Överkalix tog 236 dagar på sig att besvara våra frågor och först efter en deadline och därefter JO anmälan

Överkalix tog 236 dagar på sig att besvara våra frågor och först efter en deadline och därefter JO anmälan

Överkalix kommun är återigen ett bevis på hur det officiella Sverige och i detta fall en kommun försöker mörklägga och därmed undvika obehagliga sanningar att komma fram i ljuset. Kommunens ovilja att besvara mina frågor har jag skrivit om i en artikel i oktober 2017 med rubriken: Överkalix kommun skamlöst ointresserade att besvara frågor – http://xn--blslampan-62a.se/?p=5643

Historien handlar om den kinesiska företagaren som kom till Överkalix och frälste kommunen med att utlova hundratals nya jobb till en jobbhungrig kommun. Jag har tidigare skrivit en del om dessa storvulna planer i Överkalix kommun varav jag länkar till några nedan:
Artikel från 22 september 2014 med rubriken: Sotdöd eller framtid i Överkalix kommun? – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4119   En annan artikel är från juli 2017: Överkalix kommun ger inte mycket framtidshopp för andra än myggen – Länk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5511

Jag menar att det som kommunen nu anser sig ha besvarat, är inte alls svar på mina frågor utan sätter ytterligare dimridåer och jag kommer därför att kräva en fortsättning för att få fram sanningen om vad som hänt kring detta.
Som ett exempel på ett huvudlöst och oförstående svar på mina fyra frågor nedan:
Hur kom den kinesiska kontakten till med Överkalix kommun?
Har representanter för Överkalix besökt Kina och träffat den aktuella       kinesiska entreprenören?
Om resor skett från kommunen till Kina finns det då utförliga reseprogram på dessa?
Vilka kinesiska myndigheter eller dess företrädare har besökt Överkalix?
De fyra (4) sistnämnda frågorna kan tyvärr inte besvaras. Ingen i nuvarande kommunledning eller tjänstestab var vid tillfälle verksamma eller anställda i kommunen.

Sedan har de hänvisat till Business Sweden, SCB och Arbetsförmedlingen på ytterligare frågor i stället för att själva besvara frågorna. Frågan är om det är okunskap eller lathet som gör att kommunen själv inte vill besvara frågorna. Hela kommunens svar framgår av den utlagda PDF filen. Svar_till_Kjell_Strandberg_1

Nåväl, nu skall jag återigen tillskriva kommunen och begära att de själva besvara mina frågor, detta oavsett om vissa av uppgifterna går att inhämta på andra håll. De sista fyra frågorna kan bara besvaras av kommunen. Även om alla inblandade i Kinasatsningen nu har lämnat kommunen så bör det finnas dokumentation arkiverad som ger svar på dessa frågor. Inget svar så får jag söka stöd och hjälp hos andra inblandade.

Jag har misstankar om att affären mellan Överkalix kommun och den kinesiska affärsmannen har många fler dimensioner än vad som framkommit.  Det är därför av oerhörd vikt att allt som kantat hela denna affär från starten skall komma fram i ljuset. Detta för att inte riskera skada de svensk-kinesiska relationerna.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Kommentera