Surahammar och ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket tror på tomten

Surahammar och ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket tror på tomten

Surahammar fick ekonomiskt stöd med 2,5 miljoner kronor från myndigheten Tillväxtverket och Surahammars kommun sköt till 1,5 miljoner, för att starta upp ett projekt för att förbättra företagsklimatet. Projektet startade upp 2015 och presenterades i en artikel i Vestmanlands Läns Tidning den 19 september. I Vlt:s artikel uttalar sig näringslivsutvecklare Susanne Sedvall med följande, citat; ”Vi behöver fler arbetstillfällen och fler invånare”.

Att som företagare läsa ett så generellt och självklart uttalande från ansvarig näringslivsperson skulle få de flesta seriösa företagare och entreprenörer att fundera både en och två gånger. Ett uttalande som minst bör och med säkerhet avges i alla Sveriges 290 kommuner.

Men problemet är att inte Surahammars kommun verkar ha några som helst hållbara lösningar eller idéer på hur det skall förverkligas, det gäller också de flesta av de övriga 290 kommunerna.

Läs artikel i blåslampan från september 2015 med rubriken: Surahammar får hjälp av ”Värstingmyndigheten” Tillväxtverket – Länk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=4720

I en ny artikel i Vestmanlands läns Tidning (VLT) den 31 aug i år löd rubriken: Företagare hoppar av miljonprojekt: ”Litar inte på kommunen längre”.
Tyvärr kan jag inte länka till artikeln då den kan läsas enbart av VLT:s prenumeranter.

I artikeln så redovisas att två av tre företag som deltagit och varit med i styrgruppen har hoppat av projektet, då de anser att det inte lett till någonting alls. Det tredje företaget har försvunnit på grund av konkurs. Så nu styrs projektet vidare framåt med byråkrater, men utan företagare.

När jag gör en liten snabb översiktlig av hur nyföretagandet sett och ser ut i Surahammar så kan jag bara instämma i, att det inte har hänt någonting överhuvudtaget. Det är med andra ord stiltje på nyföretagarfronten i Surahammar, detta trots en satsning med 4 miljoner kronor av skattepengar som skulle förändra. Men det är inte för inte att jag kallar Tillväxtverket för ”Missväxtverket”.

Men som alltid så är det bara att konstatera att det aldrig går att köpa tillväxt med pengar, detta är omöjligt. Än mindre går det att nå positiva effekter med byråkrater i ledningen, varken i kommunen eller Tillväxtverket, detta oavsett insats av pengar.

Det största som hänt på företagarfronten i Surahammar är att ett av kommunens största företag Componenta AB i Virsbo har begärt sig i konkurs och mer än 100 anställda svävar nu i en oviss framtid. Besked väntas.

Jag har skrivit mycket om Surahammars kommun, kommunen har tilldragit sig mitt intresse dels genom den närhet den har till Västerås, där jag har bott och verkat sedan mitten på 1960-talet. Västerås är Sveriges sjätte största stad till folkmängd, men trots det har inte heller Västerås förmåga att idag vara draglok, för länets mindre kommuner. Västerås har fullt upp med egna problem i skapande av företagsklimat och reella JOBB. Så ser det faktiskt ut i många av kommunerna i 2000- talets Sverige från norr till söder.
Surahammar kommun tillhör också den skara kommuner som är obenägna att besvara frågor, detta gäller både politiker och tjänstemän. Mycket dåligt Surahammars kommun!

Hösten 2014 besökte jag Surahammar en dag för att med egna ögon bilda mig en uppfattning av läget. Därefter skrev jag en artikel med rubriken: Surahammar i fritt fall – men VART? – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4211
Jag kan nu hösten 2017 bara konstatera att fallet fortsätter i kommunen. Detta oavsett insatsen av både kommunens och Sveriges skattebetalare.

När jag var på väg från Surahammar efter mitt heldagsbesök där 2014, så upptäcker jag ett uppgivet klotter om att; TOMTEN FINNS – ELLER INTE.

TOMTEN FINNS – FORTFARANDE INTE!

 

En del i Surahammar verkar fortfarande tro på TOMTEN – en del har trott på TOMTEN men sedan ändrat sig…

Min rekommendation till Surahammar och alla andra 289 kommuner samt Tillväxtverket, men också Sveriges styrande, är att varken tro eller vänta på att tomten skall lösa problemen. Tomten kommer inte!

Jag kommer att fortsätta bevaka vad som händer och inte händer på företagarfronten i Surahammar, så även i övriga Sverige. Om tomten kommer.

Nu i september kommer listan på den årliga rankingen som görs av Svenskt näringsliv hos Sveriges samtliga 290 kommuner, om deras företagsklimat har förbättras eller försämras. Då kan vi se om tomten har varit och hjälpt Surahammar.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar