Hur bra eller dåligt mår Sverige egentligen?

Hur bra eller dåligt mår Sverige egentligen?

Inför årets riksdagsval val så haglar det skurar av diametralt skilda meningar om hur bra Sverige egentligen mår.   

Det kommer fler och fler orosmoln på att landet inte mår så bra som speciellt de styrande politikerna vill påskina.

Nu senast är professor Johan Eklund som uttalar sig om att allt inte står rätt till med Sveriges ekonomi. I en artikel i Dagens Industri med rubriken; Professorn varnar för ny svensk kris – Där utvecklar han farhågorna: Länk till artikeln: https://www.di.se/nyheter/professorn-varnar-for-ny-svensk-kris/

Även i Finanspolitiska rådets rapport  som presenterades igår den 14 maj, riktas kritik mot regeringens finanspolitik. Finanspolitiska rådet är en statligt myndighet i uppgift att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Länk till rapporten för 2018; http://www.finanspolitiskaradet.com/download/18.6f87628416347e300a041ce0/1526217380989/Svensk+finanspolitik+2018.pdf

Om Sveriges konkurrenskraft fortsätter att urholkas så är det självklart ett framtida stort och farligt mörkt moln. Det har redan visat sig negativt på exportsiffrorna, särskilt under de senaste decennierna.

Jag menar att Sverige bör försöka återfå sin forna konkurrenskraft med en produktion som inte bara lutar sig tillbaka på gamla meriter som exempelvis enbart kvalitet. Vi måste idag även vara kapabla att konkurrera med både kvalitet och pris. Högsta kvalitet till lägsta pris torde vara ett bra recept även för Sverige in i framtiden.

Med dagens öppna och globaliserade värld så är det betydligt svårare för Sverige att utmärka sig som ett unikt starkt och framgångsrikt export – och innovationsland. Tiden har kommit ifatt oss och även sprungit ifrån oss av helt nya länder på världens företagskarta.

Jag är övertygad att många problem som idag visar sig i det svenska samhället som exempelvis; skola,vård, polis, integration, etcetera, skulle i allt väsentligt  vara bättre om man prioriterade en politik som ger människor REELLA JOBB och BEHÖVDA JOBB att dagligen gå till.

Idag menar jag att det är till alldeles för stora delar i samhället som består av respiratorsysselsättning eller som en del också kallar ”låtsasjobb”. Det skapar stora och onödiga spänningar .

Därför menar jag att det finns bara en rätt väg att gå för att få en stabil grund inför framtiden, nämligen ett reellt JOBB-skapande av högsta klass.

Därför måste Sveriges segel ändras så att vi kommer fram till målet, världens vindar kan vi däremot aldrig styra över.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Bästa tillväxt-och exporthälsningar

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar