Hur är det ställt med kompetensen inom det offentliga Sverige?

Hur är det ställt med kompetensen inom det offentliga Sverige?

Efter många decenniers täta och nära kontakter med det offentliga Sverige, främst genom mitt arbete som egen företagare i Sverige och andra länder, får mig att både vara orolig och inte minst förskräckt över framtiden.


Min frustration gäller mycket inom det offentliga Sverige, men som alltid så finns det undantag med goda exempel. Ett praktexempel på en av den bästa myndigheten i det offentliga Sverige är bolagsverket, som jag anser vara en av de mest professionella i myndighetssfären. Detta till stor gagn för företag och näringsliv. Företagandet är grundfundamentet i landets ekonomiska tillväxt och måste därför ges de bästa förutsättningar, för att själva kunna växa och därmed skapa reella JOBB.

Nästan alla av landets 290 kommuner är företagens skräck i mycket inom företagsfären. Detta trots att alla kommuner pressas av självbevarelsedrift, för att kunna visa upp sin kommun som landets mest företagarvänliga, men det lyckas i de flesta fall inte särskilt bra. Det får vi varje år bekräftelse på genom att ta del av en mätning av kommunernas näringslivsklimat, som görs av organisationen svenskt näringsliv. Länk till företagsrankingen 2016; http://www.foretagsklimat.se/ranking

Visst spenderar kommunerna en hel del pengar på sina näringslivskontor, men för att få valuta för de satsade skattepengarna så krävs det inte minst, en professionell kompetens. Det menar jag saknas i allt väsentligt.  Läs min artikel från 2015 med rubriken: Kommunernas näringslivsavdelningar ett skämt och väggarna rämnar – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4816  

Jag har haft besök av tunga internationella företag för sonderingar kring möjligheter till investeringar i Sverige. Men det är bara en bråkdel av de intresserade som går så långt som till ett beslut om investering. Jag har då noterat till vilka länder de flesta av dessa investeringar slutligen har gått, med det så kan jag dra slutsatsen att Sverige inte hade vad som tilltalade just dessa investerare i konkurrens med andra länder. Så min undran kring detta är; Vad saknas i Sverige som vissa andra länder har?

Jag menar att huvuddelen av det officiella Sverige lider av en stor brist på rätt kompetens.
Varför det är så har självklart många förklaringar.
Kanske är det nu hög tid att börja söka förklaringarna och sedan rätta till det, i vart fall försöka.
Vi måste kunna se ljuset som leder oss ut ur tunneln. Ut ur mörkret!
För efter solsken kommer regn det vet alla.
Inget vet när nästa lågkonjunktur knackar på dörren, det alla däremot vet, är att den kommer.

Det är heller inte osannolikt att nästa lågkonjunktur kan bli en otäck härdsmälta. Då är det bra att vara bra rustad. Är det svårt att skapa tillräckligt med reella JOBB i en högkonjunktur, så är det inte lättare i en lågkonjunktur.

Tips emotses på bra lösningar  för JOBB och TILLVÄXT till: tips@blaslampan.se

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Kommentera