Sveriges hetsjakt på rika och deras skattemoral…

Sveriges hetsjakt på rika och deras skattemoral…

Det har nu återigen blossat upp en hetsjakt på personers skattemoral, även de som helt lagligt har delar av sina egna pengar placerade i ett annat land, detta även om det är ett EU-land.

Denna hetsjakt har tagit ny fart efter att programmet Uppdrag Granskning i SVT uppmärksammat den så kallade Paradis läckan, och om hur rika personer använder sig av skatteparadis för sina placeringar.

Hetsjakten tog en extra fart efter intervjun med ordföranden i Svenskt Näringsliv, Leif Östling då han svarade på frågor kring hans placeringar på Malta. Östling skall också ta sitt ansvar för några mindre bra valda uttalanden i intervjun. Det var dessa uttalanden som retade upp många skattebetalare. Östling har dagen efter intervjun också tagit tillbaka delar av sina uttalanden och bett om ursäkt.

Jag menar att i sak hade Östling många rätt och tack vare den frispråkigheten, fritt från hjärtat har det öppnat debatten i ljuset.
Varmt tack Leif Östling för att Du skapade en nödvändig debatt!

Det är nu bara att hoppas att den fortsatta debatten kan handla om vad som kan tänkas vara orsaken till varför pengar flyttas ut från Sverige, och att de styrande ser till att ändra på det.

Dagens rödgröna regering med finansminister Magdalena Andersson tycker tydligen att alla måste kunna se sig själv i spegeln och fundera om man har betalt tillräckligt i skatt. Det verkar inte vara tillräckligt med att man har betalt den skatt som är bestämd, de rika bör noga överväga att betala mer.

Jag menar att många inom den rödgröna falangen och även många inom officiella Sverige, då aldrig skulle kunna få chansen att se sig i spegeln, så därför anser jag att det är många som nu kastar sten i eget glashus.
För mig känns det betydligt mera rumsrent att ha ett bankkonto utanför Sverige om det är lagligt, än att försöka öka på sina pengar genom mutor, korruption och andra sofistikerade olagliga metoder.
Dagligen så kommer det avslöjanden om ekonomiska skandaler och oegentligheter i myndigheter, kommuner, närstående statliga organisationer. Det är ändå bara toppen på ett gigantiskt isberg som kommer upp i ljuset.
Det är både fegt och vidrigt! Tyvärr är det mycket förekommande i dagens Sverige.

Jag är helt övertygad att Sverige behöver både rika och företag samt framgångsrika entreprenörer och att de stannar i Sverige. Sverige behöver som alla andra länder ekonomisk tillväxt.
Jag brukar beskriva ett friskt företagsklimat som ett friskt vatten där fiskar stannar och kan fortplanta sig. Om inte vattnet är friskt nog så simmar fiskarna iväg och söker upp nytt och livsdugligt vatten.

Jag skrev i en artikel 2014 och med ett öppet brev till närings- och innovationsminister Mikael Damberg vad han avsåg att göra med bland annat den företagsflytt som utarmar Sverige. Artikelns rubrik: ÖPPET BREV TILL – Närings-och innovationsminister Mikael Damberg – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4228 – Det svar som levererades i februari året därpå var en enda tom påse utan luft och förhoppningar om åtgärder. Näringsministerns svar: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4433

Den senaste företagsflytten från Sverige men inte säkert den sista, är banken Nordea som nu sätter ner sina bopålar i grannlandet Finland. Det blev ett ramaskri från regering och vänstersidan som med hot och förbannelse spydde galla över Nordea och deras flytt.
Jag skrev en artikel om detta med rubriken; Är det fel på Nordea, LO eller Sverige? – Länk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5578

Det var sorgligt att höra de hot som uttalades från den politiska vänstersidan över flytten, denna strategi med hot torde ha en starkt motsatt effekt. Företagen stannar inte med hot utan simmar vidare till friskare vatten, det är en ren och skär självbevarelsedrift och kanske bättre förutsättningar till överlevnad och möjlighet att växa sig starkare och större.

Jag kan räkna upp hundratals med fantastiska företag och entreprenörer som flyttat ut från Sverige, naturligtvis alla av olika skäl. Bland det värsta för mig, var när IKEA och grundaren Ingvar Kamprad tvingades lämna Sverige 1973. Men tur för IKEA och Kamprad familjen att flytten blev av, utan den påtvingade flytten så har aldrig IKEA varit det världsföretag som det är idag.

Kanske kan det hjälpa närings-och industriministern nu när fenomenet företagsflytt, direkt drabbar honom i ett eget ägande, nämligen flygbolaget SAS. Kanske kan ministern denna gång komma närmare kärnan på problemet och då få svaret. VARFÖR?
Läs min artikel med rubriken; SAS flyttplaner från landet ett fullständigt nederlag för landet Sverige –Länk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5322

Det är min och mångas förhoppning att de ansvariga snabbt kan få ett svar på det eviga VARFÖR? Vad är orsaken till företags- och penningflykten flytten från Sverige?

Därefter efterlyser jag en kraftfull verkstad för att stoppa eller i vart fall motverka utflödet av landets livsnerv, det viktigaste av allt, företag.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar