Arbetsförmedlingen är ett enda stort skämt…

Arbetsförmedlingen är ett enda stort skämt…

Skandalmyndigheten Arbetsförmedlingen (AF) bara fortsätter och fortsätter att göra bort sig. Det senaste som visar upp myndighetens rätta ”jag”, men säkert inte det sista är SVT:s program med namnet Sveriges bästa arbetsförmedling. Se avsnitt 1 av 5 och gråt över eländet; https://www.svt.se/sveriges-basta-arbetsformedling/

Mitt eget namn på Arbetsförmedlingen är sedan länge Bidragsförmedlingen, just därför att arbetet på insidan av myndigheten handlar mera om att försörja både arbetssökande och företag med ekonomiska stöd och bidrag i alla tänkbara former. Bidragsförmedlingen har ett långt mer digert program för bidrag och stödåtgärder än att vara en Arbetsförmedling som förmedlar reella arbeten.
Bidragsmyndigheten beskriver jag mer i min artikel från juni 2017 med rubriken: Regeringen skapar nya Fas3 sysselsättningar då inget annat hjälper http://xn--blslampan-62a.se/?p=5453

Arbetsförmedlingen menar jag är en rejäl skamfläck för Sverige. Arbetsförmedlingen visar med ackuratess på att Sverige inte längre har en egen förmåga att vara ett JOBB-skapande land, som leder till JOBB för NYTTA och BEHOV som grund.

Jag påminner mig om tiden när Sverige var begåvad med en myndighet vid namn Länsarbetsnämnden. Länsarbetsnämnden var en svensk myndighet som ingick i Arbetsmarknadsverket och lydde under Arbetsmarknadsstyrelsen. Alla dessa tre lades ner 1 januari 2008, och deras uppgifter övertogs av den nybildade myndigheten Arbetsförmedlingen. Det fanns en Länsarbetsnämnd i varje län.

Ett sorgligt minne jag har är när chefen för Länsarbetsnämnden i Västmanland ansökte och fick ekonomiskt projektstöd, för att lära ryssarna hur man bygger upp arbetsförmedlingar. Det blev många resor till Ryssland för ett antal svenskar och motsvarande resor med ryssar till Sverige. Hur många miljoner detta kostat svenska skattebetalare vill jag helst inte veta. Vad jag däremot vet är att Ryssland aldrig har haft och kommer heller aldrig att ha några arbetsförmedlingar.

Detta kan jag bestämdhet säga efter att ha varit egen företagare i forna Sovjet och dagens Ryssland mer än 35 år.

Skandalerna och förbränningen av skattepengar i Arbetsförmedlingen har under dess levnad varit gigantisk och kan räknas i miljarder kronor. Ett typiskt exempel på vansinnet är när AF brände iväg 100 miljoner på en webbplats som aldrig blev av. Läs mera| SVT Nyheter; https://www.svt.se/nyheter/inrikes/af-la-100-miljoner-pa-ny-sajt-som-inte-blev-av

Men att tänka sig att nedläggningen av dessa tre arbetsmarknadsmyndigheter skulle ha gjort livet bättre och lättare för de som saknar ett reellt JOBB, det vore en alltför utopisk önskedröm. Svårigheten i alla tider, liksom i dagens Sverige är att det saknas ett JOBB-skapade som är värt namnet. Det svåra är inte att fördela ut JOBBEN, utan att skapa dem.

Varför det är ett undermåligt och minst sagt miserabelt nyskapande av reella JOBB finns det många orsaker till, men orsakerna måste även de ansvariga kunna se och därefter ha förmågan att räta till.

Jag har arbetat som egen företagare och varit och är verksam med rådgivande funktioner i många länder som inte har någon som helst Arbetsförmedling, som är finansierad av staten. Jag har i de flesta av dessa länder kunnat konstatera, att de flesta av de som vill ha ett avlönat arbete, också har någon form av ett avlönat JOBB. Det är ett JOBB som också är BEHÖVD och skapar NYTTA, dessutom oftast helt utan ekonomiskt stöd varken till arbetstagare eller arbetsgivare.

Det finns som alltid bra och dåliga sidor i varje system. Men det kan vara värt att studera för Sverige och kopiera det som är bra.

Jag har skrivit mycket och länge om Arbetsförmedlingen (AF) och dess otroliga inkompetens och en helt vansinnig myndighet, som bara får leva vidare med sina 14000 anställda. Detta utan att på något enda sätt skapa NYTTA.
En artikel från september 2014 med rubriken; Arbetsförmedlingen – VÄRSTINGMYNDIGHETEN – ett korthus på väg att ramla ihop – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4079

Trots att korthuset enligt min mening har rasat ihop för lång tid sedan, så har myndigheten kvar sina 14000 anställda som får sin försörjning varje månad. För mig så är det så starka ord om eländet AF att det inte kan skrivas här med värdighet, utan citerar i stället f.d partiledaren för VPK; CH Hermansson som sa följande: ”Någon jävla ordning ska det va´ i ett parti”. Det säger allt.

Precis som i många andra myndigheter så är det också stora problem med nepotism, fusk, och korruption i Arbetsförmedlingen. En av orsakerna till detta är att Arbetsförmedlingen lägger ut stora projekt varje år som köps upp på marknaden. Dessa uppköp av externa tjänster handlar årligen om hundratals miljoner eller miljarder kronor. Ett exempel är det ovan angivna webbsajtprojektet för 100 miljoner som aldrig blev av, bara betalning av fakturorna.

Detta är ett stort problem i myndigheter och närstående organisationer speciellt de som har stora upphandlingar av tjänster med utomstående företag att hantera. Jag har skrivit om detta i en artikel med rubriken; Fel bidrag = Mer korruption, mutor, fusk och bidragsberoende – http://xn--blslampan-62a.se/?p=5533

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar