Nyhetsbrev från Blåslampan Juli, Augusti och September 2020

Här kommer Blåslampans nyhetsbrev över tre sommar- och höstmånader 2020. Det är ett litet axplock från det vi på Blåslampan tycker ha gjort sig förtjänta av att få känna av lite extra uppmärksamhet med både, ljus, värme, hetta och en del pekfinger från Blåslampan. Det kommer delvis efter tips av våra vakna läsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bättre för flera. Det spänner både över länder nationellt och internationellt, men självklart mest från Sverige.

Blåslampans nyhetsbrev från årets tre månader Juli, Augusti och September 2020

– Covid-19 gäckar fortfarande mycket av vårt normala leverne
– Sverige är hårdast coronadrabbat bland våra nordiska grannländer
– Arbetslösheten ökar och är ett stort problem i de flesta av världens länder
– Västerås flygplats fortsätter sitt 30 åriga trauma som aldrig verkar ta slut
– Belarus visar på det mörker som aldrig ger upp sitt terrorvälde
– Korruption och bedrägerier fortsätter att öka i Sverige
– Företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner visar på skiftande betyg
– Svenska banker dyker upp i nya misstänkta penningtvättsaffärer

– Miljöpartiets prestation fortsätter sin obegripliga uselhet
– Covid-19 ett eldorado för bidragsfuskare

1.   Covid-19 gäckar fortfarande mycket av vårt normala leverne
Det fruktade Covid-19 som startade i Kina slutet av december 2019 fortsätter sprida skräck världen över. Det befaras nu komma en andra våg i världen så även i Sverige. Det visar sig på många sätt med mer eller mindre nedstängda samhällen. Börserna runt om i världen har reagerat med stor osäkerhet, men just nu återhämtat sig med lite välbehövlig optimism. Men mycket stor osäkerhet råder, om när ett tillfrisknande och ett någorlunda normalläge kan infinna sig.
Länk till SVT om Coronaläget i Sverige och världen:
https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/

2.   Sverige är hårdast coronadrabbat bland våra nordiska grannländer
Sverige sticker ut med mycket höga smitt- och dödstal jämfört med sina nordiska grannländer och även i jämförelse med flera andra länder. Flera länder i Europa välkomnar inte svenskar och även i våra nordiska grannländer är svenskarna också delvis portade, detta med några smärre undantag. Vad orsaken är till att Sverige har haft helt andra tal på smittade och döda än våra grannländer får vi kanske veta efter att pandemin med säkerhet är bekämpad.
Länk till artikel i svenska yle där man jämfört coronan i de nordiska länderna:
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/19/vi-har-jamfort-hur-coronan-drabbat-norden-har-ar-statistik-pa-dodsfall-tester

3.   Arbetslösheten ökar och är ett stort problem i de flesta av världens länder   
De flesta länder kämpar med sin överlevnadskamp mot Covid-19 och samtidigt hålla arbetslösheten nere på någorlunda acceptabla nivåer. Detta blir då självklart utan första prioritet på att kunna förmedla reella arbeten och jobb på lång sikt, som jag menar borde vara alla länders verkliga uppgift. I stället så fokuseras det på att hålla statistiken uppe med syrgasmask och bindel för ögonen.  Sverige är inget undantag i ökad arbetslöshet och hur den bekämpas.
Länk till en av många analyser om arbetslösheten i Coronatider
Rubrik: Arbetslöshet – internationellt
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet—internationell-jamforelse/

4.   Västerås flygplats ett 30 årigt trauma som aldrig verkar ta slut      
Västerås kommun som i decennier har kämpat för att behålla sin flygplats men inte på långa vägar ha lyckats med att få till en flygplats, som har flygdestinationer för folket. Med detta enkla faktum så har flygplatsen varje år sedan starten, genererat blodröda siffror ekonomiskt. De samlade förlusterna för flygplatsen och skattebetalarna i Västerås kommun kan räknas till långt mer än 600 miljoner kronor, kanske handlar det om miljardbelopp. Anledningarna till flygplatsens förluster är många, men jag menar att det är tre huvudskäl:

  • Inget tillräckligt stort potentiellt passageraunderlag
  • Inget reguljärflyg alls varken in- eller utrikes. (Idag endast tre ynka resmål)
  • Inget flyg till ett enda flyg nav (hubb) för att kunna ta sig vidare ut i världen.

Länk till en artikel från 22/9 2020 i VLT om flygplatsen och varför nedläggningen behövs:
https://www.vlt.se/artikel/debatt-ett-sunt-beslut-att-lagga-ner-vasteras-flygplats

5.  Belarus visar på det mörker som aldrig ger upp sitt terrorväld
Det som händer i Belarus får mig att känna kalla kårar när jag ser bakåt från mina mer än 35 år som företagare i både Sovjetunionen och dagens Ryssland. Det är ett oåterkalleligen rättlöst land som vi bevittnar i dagens Belarus. Detta menar jag gäller i allra högsta grad, mer eller mindre och i alla forna Sovjetunionens länder trots att dessa upphörde på papperet 1991, och Ryssland blev ett land.
Länk till samlade nyheter om Belarus i Expressen
https://www.expressen.se/tagg/location/belarus/

6.   Korruption och bedrägerier fortsätter att öka i Sverige
Att Sverige skulle vara fritt från korruption har alltid försvarats av regeringarna på både vänster och högersidan, men det har alltid kommit upp nya bedrägerier, fusk och korruptionsskandaler i dagsljuset med jämna mellanrum. Korruptioner är enligt mig mycket vanligare i det som kommer nära det officiella Sverige. Det gäller allt som ex. Vis; myndigheter, kommuner, organ inom Statsförvaltning och närstående organisationer till staten och kommuner. Värst anses korruptionen vara på kommunal nivå. Fusk inom den färgrika buketten av bidrag som erbjuds är också gigantisk.

Länk till en läsvärd artikel i fplus med rubriken: Korruptionen breder ut sig i Sverige
https://www.fplus.se/forskaren-korruptionen-breder-ut-sig-i-sverige/a/awerl7

7.    Företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner visar på skiftande betyg
Det är återigen Solna som rankas på 1: sta plats, detta för trettonde året i rad. Det har med stor säkerhet en betydelse den närhet som finns med storstaden, men det förringar inte betydelsen av gediget arbete som görs i kommunen.
Läsvärt och en tankeställare för många i kommuner är resultatet i undersökningen.
Länk till hela rankingen av alla 290 kommuner: Utförd av Svenskt Näringsliv
https://www.foretagsklimat.se/

8.    Svenska banker dyker upp i nya misstänkta penningtvättsaffärer Det verkar aldrig som de svenska bankerna skall lära sig från gamla synder när det gäller att vara på ”tvättmaskinen” åt skurkar från Ryssland och forna sovjetländer. Pengarna som slussas genom de svenska bankerna som har bankverksamhet i de baltiska länderna är alldeles utmärkt för de så kallade affärsmännen från forna Sovjetstater. Jag verkade personligen som företagare både i forna sovjetunionen och dagens Ryssland i mer än 35 år och känner igen mönstret mer än väl. Att ha en affärsfilosofi som gick ut på att alltid somna med kliniskt rena händer var enligt mig en total omöjlighet i detta samhälle. Inte bara omöjligt utan förenat med ständig fara för livet.

Länk till artikeln i Dina pengar med rubriken: Misstänkt penningtvätt i SEB – med i nya läckan –
https://www.expressen.se/dinapengar/seb-i-misstankt-penningtvattsharva-med-ryska-kopplingar/

9.    Miljöpartiets prestation fortsätter sin obegripliga uselhet
16-åriga Greta kan – men inte Lövin och Bolund
Miljöpartiet skulle balansera på strecket för att komma in eller åka ur riksdagen om det vore val i dag. Det är fruktansvärt uselt när man har en av världens viktigaste agenda – miljön.
Klimatet är en överlevnadsfråga, det är på allas läppar, men miljöpartiet
riskerar att raderas ut ur riksdagen. Detta är ett ansvar som partiets alla medlemmar får ta på sig. Uselt.
Många medlemmar och företrädare lever inte som man lär, jag har personligen träffat medlemmar i partiet som använder flyget, fast man inte skulle behöva, dessutom i businessklass.

Länk till artikeln i SVD med rubriken: MP:s tid vid makten – strider och uppror
https://www.svd.se/mps-tid-vid-makten–strider-och-uppror

10.  Covid-19 ett eldorado för bidragsfuskare
Orosmolnen blir fler och fler på världens gemensamma himmel vad gäller Covid-19, så även Sverige, som har drabbats hårdast av de nordiska länderna. Ingen vet ännu inte hur omfattande eller långvarigt detta tillstånd kommer att vara, men vi redan kan se, är det negativa effekter med kraftigt ökat bidragsfusk. Detta trots att regeringen säger sig satsat 189 miljoner för att stoppa fusket. I juni 2018 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare för att komma till rätta med fusket. Utredningen föreslår bland annat att en ny myndighet ska inrättas 1 juli 2022.   

Enklare och mera effektivt är att avskaffa bidragen.
NOLL BIDRAG = NOLL FUSK
Se artikel från Affärsliv 24: Regeringen satsar för att stoppa bidragsfusk                                                                      

https://www.vk.se/2020-09-13/regeringen-satsar-for-att-stoppa-bidragsfusk

Detta är några exempel på problem som tornat upp sig under årets tre sommar- och höstmånader. En del officiella och statliga ”värstingar” får fritt härja och har ett fritt och stort spelrum i vårt svenska samhälle. Nya statliga och gamla ”värstingar” myndigheter och närstående måste och skall bekämpas på alla demokratiska, lagliga och korrekta sätt, men alla skall få känna på blåslampans värme.

Ett stort tack till alla visselblåsare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sätta fingret på alla typer av ”värstingar” i samhället.

Blåslampan önskar alla fina höst och vintermånader. Först av allt det viktigaste, nämligen en

GOD HÄLSA och en framgångsrik fortsatt kamp mot det fruktansvärda Covid 19. TACK till alla Ni som oavbrutet fortsätter att kämpa på i vården och omsorgen i kampen med att bekämpa Covid-19.Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar