Är det fel på Nordea, LO eller Sverige?

Är det fel på Nordea, LO eller Sverige?

Efter att förra veckan hört ordföranden för LO Karl-Petter Thorwaldsson uttala sig i TV om Nordeas flytt av sin hemvist från Sverige till Finland, höjer säkert många nuvarande och framtidens entreprenörer på ögonbrynen.

 

 

 

 

 

 

 

Att så kategoriskt skälla ut ett företag som tror sig ha funnit en bättre plats i världen för sitt företag är inte värdigt att komma från ett civiliserat land. Att utöver en verbal kanonad mot Nordea och deras flytt till Finland, så uttrycks direkta hot med att LO med sina medlemmar med största säkerhet nu skall flytta sina banktillgångar till annan bank.

Direkt när jag hörde Thorwaldsson så fick jag kalla rysningar från det kalla Sovjetunionen och så även dagens Ryssland, där jag i flera decennier verkat som en sann och hängiven entreprenör.
Min definition på entreprenör: (Företagsbyggare som aldrig skall bli färdig).

Jag skulle rekommendera Karl-Petter Thorwaldsson att bara tänka tanken med att starta upp och driva företag i gamla Sovjetunionen eller dagens Ryssland, redan efter något år i landet kanske det skulle komma lite ödmjukare och mer sansade uttalanden, även om man inte gillar alla företag och deras beslut.
Alla har rätt att framföra sin kritik mot allt och alla i Sverige, men inte på ett så hotfullt och avskyvärt sätt som framfördes av Thorwaldsson, mot Nordeas beslutade flytt från Sverige.

Trots att statsminister Löfven gjorde ett i mitt tycke mer sansat uttalande om Nordeas flytt från Sverige, så sa han att Nordea inte skulle ha existerat idag om inte staten med skattepengar gått in och räddat Nordea vid bankkrisen i början av 90-talet.
Men Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har kontrat tillbaka med att säga att Nordea aldrig har tagit emot några skattepengar.  Det var dåtidens Nordbanken som fick statligt hjälp, inte Nordea.
Så här kan bankkrisen beskrivas lite förenklat; ” Bank-, finans- och fastighetskrisen i Sverige 1990–1994 var en kris på 1990-talet som till viss del berodde på avskaffade kreditmarknadsregler för bostadsmarknaden, men främst statens kontroll av valutan”.

Klart var att 90-talets bankkris var en riktig ”härdsmälta” för landet, men många professionella bedömare menar att nästa kris som kommer härnäst, blir långt värre.  Det har nu byggts upp en bubbla som är långt mycket värre än den som utlöste förra krisen. Det kan bli till en förödande och mycket svårhanterlig kris för landet.

I september 2012 skrev jag en artikel med rubriken; Flyttbussen full med tillväxt och JOBB rullar ut från Sverige – och pekade då på min oro över den ökande utflyttningen av företag från Sverige till utlandet, mer och mer stärks min oro.  Länk till artikeln: http://xn--blslampan-62a.se/?p=1835

Jag sätter en peng på att det är minst fel på Nordea i detta fall med flytten från Sverige. Om nu Nordea som företag förmodligen har bedömt att en hemvist i Finland är bättre än Sverige, så acceptera då detta och lyckönska Nordea i Finland.

De ”stalinistiska” hoten från landets företrädare skickar definitivt fel signaler både inom företags Sverige och även långt utanför våra gränser. Det gagnar inte det som landet har enorma behov av, nämligen livskraftiga företag med hållbara verksamheter över tid. JOBB, JOBB, JOBB.

Ingen kan väl ha glömt hur Sverige under många decennier har tappat framgångsrika entreprenörer och företag på grund av tvivelaktiga och kanske rent av felaktiga politiska beslut. Nya regler som ledde fram till att företagen fick upp ögonen för en betydligt grönare och företagsvänligare gräsmatta i andra länder. Men även utslagningar, nedläggningar, och konkurser genom en försvagad och sedan en ohållbar konkurrenssituation från andra länder. Detta tömde Sverige på mängder av driftiga entreprenörer och företag under flera decennier, tyvärr så fortsätter detta även år 2017.

Kanske borde LO, Thorwaldsson och de ansvarigt styrande av Sverige leta felet på andra ställen till varför företag flyttar från Sverige. Jag tror att flera stora företagsflyttningar från landet kan komma inom inte allt för avlägsen tid.

Alla svar, men även uteblivna svar kommer att publiceras på blåslampan.se

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Är det fel på Nordea, LO eller Sverige?

  1. curre säger:

    Jag delar Din satsning på att felet med Nordeas flytt från Sverige ligger mest på staten. Om Sverige har fördelar gentemot Finland då är jag säker på att Nordea inte skulle flytta.
    Bra artikel

Lämna ett svar