Swedbank och Danske Banks agerande är helt normalt i den forna kommunistkulturen

Swedbank och Danske Banks agerande är helt normalt i den forna kommunistkulturen

De nu upptäckta bankskandalerna i skandinaviska banker som arbetar i de forna öststatsländerna är inget som till det minsta överraskar eller förvånar mig.

Jag har arbetat mer än 35 år som egen företagare i både det forna Sovjetunionen och dagens Ryssland och fick då tyvärr uppleva denna blodröda kultur som blev till en verklig mardröm efter att Boris Jeltsin klev upp på stridvagnen i augusti 1991 och tog makten.

Det som innan var någon form av ett ordnat och tryggt samhälle blev snabbt ett folkets egendom som bara skulle ramla ner i fickorna på de mest påhittiga, framfusiga och skrupelfria medborgarna.

Det var så oligarkerna föddes.

Men så gott som alla stal och skövlade det nya Ryssland och förvandlade det mesta av landets rikedomar till stora pengar och som skulle föras till säkrare hamnar, det var västvärldens länder.
För att genomföra detta på ett smidigt och säkert sätt kom intåget av västerländska banker väl till pass.

Så visst är det märkligt att de nu aktuella bankerna Danske Bank och Swedbank låter så överraskade om att det som säkert hänt, har kunnat hända. Jag är övertygad att det inte finns någon västerländsk bank verksamma i dessa forna öststatsländer som kan uppvisa rena händer, däremot har nog mer eller mindre alla varit delaktiga inom penningtvätt.

Det handlar också i många fall om blodspengar som hanterats i många av banktransfereringarna som skett med hjälp av västerländska banker.Den mest kända affären som är besudlad av blod är Magnitskij affären. Läs om SVT:s nyheters granskning av den affären: https://www.svt.se/special/swedbank/magnitskij/

Efter Jeltsins intåg 1991 så är det många av mina ryska anställda och vänner som har fått sätta livet till, ibland bara genom att vara på fel plats vid fel tillfälle, eller vara vän med fel person.

Läs min artikel nu i januari efter en resa i en av de forna sovjetstaterna med rubriken; Det lyser rödast hos vänstersidan med Herrarna Löfven och Sjöstedt – http://xn--blslampan-62a.se/?p=6119
Det visar för mig klart och tydligt att de röda ränderna aldrig går att tvätta bort, det finns inget bäst före eller bäst efter datum att förhålla sig till.

När Swedbanks VD och koncernchef Birgitte Bonnessen var så tydlig i sitt uttalande att Swedbank inte på något sätt hade varit inblandad i någon som helst form av penningtvätt, ställde jag mig frågan på vilken planet hon har levt. Om Bonnessen nu varit chef över bankens baltiska verksamhet och inte hade vetskap om penningtvättsverksamheten, då är det en sådan naivitet att jag häpnar.

Så jag kan med gott samvete och egen erfarenhet, säga och påstå att arbeta i denna blodröda kultur aldrig är bra för varken knoppen eller hälsan. Det betyder heller aldrig att man på något enda sätt är lika inför lagen, i den mån det finns någon lag.  Detta insåg jag redan fem år efter Jeltsins inträde. Om jag skulle behålla mina händer fortsatt rena och ha livet i behåll fanns det bara ett val – HELT LÄMNA DENNA FORNA DDR, SOVJET, OCH ÖSTSTATSKULTUR FÖR GOTT.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar