Nyhetsbrev från Blåslampan årets tre startmånader 2020

Här kommer Blåslampans nyhetsbrev över tre otäckt mörka startmånader 2020. Det är även ett litet axplock från det vi på Blåslampan tycker ha gjort sig förtjänta av att få känna av lite extra uppmärksamhet med både, ljus, värme, hetta och pekfinger från Blåslampan. Det kommer delvis efter tips av våra vakna läsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bättre för flera. Det spänner både över länder nationellt och internationellt, men självklart mest från Sverige.

Blåslampans nyhetsbrev från årets första månader Januari, Februari och Mars 2020

Corona överskuggar det mesta av allt elände i starten av 2020
Lagstridigheter vid Göteborgs universitet
13 svenska företag svartlistade för korrupta affärer  
Korruptionsskandalen i statens fastighetsverk
Landshövdingar som sparkats i Kalmar län

Arbetsförmedlingen fortsätter kämpa för sin överlevnad
Sverige mest korrupta landet i Skandinavien
Västerås flygplats skall nu stängas för gott

Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler
Covid-19 fortsätter sitt grepp om Sverige och världen 

Corona överskuggar det mesta av allt elände i starten av 2020
Det fruktade Corona viruset som startade i Hebei provinsen i Kina med centrum i 11 miljoners staden Wuhan. Viruset är nu spritt i fler än 150 länder i världen, så även Sverige. Börserna runt om i världen har reagerat och lyser blodrött. 
Länk till en av många artiklar om Covi-19 virus: Rubrik: Coronavirus/COVID-19
Författad av Läkare utan gränser – Tack för att Ni finns!
https://lakareutangranser.se/vad-vi-gor/vara-arbetsomraden/covid-19

Arbetsförmedlingen fortsätter kämpa för sin överlevnad
Myndigheten fortsätter sitt meningslösa bidragsgivande. Detta utan att med krafttag ha förmågan att förmedla reella arbeten och jobb. Det är många år sedan jag tyckte att Arbetsförmedlingen borde ersättas med namnet Bidragsförmedlingen, en åsikt som bara förstärks.  Min dröm om att   arbetsförmedlingen skulle kunna bli en fungerande JOBBSKAPARMYNDIGHET med förmedling av reella och behövda JOBB, inga ”låtsasjobb” och ”sysselsättningar” allt det goda verkar enbart förbli en dröm som aldrig kommer att bli verklighet.
Länk till en av Blåslampans många bloggartiklar om arbetsförmedlingen. Rubrik:     Arbetsförmedlingen – VÄRSTINGMYNDIGHETEN – korthuset som börjat blåsa bort ur tiden – http://xn--blslampan-62a.se/?p=6166

Sverige mest korrupta landet i Skandinavien
Sverige halkar ned på den internationella korruptionsrankingen och har under regeringen Löfven placerat sig som det mest korrupta landet i Skandinavien. Myndighetsskandalerna och hur regeringen kringgått vedertagna principer om transparens kring kohandeln om en plats i FN:s säkerhetsråd tros vara bidragande orsaker.  Länk till artikel i Samhällsnytt med rubrik: Sverige mest korrupta landet i Skandinavien under regeringen Löfvens styre – https://samnytt.se/sverige-mest-korrupta-landet-i-skandinavien/

Västerås flygplats skall nu stängas för gott
Västerås kommun som i decennier har kämpat för att behålla sin flygplats men inte på långa vägar ha lyckats med att få till en flygplats som har flygdestinationer för folket. Med detta faktum så har flygplatsen varje år sedan starten genererat blodröda siffror ekonomiskt. Samlade förluster som kan räknas till långt mer än 600 miljoner kronor. En stor anledning till flygplatsens  samlade förluster menar jag till största delen beror på en icke kompetent ledning.
Länk till en artikel från Blåslampan om flygplatsen och varför nedläggningen behövs: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5405

Lagstridigheter vid Göteborgs universitet   
Skandaler som uppdagats på Göteborgs universitet har visat upp många sidor på skandalmyntet. Att alla i Sverige skulle vara lika inför lagen verkar ha fastnat i oegentlighetsgyttjan. Men det som är dåligt för vissa är bra för andra.
Länk till artikel skandalen i SVD med rubriken: – Jan Almäng: Lagstridigheter vid Göteborgs universitet – https://www.svd.se/jan-almang-lagstridigheter-vid-goteborgs-universitet

13 svenska företag svartlistade för korrupta affärer   
SVT skriver följande om detta smutsiga och för många okända område: Oftast är det en hemlig värld. Mutaffärerna som de svenska bolagen avslöjats med hade inte kommit fram utan visselblåsare. Men nu står bolagen på Världsbankens svarta lista.
Efter att i fyra decennier ha arbetat som egen företagare i några av världens mest korrupta länder är detta avslöjande ingen överraskning. Länk till artikel av SVT med rubriken: SVT avslöjar: 13 svenska företag svartlistade för korrupta affärer – https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-tretton-svenska-foretag-svartlistade-for-korrupta-affarer

Korruptionsskandalen i statens fastighetsverk
I januari 2017 briserade en bomb på statens fastighets­verk när TV4s Kalla fakta avslöjade en avancerad korruptionshärva. Anställda som länge anat oråd drog en suck av lättnad. De hoppades då på genomgripande förändringar på myndigheten. Återigen en framgång för vakna och modiga visselblåsare.
Länk till en artikel på Dagens Arena med rubriken: Polisens tillslag skakade myndighetenhttps://www.publikt.se/artikel/polisens-tillslag-skakade-myndigheten-20960

Landshövdingar som sparkats i Kalmar län
Landshövdingen i Kalmar län Stefan Carlsson fick sparken i juli 2016 sedan lokalradion avslöjat att han på skattebetalarnas bekostnad ringt sexsamtal från residensets telefon. Efter det fick han ny anställning med full lön på Regeringskansliet.  Han efterträddes av Thomas Carlzon 2017 som också fick sparken 2019 för att ha betalt svarta löner.
Artikel i Kvällsposten med rubriken: Landshövding avslöjad: Betalade ut svarta löner – https://www.expressen.se/kvallsposten/landshovding-avslojad-betalade-ut-svarta-loner
Artikel om landshövding Stefan Carlsson och hans telefonssex. Rubrik: Landshövdingen köpte telefonsex – https://www.barometern.se/kalmar/landshovdingen-kopte-telefonsex/

Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler
Det upptäcks dagligen om skandaler inom en mängd myndigheter och samhällsområden som exempelvis; äldreomsorgen, sjukvården, skolor, väg- och järnvägsunderhåll, ja så kan man fortsätta inom nästan alla områden som staten, kommuner, landsting och myndigheter har ansvaret för.
Länk till debattartikeln i Göteborgs-Posten med rubriken: Myndighetssverige behöver nytt blod efter alla skandaler –https://www.gp.se/debatt/myndighetssverige-beh%C3%B6ver-nytt-blod-efter-alla-skandaler-1.6182085

Covid-19 fortsätter sitt grepp om Sverige och världen
Det kommer fler och fler orosmoln som börjar torna upp sig på himlen ovanför Sverige. Covid-19 har medfört att landets tillväxtmotor drabbas mer och mer. Den tillväxt som däremot fortsätter att gå som tåget, är samhällets konstgjorda tillväxt. Sveriges konstgjorda tillväxt verkar aldrig ta semester. Goda tankar och bra idéer tillsammans med konstruktiva åtgärder måste till för att bekämpa både den konstgjorda tillväxten och Coronaviruset!
Aktuella smittade och döda i Sverige och världen enligt Aftonbladet:  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna

Detta är några exempel på problemen som tornat upp sig under årets tre startmånader. En del är officiella ”värstingar” som fritt fått spelrum i vårt svenska samhälle. Dessa ”värstingar” och alla nya som ständigt kommer till, skall och måste bekämpas på alla demokratiska, korrekta men på ett värdigt sätt, men de skall alla få känna på blåslampans värme.

Ett stort tack till alla visselblåsare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sätta fingret på alla typer av ”värstingar” i samhället.

Blåslampan vill därmed önska alla en god fortsättning på det nya året. Först av allt det viktigaste, nämligen en GOD HÄLSA och en framgångsrik kamp mot det fruktansvärda Coronaviruset.

TACK till Ni som kämpar oavbrutet i vården och omsorgen med att vinna över Covid-19.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar