Swedbank och misstänkt penningtvätt inget aprilskämt

Swedbank och misstänkt penningtvätt inget aprilskämt

Swedbanks misstanke om oaktsamhet med penningtvätt i sin verksamhet i de baltiska länderna är inget 1 aprilskämt.

Jag skrev en artikel i februari i år med mina synpunkter om hur jag upplevde de västerländska och svenska bankernas intåg i Ryssland efter 1991. Rubrik: Swedbank och Danske Banks agerande är helt normalt i den forna kommunistkulturen – http://xn--blslampan-62a.se/?p=6158

Penningtvätt från de forna staterna i sovjetunionen har med säkerhet förekommit i nästan alla tider, men på olika sätt. Längre tillbaka och innan de förlovade västerländska bankerna kom till undsättning för att föra över ländernas korruptions- stöld och blodspengar i säkerhet i västvärlden, fanns det en flora av olika lösningar. Då genomfördes penningtvätt på många olika sätt genom användandet av många av de västerländska företag som hade affärer med länderna i Sovjetunionen. De kunde genomföras i handeln åt båda hållen, vid försäljning och köp från väst till Sovjetunionen och vice versa.

Men omedelbart efter att Sovjetunionen upplöstes i augusti 1991 och Ryssland blev återfött så startade också en andra mer sofistikerade metoder att både stjäla och föra över pengar i säkerhet.
Från 1991 startade en gigantisk plundringsvåg av landet Ryssland, som även spred sig till alla före detta Sovjetländer, den gamla kulturen med kunskaper och kontakter fanns redan väl förankrat blodet.

Det var då 1991 i dagens Ryssland de nya moderna oligarkerna föddes.

Oligarkerna var mästare på att i alla delar och detaljer plundra Ryssland och även sina forna lydstater. Men de behövde då de västerländska bankerna, för att kunna föra ut de enorma kapitalsummor som annars samlades på hög, och med den osäkerhet som alltid rådde i kommunistländerna.

Att ha hört och sett Swedbanks VD och koncernchef Birgitte Bonnessen krampaktigt försöka försvara sig och sin bank var både skrämmande och overkligt i alla delar. Det kändes som hon hade levt på en helt annan planet när hon tidigare hade verkat som chef för Swedbank i de baltiska länderna, utan att ha sett eller hört talas om penningtvätt.

Jag noterade att Bonnessen var mycket övertydlig i att Swedbank minsann aldrig varit inblandad i någon som helst form av penningtvätt i sin verksamhet i Baltikum. Ovetskap eller mörkande av sanningen – Vem vet?

Slutligen kan man tycka vad man vill om att styrelsen fick ansvarsfrihet medan VD och koncernchef fick sparken. Att låta styrelsen som är den högst ansvarige för banken sitta kvar och fortsatt verka är ytterligare ett svaghetstecken.

Alla svar eller uteblivna svar i denna tråd kan komma att redovisas på bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar