Nyhetsbrev från Blåslampan April, Maj och Juni 2020

Här kommer Blåslampans nyhetsbrev över tre vår och försommarmånader 2020. Det är ett litet axplock från det vi på Blåslampan tycker ha gjort sig förtjänta av att få känna av lite extra uppmärksamhet med både, ljus, värme, hetta och en del pekfinger från Blåslampan. Det kommer delvis efter tips av våra vakna läsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bättre för flera. Det spänner både över länder nationellt och internationellt, men självklart mest från Sverige.

Blåslampans nyhetsbrev från årets tre månader April, Maj och Juni 2020

– Corona fortsätter att överskugga det mesta av allt elände
– Europa öppnar – men helst inte för svenskar
Arbetsförmedlingen fortsätter sin överlevnadskamp
– Västerås flygplats ett 30 årigt trauma som aldrig verkar ta slut

Riksrevisionen kritiserar ineffektiv statsförvaltning
– Korruptionen breder ut sig i Sverige
– Ann Linde låter som en obstinat populist
– Den akuta elkrisen i Sverige

– Miljöpartiets prestation är obegripligt usel
– Covid-19 slutar inte att gäcka Sverige och världen

Corona fortsätter att överskugga det mesta av allt elände

Det fruktade Coronaviruset som startade i Hebeiprovinsen med centrum i 11 miljonersstaden Wuhan i slutet av december 2019 fortsätter sprida skräck. Viruset är nu spritt i de flesta länder i världen, så även Sverige. Börserna runt om i världen har reagerat och lyst blodrött, men just nu återhämtat sig med lite välbehövlig optimism.  Men en stor osäkerhet råder om när ett normalläge kan infinna sig.
Länk till en av många artiklar om Corona: Rubrik: Corona: Så är läget i världen just nu (Det var läget i början av maj- nu i slutet av juni är siffrorna nästan de dubbla)
https://www.hbl.fi/artikel/corona-sa-ar-laget-i-varlden-just-nu/

Europa öppnar – men helst inte för svenskar

Sverige sticker ut med mycket höga smitt- och dödstal jämfört med sina nordiska grannländer och även i jämförelse med många andra länder . Många länder i Europa välkomnar inte svenskar och i våra nordiska grannländer är svenskarna nästan helt portade, detta med några små undantag.
Länk till artikel i Aftonbladet med rubrik: Europa öppnar – men helst inte för svenskar- https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2GQXjl/europa-oppnar–men-helst-inte-for-svenskar

Arbetsförmedlingen fortsätter sin överlevnadskamp

Myndigheten fortsätter sin överlevnadskamp och har nu fått lite oväntad hjälp i dagens Coronatider. Detta självklart utan att kunna förmedla reella arbeten och jobb, som jag menar borde vara myndighetens verkliga uppgift. Mitt namn på denna myndighet är ”Bidragsmyndigheten” och har bara förstärkts i coronatiderna. Länk till en av många artiklar om arbetsförmedlingens arbete i Coronatider.Rubrik: Så ser den nya corona-arbetslösheten ut – (Not. Statistik från senare del av april-2020. https://www.arbetsvarlden.se/sa-ser-den-nya- corona-arbetslosheten-ut/

Västerås flygplats ett 30 årigt trauma som aldrig verkar ta slut 

Västerås kommun som i decennier har kämpat för att behålla sin flygplats men inte på långa vägar ha lyckats med att få till en flygplats som har flygdestinationer för folket. Med detta enkla faktum så har flygplatsen varje år sedan starten genererat blodröda siffror ekonomiskt.
De samlade förlusterna för flygplatsen och skattebetalarna i Västerås kommun kan räknas till långt mer än 600 miljoner kronor. Anledningarna till flygplatsens förluster är många men jag menar att förlusterna till största delen beror på en icke kompetent ledning.
Länk till en artikel från 2017 i Blåslampan om flygplatsen och varför nedläggningen behövs: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5405

Riksrevisionen kritiserar ineffektiv statsförvaltning

Riksrevisionen kritiserade i sin rapport 2018 myndigheter och samhällsområden som ineffektiva exempelvis; polisen, skatteverket, sameskolstyrelsen, ja så kan man fortsätta inom nästan alla områden som staten, kommuner, landsting och myndigheter har ansvaret för. Idag 2020 verkar inga större förbättringar ha skett, kanske snarare tvärtom.
Länk till artikeln i Publikt med rubriken: Riksrevisionen kritiserar ineffektiv  statsförvaltning – https://www.publikt.se/nyhet/riksrevisionen-kritiserar-ineffektiv-statsforvaltning-20517

Korruptionen breder ut sig i Sverige

Att Sverige inte är landet som är fritt från korruption har alltid varit ifrågasatt, men det har aldrig gjorts några genomgripande forskningar.  Men mer och mer fakta kommer fram i dagen som bör oroa de folkvalda politikerna. Men det kan också vara så att även denna grupp till viss del inte alltid har rent mjöl i påsen och därför inte kan stå upp på barrikaderna rakryggade. Länk till en läsvärd artikel i fplus med rubriken: Forskaren: Korruptionen breder ut sig i Sverige https://www.fplus.se/forskaren-korruptionen-breder-ut-sig-i- sverige/a/awerl7

Ann Linde låter som en obstinat populist

Arrogant och ovärdigt. Utrikesminister Ann Linde (S) gör mer skada än nytta när hon försvarar coronastrategin med pinsamma utfall och rena faktafel, skriver expressen. Det är ord som delas av många. Det har kommit reaktioner på intervjun med Ann Linde långt utanför Sveriges gränser. Utrikesminister Ann Linde har visat sitt dåliga omdöme och olämplig.
En katastrof!
Länk till artikeln i expressen med rubriken: Ann Linde låter som en obstinat populist – https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/ann-linde-later-som-en-obstinat-populist/

Den akuta elkrisen i Sverige

Notan skenar för den rödgröna regeringens energipolitik. Statliga Svenska kraftnät tvingas betala hundratals miljoner till Vattenfall för att under ett antal sommarveckor återstarta en kärnkraftsreaktor i Ringhals. För att rädda Stockholms elförsörjning måste regeringen använda pengar från Sveriges beredskapskassa. Pengarna ska bland annat gå till en nystart av den elproduktion som regeringens skatt på kraftvärme stängde ned i våras. Så illa kan det vara i Sverige år 2020. Länk till artikeln i Publikt med rubriken: Här är Ygemans nödlösning för att stoppa elkrisen https://www.fplus.se/har-ar-ygemans-nodlosning-for-att-stoppa-elkrisen/a/vQGzW5

Miljöpartiets prestation är obegripligt usel

16-åriga Greta kan – men inte Lövin och Bolund
Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.
Det är obegripligt dåligt.
Klimatet är en överlevnadsfråga, det är på allas läppar, Greta Thunberg är en världsstjärna. Men MP skulle raderas ur riksdagen.
Detta skriver Lena Mellin i aftonbladet i februari 2020.
Länk till artikeln i Aftonbladet med rubriken: Miljöpartiets prestation är obegripligt uselhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/LAgwAx/

Covid-19 slutar inte att gäcka Sverige och världen 

Orosmolnen blir fler och fler på världens gemensamma himmel vad gäller Covid-19, så även i Sverige, som har drabbats hårdast av de nordiska länderna. Ingen vet ännu inte hur omfattande eller långvarigt detta tillstånd kommer att vara, men vi kan redan se effekter på våra resmönster, säger Lena Winslott Hiselius från Lunds universitet. universitet.
Se artikel från Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik                                                                                                            
https://www.forskning.se/2020/06/08/covid-19-nar-det-omojliga-blir-mojligt/                                                                                                                                     


Detta är några exempel på problem som tornat upp sig under årets tre vår och sommarmånader. En del är officiella ”värstingar” som fritt får och har fått spelrum i vårt svenska samhälle. Dessa gamla ”värstingar” och alla nya som ständigt kommer till, skall och måste bekämpas på alla demokratiska, korrekta men på ett värdigt sätt, men alla skall de få känna på blåslampans värme.

Ett stort TACK till alla visselblåsare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sätta fingret på alla typer av ”värstingar” i samhället.

Blåslampan vill därmed önska alla en fin och solig sommar. Först av allt det viktigaste, nämligen en

Blåslampan önskar alla GOD HÄLSA och en framgångsrik kamp mot det fruktansvärda Coronaviruset. TACK till alla Ni som oavbrutet kämpar på i vården och omsorgen i kampen med att bekämpa Covid-19.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör


Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar