ett faktum, kanske något att tänka på för Vilhelminas starke män och kvinnor.

Jag kommer att tillskriva de ansvariga i Vilhelmina kommun, med frågan vad de konkret tänker sig att göra för att över tid åstadkomma. Att ett hållbart och behövd JOBB-skapande etableras. Svar eller ej svar kommer att redovisas på bloggen.

Nåväl Vilhelmina kommun Ni är inte ensamma i Sverige som gottgör Er på världens krig, men det är ingen godtagbar ursäkt för att inte agera och försöka samla i ladorna om ”olyckan” skulle vara framme. Alla kommuner har något som är unikt och kan skapa många hållbara JOBB över tid, så är det även för Vilhelmina. Alla bör anamma uttrycket ”man tager vad man haver” som är tillskrivet Cajsa Warg, förädla de befintliga guldkornen som redan finns inom Vilhelmina kommun.

Jag kan inte påstå  att regeringens så kallade samhällsbygge vilar på den stabila och trygga grund som säkert skall föra Sverige och kommunerna till den ljusa och stabila framtid som alla hoppas på.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Mina varmaste och bästa tillväxthälsningar

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar