Överkalix kommun ger inte mycket framtidshopp för andra än myggen

Överkalix kommun ger inte mycket framtidshopp för andra än myggen

Ända sedan 2002 då kinesen Jingchun Lee påstods ha funnit den positiva energin i Draken i Överkalix kommun, har kommunen intresserat mig utifrån mina entreprenörsögon.

Överkalix med den av kinesen påstådda energin från draken var den perfekta platsen för en fabrik med tillverkning av myggmedel. Minst en fabrik skulle vara klar under 2002 enligt Jingchun Lee.

Länk till en artikel i SVD 16 december 2007 om den kinesiska satsningen i Överkalix. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/bakslag-pa-bakslag_7126115.svd

Läs också min artikel från 22 september 2014 med rubriken: Sotdöd eller framtid i Överkalix kommun? – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4119

Det enda som idag är kvar från 2002 i Överkalix och den kinesiska myggmedelsfabriken är myggen som växer och frodas, utöver det så kan jag inte se mycket som hänt med nyetableringar av företag i kommunen.

Den eventuella intresserade företagaren som vänder sig till näringslivschefen i kommunen nu i sommar- och myggtider 2017 möts av ett automatsvar enligt nedan:
”Jag har semester och är åter den 15 augusti 2017.
Vid brådskande ärende kontakta vår växel 0926-740 00.
Trevlig sommar!
Med vänlig hälsning | Best regards
Birgitta Larsson
Näringslivschef
Överkalix kommun”

Det är bara att önska näringslivschefen en trevlig semester och hoppas att samlandet av entreprenörskrafter blir lyckad, krafterna kan komma väl till pass inför en kall och hård vargavinter.

Företagsklimatet i de svenska kommunerna som mäts av Svenskt Näringsliv varje år, har för år 2016 rankat Överkalix kommun på plats 214 av Sveriges 290 kommuner.  Ny årsranking kommer nu i september. Några ordentliga avtryck mot toppen på listan har jag inte stor tilltro till.

Överkalix kommun är tyvärr inte ensam om att ha lockats av kinesiska entreprenörers drömmar och löften om stora investeringar i Sverige. Ett annat skräckexempel är Kalmar, som är ett ännu större drömprojekt, med löften om tusentals JOBB. Se min debattartikel i barometern om detta skandalprojekt som är en skam för Sverige, Kina och Kalmar.  En miljardsmäll i kronor som heter duga, det för många svenska skattebetalare och kineser, utan ett enda nyskapat JOBB.                                               http://www.barometern.se/reagera/debatt/skam-skadegladje-eller-mojlighet-for-kalmar(884353).gm

Kalmarprojektet också det av en kinesisk företagare är varken tröst eller ursäkt för de ansvariga politikerna i Överkalix, att även de fattade så vansinniga och inkompetenta beslut av de politiskt ansvariga. Beslutet i Överkalix gällde en satsning av ett gigantiskt fabriksbygge för tillverkning av myggmedel-pappersmuggar-tandborstar och strumpor. Både Kalmar- och Överkalixprojektet visar på en fabulös inkompetens som med skärpa visar att politiker skall hålla sig borta från allt som rör affärer. Men gläds i alla fall åt att myggen finns kvar som vanligt i Överkalix.

Besvikelsen i Överkalix efter kraschen från kinesens stora planer och löften är självklart stor och har säkert satt sina spår hos många invånare i Överkalix under lång tid framöver.

I ett uttalande av Leif Nilsson en av de politiskt ansvariga i kommunen vid besluten av den kinesiska satsningen, så menar Nilsson att de fick de bästa rekommendationer av den kinesiska företagaren, detta från Invest in Sweden Agency, ISA och generalkonsuln i Shanghai som företrädde ISA. Nilsson menar att båda dessa hade gått i god för den kinesiske entreprenören.
Men ISA:s roll är att locka utländska företag att investera i Sverige. Att också granska dem ligger utanför myndighetens ansvar, förklarar ISA:s kommunikationsdirektör Annika Rembe.

Jag har själv skrivit spaltkilometer om just denna skandalmyndighet ISA som jag följt under många år vid deras framfart i andra länder. Just när det gäller ISA och deras etablering i Kina så hade jag flera möten med ISA:as generaldirektör Kaj Hammerich, bland annat om deras i mitt tycke omöjliga uppdrag i stort och direkt om felaktiga rekryteringar till deras kontor i Shanghai.
Men det togs inte emot med någon större entusiasm.
Jag fortsatte min kamp mot denna skandalmyndighet som också märkbart solkade ner varumärket Sverige.

Med god hjälp av många andra som delade min syn på vad som pågick inom väggarna på skandalmyndigheten ISA, så gav det efter år av arbete äntligen resultat. Total nedläggning av myndigheten 1 januari 2013. Farväl Invest Sweden  http://xn--blslampan-62a.se/?p=2206
Läs också artikel i SVD 22 juni 2011; Bluffbolag fick hjälp av Invest Sweden – https://www.svd.se/bluffbolag-fick-hjalp-av-invest-sweden

I Sverige finns det gott om vad jag kallar skandalmyndigheter, skandalkommuner och nu senast en skandalregering som kanske till och med hotat rikets säkerhet.
Så en liten tröst för Överkalix, Ni är inte ensamma.

För att ytterligare visa på behovet av att alltid ha rätt kompetens för att kunna leverera ett förstklassigt resultat, hänvisar jag till min favoritmetafor:
”Vem vill anlita en simlärare som inte kan simma, utan bara förstår hur det går till i teorin?”

Vad är då felet och lösningen i Överkalix kommun?

Det är som vanligt inte bara ett fel som begåtts och heller en enda lösning.
Men ett allmänt råd till Överkalix och även andra svenska kommuner med likartade problem är att jag vill hänvisa till Cajsa Warg och hennes bevingade ord:
”Man tager vad man haver”.
Med det menar jag att man skall ta vara på vad man har inom kommunen, dels av råmaterial men även av folkets kunskaper inom framförallt entreprenörskap.

Jag menar med bestämdhet att man kan aldrig bli bättre genom att försöka importera entreprenörer, det är också betydligt svårare att hantera detta från andra kulturer.

Jag kommer nu att återigen tillskriva dagens politiska ansvariga i Överkalix kommun för att försöka förmå dem berätta om nuläget och framtidsplanerna i kommunen.

Visst borde det finnas en framtid i Överkalix för flera än myggen.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Kommentera