Northvolt batterifabrik – ett nytt Pajala fiasko?

Northvolt batterifabrik – ett nytt Pajala fiasko?

Det är nu bara att hoppas att statsminister Stefan Löfven överhuvud inte varit i närheten av Northvolt och luktat, för då kan det vara illavarslande för framtidens  utlovade storverk.

Bild hämtad från Northvolts hemsida

Statsminister Stefan Löfven dåliga luktsinne för pengar kom till skam i Pajala, det skrev jag om i en artikel I april 2015 med rubriken; Stefan Löfvens dåliga luktsinne har smittat av sig i hela Norrbotten Länk till artikeln; http://xn--blslampan-62a.se/?p=4489

Jag följde Northlands och Norrlands framtidssatsning med Pajalagruvan, sedan spaden sattes i jorden 2010. Jag fick under åren fram till konkursen 2014 uppleva, det mest makabra och träffsäkra i att bygga upp luftslott inom industrisatsningar som marknadsförts i Sverige under många decennier.
Slutet av satsningen på Northland och gruvprojektet blev en konkurs som summerades till en av de största i Sveriges historia. Förlorarna ekonomiskt var många.
Bland förlorarskaran fanns privatpersoner som i en del fall satsat allt och fick gå från hus och hem. Men samtliga av Sveriges skattebetalare blev stora förlorare och de får väl anses som oskyldiga.

√Ąnnu s√• vet ingen vad slutnotan kommer att bli, det finns √§nnu inte n√•gon klar bild p√• de milj√∂konsekvenser, som kommer upp till ytan b√•de p√• kort och l√•ng sikt.
‚ÄĚHuvaligen‚ÄĚ s√•nt el√§nde som vi s√§ger i norrland.

Batterifabriken Northvolt har inte bara ändelsen i namnet som liknar Northland och Pajalakatastrofen, utan många fler likheter finns i etableringen.

√Ąven s√• ser jag m√•nga andra gemensamma drag i marknadsf√∂ringen i de b√•da industriella storverken som skulle och skall fr√§lsa Sverige.¬† Med ungef√§r 3000 jobb i de tv√• utvalda orterna Skellefte√• och V√§ster√•s som Northvolt lovar, s√• √§r man den Jesus som v√§lkomnas av kommunerna. Noteras b√∂r ocks√•, att detta √§r bara i etapp I, det avses att komma fler fabriker senare.

Det som jag först saknar i Nortvolts marknadsföring av projektet är att ingen trovärdig väg till finansieringen av det angivna investeringsbehovet om 40 miljarder kronor redovisas. Inte ett litet ynka belopp att skrapa ihop.

Bland Northvolts  investeringar som redan kommit in, och som utgör största delen av projektets kassa om cirka 200 miljoner kronor, så kan man finna skattebetalarnas pengar både indirekt och direkt. Det är bland annat Vinnova, Vattenfall och Energimyndigheten. Omkring 95 miljoner skall investeras från ABB, vilket låter och med all säkerhet är trovärdigt. Vattenfall är skattebetalarnas helägda energibolag, och tillhör inte någon av de mest vinstrika med sina redovisade förluster på 63 miljarder kronor de senaste fyra åren.

För Northvolt så verkar det att återstå i storleksordningen 39800 miljoner eller 99,5 %  att finansiera om investeringskalkylen är korrekt, och som intill idag är helt okända varifrån de skall komma.

Utöver min undran över finansieringen så har jag heller inte fått svar på en hel del av övriga frågetecken klarlagda och besvarade vid min research om projektet.

Det är bland annat frågor kring miljökonsekvenser, kunder, ledande teknik och inte minst den mördande konkurrensen från den globala världen.
I den konkurrensen anses  Kina vara ledande och jag känner väl till deras planer på att ligga i den absoluta framkanten både av teknikutvecklingen och produktionen av batterier.

Efter mina 30 års arbete i Kina så vet jag att om staten har gett sin välsignelse för ett teknikområde då genomför man det också.

Kina har stora fabriksprojekt med batteritillverkning, och därmed med största säkerhet kommer att vara ute på världsmarknaden långt före Northvolt har producerat ett enda batteri.
Det finns naturligtvis andra stora skillnader mellan Sverige och Kina, både med fördelar och nackdelar. Exempelvis så finns det inte redan bara 40 miljarder kronor i Kinas kassakista, utan kanske också både 400 och 4000 miljarder om så skulle behövas.

Nåväl, jag saknar svar på många frågor kring Northvolts batterifabrik som borde ha varit föremål för att få besvarade av de inblandade etableringsorterna, Skellefteå och Västerås.

Det är min förhoppning att kommunerna Skellefteå och Västerås har gjort ett tillförlitligt och gott arbete i sin research av bolaget och deras möjligheter och seriositet. Båda kommunerna och Sverige behöver bra och långlivade industriella projekt.

Men jag menar att det skall också ske utan statliga fingrar i den ekonomiska syltburken, det skall bara vara ett privat risktagande.
Så snart investeringarna kommer från folkets skattepengar så blir det i de flesta fall aldrig bra, eller i många fall slutar med en total ekonomisk härdsmälta, som exempelvis Northland gruvprojekt i Pajala.

Men jag skall med intresse följa utvecklingen för Northvolt, Skellefteå och min hemkommun Västerås.

Jag önskar alla tre aktörer LYCKA TILL!

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Bästa tillväxt-export och industrihälsningar

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar