Ny flyttkarusell av statliga myndigheter – en katastrof för mottagarorterna

Ny flyttkarusell av statliga myndigheter – en katastrof för mottagarorterna

Nu har den vänsterstyrda regeringen slagit till med ytterligare ett idérikt beslut om ett nytt JOBB-skapande, detta för att få hela landet Sverige att leva. Beslutet är att flytta sju statliga myndigheter delvis eller helt från Stockholm till avfolknings- och kriskommuner som inte har förmågan att försörja sig själva. Det är bland de mest destruktiva insatser man kan förvänta sig, om syftet är, att över tid skapa hållbar ekonomisk tillväxt.

Denna flyttkarusell är inte den första, den har pågått i många decennier. Så snart kriskommuner börjar skrika tillräckligt högt på nödläge, då är det dags för omflyttning av myndigheter.

Jag vill påminna om det historiska riksdagsbeslutet från den 23 februari 1971, då beslut togs om utflyttning av 37 statliga verk och myndigheter från Stockholm. Jag tillhörde även då skaran av kritiker.

Jag menar att flyttningar av myndigheter som i många fall inte borde finnas alls, kan få en direkt motsats effekt på en kriskommun, än det tänkta syftet. I stället för att leva upp och växa så förtvinar människornas innovationskraft och idékraften och skaparlusten försvinner.
Det är bara en av många negativa effekter som kommer som ett brev på posten, när man fyller på en ort med statliga byråkrater.
En påtaglig och direkt effekt på en ort med inflyttning av statliga myndigheter är att prisnivån på vissa utsatta tjänster höjs, som exempelvis: resor med flyg.

Två av mina skräckexempel bland de värsta kommunerna i Sverige, som först hade oturen att få vara med i lottdragningar om att få ta emot statliga myndigheter och industrisatsningar, och sedan haft oturen att vinna, är Östersund och Gotland.
Läs min artikel från 11 maj 2015, rubrik: Att flytta ut myndigheter i landet kan vara direkt skadligt för ett landsbygdssamhälle – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4542

Läs också ledaren i Dagens Industri den 4 januari i år, skriven av Lotta Engzell – Larsson. Hon har på ett utmärkt sätt gett förklaringar av både det goda och dåliga i utredningens slutbetänkande, och skriver följande; Länk: http://www.di.se/opinion/lotta-engzell-larsson-hela-sverige-kan-inte-leva-pa-statliga-jobb/  Jag har ett favoritcitat från ledarartikeln som jag vill återge här, ”Men idéerna om försörjning måste komma inifrån, det är småföretagande hoppet står till om en ort ska kunna växa och bära sig.”

Denna myndighetsflytt är en respiratoråtgärd som endast håller andningen igång för svårt sjuka och ofta döende patienter. Det är gott, väl och nödvändigt att hjälpa, lindra och vårda sjuka, men jag menar att med just denna aktuella sjukdom, så finns det andra och bättre botemedel.
Min artikel med rubriken; Förslaget att flytta ut statliga JOBB i landet, DYRT, DESTRUKTIVT och VERKNINGSLÖSThttp://xn--blslampan-62a.se/?p=4988  är högaktuell.
Min artikel från april 2016 beskriver mina tankar till orsaker, verkan och även en del åtgärder för att få tillbaka en sund och hållbar ekonomisk tillväxt i Sverige för framtiden. Den är lika aktuell idag, men kanske skulle jag idag även lägga till KONTRAPRODUKTIVT.

Mitt tidigare råd till Sveriges alla kommuner gäller fortfarande:
Släpp omedelbart släppa greppet om den statliga och felprogrammerade respiratorn och andas in egen frisk tillväxtluft som fortfarande finns i alla Sveriges kommuner!

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar