Överkalix kommun skamlöst ointresserade att besvara frågor

Överkalix kommun skamlöst ointresserade att besvara frågor

Ända sedan i början av 2000 talet då kinesen Jingchun Lee påstods ha funnit den positiva energin för Draken i Överkalix kommun, så intresserade jag mig för hur kommunen skulle arbeta i denna tilltänkta och utlovade företagsetablering.


Att det skulle investeras stora summor pengar i kommunen från den kinesiska företagaren och ge hundratals nya jobb basunerats ut från ansvariga i kommunen. Detta har intresserat mig, både från mina entreprenörsögon och med mina erfarenheter av drygt 30 år som egen entreprenör och rådgivare i Kina. Det var inte första affärssatsning Jingchun Li hade satsat på, ett samtal till Tanumshede skulle säkert ha fått de kommunansvariga i Överkalix att vara mer försiktiga.

Hade de kontrollerat mera i Kina efter denne i mitt tycke obskyra affärsman så hade det säkert slutat bättre för Överkalix kommun och sin ekonomiska satsning.

Jag har tidigare skrivit en del om dessa storvulna planer varav jag länkar till några nedan:
Artikel från 22 september 2014 med rubriken: Sotdöd eller framtid i Överkalix kommun? – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4119  En annan artikel är från juli 2017: Överkalix kommun ger inte mycket framtidshopp för andra än myggen – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5511

Men värre ändå är hur kommunens ansvariga avstår från att besvara brev, det är då inte underligt att företagandet i kommunen är som det är, om man inte har förmågan att besvara brev.
Företagsklimatet som mäts av Svenskt Näringsliv varje år, hade för år 2016 rankat Överkalix kommun på plats 214 av Sveriges 290 kommuner. Årsrankingen för 2017 placerar Överkalix kommun på plats 182. Ett framsteg trots haveriet med myggmedelsfabriken.

Nåväl, nu skall jag återigen påminna om det svar som jag utlovades av näringslivschefen Birgitta Larsson enligt kopia av hennes email nedan som är daterat 21 augusti 2017.

”Bäste Kjell Strandberg,
Vi har mottagit dina frågor och återkommer inom kort med svar på dessa.

Med vänlig hälsning | Best regards
Birgitta Larsson
Näringslivschef
Överkalix kommun
956 81 Överkalix
Tel: +46-926 740 26
Mobil: +46-70 669 40 26
e-mail: birgitta.larsson@overkalix.se
www.overkalix.se

Jag kan bara konstatera att inget svar har erhållits och hon verkar ha rymt fältet enligt nedanstående mail som är daterat den 4 oktober. Inom kort i Överkalix verkar vara en annan tideräkning än övriga Sverige. Helt plötsligt dimper i stället nedanstående email ner den 4 oktober 2017.
”Hej,
Jag har avslutat min anställning på Överkalix kommun, vänligen kontakta vår växel på telefon 0926-740 00 så kan de hjälpa dig vidare.

Med vänlig hälsning | Best regards
Birgitta Larsson
Näringslivschef
Överkalix kommun”

Jag kommer nu att återigen tillskriva de högst politiskt ansvariga i Överkalix kommun för att försöka förmå dem att besvara mina frågor.  Inget svar så får jag söka stöd och hjälp hos JO.

Jag anser att det är av högsta vikt att få mina frågor i PDF filen besvarade med en fullständig transparens.  Jag misstänker att affären mellan Överkalix kommun och den kinesiska affärsmannen har många fler dimensioner än vad som framkommit, det är min tro efter den efterforskning jag gjort på plats i Kina. Jag menar att det kan skada andra svenska och kinesiska företag om man i stället försöker att lägga in dimridåer eller som jag upplever det, helst allt i ett mörker för evigt.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar