Liten förbättring av företagsklimatet bland Västmanlands kommuner

Liten förbättring av företagsklimatet bland Västmanlands kommuner

Svenskt näringsliv har nu publicerat sin årliga återkommande undersökning om företagsklimatet och rankat Sveriges kommuner med placering från 1 – 290.

Kommunerna i Västmanland har avsevärt förbättrat sin placering på årets rankinglista. Men när man tittar närmare på vad som verkligen har skett så är avsaknaden av det som borde vara det mest väsentligaste nämligen, ett reellt JOBB-skapande, inte alls med på banan. Se min artikel nedan om länets ranking 2014 med rubriken;
Västmanland har frusit fast i Sveriges bottenliga av företagsklimat – http://xn--blslampan-62a.se/?p=3641
Så det har otvetydigt skett en förbättring i rankinglistan för Västmanlands län på dessa fyra år, förhoppningsvis så kan det vara en varmare period på gång i länets entreprenörskap. Men min stilla undran kvarstår varför Västmanlands kommuner ligger så långt ner på rankinglistan år efter år.

Skinnskatteberg är den kommun i länet som förbättrat sin rankingplats 2018 bäst med siffran 85, men hamnar ändå på plats 196 bland Sveriges 290 kommuner. Surahammar är den kommun som rasat ner mest med 33 platser och hamnar på plats 285 av 290 kommuner. Detta trots att kommunen startade ett projekt för att främja näringslivet i kommunen. För detta projekt fick kommunen ett bidrag från tillväxtverket på 2,5 miljoner kronor, av allas våra skattepengar. Jag har intresserat mig för projektet och skall återkomma när jag har något att redovisa, ljust eller mörkt. Projektet är avslutat i dagarna och skall ha redovisats av Surahammars kommun.
Västerås kommun som är Sveriges femte (möjligen sjätte) stad i invånarantal placeras sig på plats 124 i rankingen om företagsklimatet, samma placering som förra året.

Denna ranking på företagsklimatet är bara en liten fingervisning om hur företagare tas om hand av kommunens näringslivsföreträdare, men det säger inte allt om hur en kommun på bästa sätt skulle kunna främja ett entreprenörskap som skapar reella JOBB.
Här finns hela listan på rankingen 2018 i alla 290 kommuner på Svenskt Näringsliv hemsida; http://www.foretagsklimat.se/

Jag kommer att kontinuerligt bevaka kommunerna och deras sätt att främja nyetableringar som skapar reella JOBB, vilket jag hävdar är den viktigaste parametern i ett sunt och bra Sverige med en god ekonomisk tillväxt.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar