Nyhetsbrev från Blåslampan Oktober, November och December 2020

Här kommer Blåslampans nyhetsbrev över tre höst- och vintermånader 2020. Det är ett litet axplock från det vi på Blåslampan tycker ha gjort sig förtjänta av att få känna av lite extra uppmärksamhet med både, ljus, värme, hetta och en del pekfinger från Blåslampan. Det kommer delvis efter tips av våra vakna läsare, som naturligtvis alltid behandlas anonymt. Allt i kampen för att göra tillvaron lite bättre för flera. Det spänner både över länder nationellt och internationellt, men självklart mest från Sverige.

Blåslampans nyhetsbrev från årets tre månader Oktober, November och December 2020

– Covid-19 fortsätter att skörda sina offer dagligen över världen
– Sverige hårdast covid-19 drabbat bland våra nordiska grannländer
– Värsta krisen någonsin för besöksnäringen i Sverige 
– Västerås flygplats fortsatta överlevnad avgörs i en folkomröstning
– Belarus fortsätter sitt terrorvälde på folket
– Bidragsentreprenörer är skapade och härstammar från röda socialistländer
– Årets värsta kommun i slöseri 2020
– FBI utreder svenska banker – aktierna rasar

– Fler myndigheter ökar tillkomsten av nytt bidragsfusk
– HÅLL I – HÅLL UT

1.   Covid-19 fortsätter att skörda sina offer dagligen över världen
Covid-19 som startade slutet av december 2019 fortsätter sprida skräck världen över. Det är nu inne i en andra våg i världen, så även i Sverige. Covid-19 visar sig öka i de flesta länder och  många länder i ännu större omfattning än vårens värsta spridning. Sverige fortsätter att sticka ut med mycket höga smitt- och dödstal, framförallt jämfört med sina nordiska grannländer men även i jämförelse med flera andra länder. Frågan varför det är så, är ännu obesvarad.
Länk till SVT om Coronaläget i Sverige och världen:
https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/

2.   Sverige hårdast covid-19 drabbat bland våra nordiska grannländer
Sverige sticker ut med mycket höga smitt- och dödstal jämfört med sina nordiska grannländer och även i jämförelse med flera andra länder. Varför det förhåller sig på detta sätt är fortfarande obesvarad och kanske så förblir.
Länk till artikel i aftonbladet med rubriken: Kräva hårdare åtgärder är det enkla
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/wed06M/krava-hardare-atgarder-ar-det- enkla

3.   Värsta krisen någonsin för besöksnäringen i Sverige 
Många länder har tvingats in i en ny fas av överlevnadskamp, både med att hålla människor vid liv  rent medicinskt, men också att försöka hålla ekonomin över vattenytan. Som alltid finns det både vinnare och förlorare mellan olika branscher i en så djup kris. Stora ekonomiska stödpaket har sjösatts i de flesta länder för att hålla arbetslösheten nere och ekonomin uppe på någorlunda acceptabla nivåer. Några exempel bland de värst drabbade bland olika branscher i Sverige är besöksnäringen och där bland annat; hotell, restauranger, barer, teatrar, konferensanläggningar, och museiverksamheter, biografer, et cetera.
Länk till en artikel i arbetsmarknadsnytt om krisen i den svenska besöksnäringen.
Rubrik: Värsta krisen någonsin för besöksnäringen – ny kalldusch på väg
https://www.arbetsmarknadsnytt.se/allmanna_nyheter/besoksnaringens-varsta-kris-ny-kalldusch-   pa-vag_1148617.html     

4.    Västerås flygplats fortsatta överlevnad avgörs i en folkomröstning
Västerås kommun som jag menar i decennier har fört en ojämn kamp för att behålla sin flygplats men helt utan framgång. Ingen flygplats kan ha ett liv utan flygdestinationer som folk behöver och vill ha, det måste man lyckas med för att få till en varaktig flygplats. Ett andra viktigt skäl är att leverera flygdestinationer för folket. Utan folk som vill, kan eller behöver flyga så blir det heller inga flygbolag som kan överleva. Med detta sagt förstår alla att det är minst sagt dödsdömt med att hålla en flygplats under armarna. Det kan benämnas som ett kvalificerat ”Ebberöds bank”. Nu avgör folket i Västerås nedläggningen i en folkomröstning den 21 mars 2021. Jag har under många år sammanfattat min tes för en nedläggning i nedanstående tre huvudskäl:

  • Inte tillräckligt stort potentiellt passagerarunderlag
  • Inget reguljärflyg alls varken in- eller utrikes. (Idag endast tre ynka resmål)
  • Inget flyg till ett enda flyg nav (hubb) för att kunna ta sig vidare ut i världen.
    Länk till en artikel i FLYG24NYHETER om flygplatsen och nedläggningen:
    https://flyg24nyheter.com/2020/03/10/vasteras-flygplats-laggs-ned/

5.  Belarus fortsätter sitt terrorvälde på folket
Ingen ljusning ännu på terrorväldet i Belarus, vilket får mig att känna rysningar av likheter från mina mer än 35 år som företagare i både Sovjetunionen och dagens Ryssland. Belarus visar på klara likheter med Ryssland och andra forna Sovjetstater. För att kunna förstå lite av folkets helvete i sitt land Belarus rekommenderar jag Er att läsa Svetlana  Alexijevitj och då hennes TidenSecond Hand som tog nästan 20 år att skriva. Svetlana tilldelades nobelpriset litteratur 2015.
Länk till samlade nyheter om Belarus i Expressen.
https://www.expressen.se/tagg/location/belarus/

6.   Bidragsentreprenörer är skapade och härstammar från röda socialistländer
Att Sverige skulle vara fritt från korruption, det vet alla är utopi. Men det som inte alltid är känt bland de breda folkmassorna är ursprunget. Jag menar att ursprunget till korruption kan härledas till röda socialistländer. Det kan jag med bestämdhet säga då jag försökt att arbeta som egen företagare och med rena händer i mer än 35 år i forna Sovjetunionen och så även i dagens Ryssland. Parallellt även i dryga 30 år i Kina som egen företagare. Jag avslutade alla mina affärsengagemang i Ryssland för ett 10-tal år sedan, då förnuftet nådde mig genom både mentala och kroppsliga ohälsa som jag dagligen utsattes för. Däremot så har jag engagemang kvar i Kina där säkerheten och därmed en betydligt bättre hälsa som är kommen från en helt annan himmel än i Ryssland.
Länk till en läsvärd artikel av Rebecca Weidmo Uvell med rubriken: I vänsterns värld är bidragsentreprenörer det finaste –https://uvell.se/2020/11/02/i-vansterns-varld-ar-bidragsentreprenorer-det-finaste/

 7.    Årets värsta kommun i slöseri 2020
Det är återigen dags för en läsning som garanterat kan sätta fart på de vildaste jaktdreven, dels på den som lyckats hitta personerna som föreslagit vansinnet och sedan avslöja beslutsfattarna och alla medskyldiga. Läsvärt och en tankeställare för många i kommuner att studera resultatet i undersökning.
Länk till årets värsta kommunslöseriet: Utförd av skattebetalarna.se
https://skattebetalarna.se/arets-varsta-sloseri-2020/

8.    FBI utreder svenska banker – aktierna rasar
Det verkar aldrig ta slut med misstankarna kring de svenska bankerna för oegentligheter främst då deras baltiska verksamheter. När skall svenska och danska banker lära sig från sina gamla synder när det gäller att vara ”penningtvättmaskiner” åt skurkar från Ryssland och forna sovjetländer.
Länk till artikeln i SVT nyheter med rubriken: FBI utreder svenska banker – aktierna rasar
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fbi-utreder-svenska-banker-aktierna-rasar

9.    Fler myndigheter ökar tillkomsten av nytt bidragsfusk
Mitt i kampen mot Covid-19 så verkar bidragsfusket öka. Detta trots att regeringen säger sig satsat stora belopp för att få stopp på fusket. I juni 2018 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare för att komma till rätta med fusket. Utredning föreslår bland annat att en ny myndighet ska inrättas 1 juli 2022. Men det innebär bara att det blir ännu en myndighet som genererar nya möjligheter till fusk. Fler myndigheter =  mer möjligheter till fusk.  
Enklare och mera effektivt är att avskaffa bidragen.
NOLL BIDRAG = NOLL FUSK
Se artikel från 8 Sidor nyheter – Svenska myndigheter fuskar mer

https://8sidor.se/sverige/2018/02/svenska-myndigheter-fuskar-mer/

10.  HÅLL i – HÅLL UT
HÅLL I – HÅLL UT i kampen mot Covid-19. Det är kanske det viktigaste ”mantrat” just för närvarande för alla medborgare i kampen för att hejda smittspridningen i samhället. Redan nu har efterspelet börjat att redovisas för hur covid-19 pandemin skötts av landets ansvariga. Den av regeringen tillsatta coronakommisionen har presenterat en delrapport den 15 december som levererar en svidande kritik till i stort sett alla ansvariga, men att huvudansvaret bär regeringen.
Läs artikel i Dagens medicin – Coronakommissionen: Regeringen bär ansvaret – https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/kommunal-halsa/coronakommissionen-regeringen-bar-ansvaret/

Detta är några exempel på gamla och nya problem som tornar upp sig på Sveriges himlen. Många officiella och statliga ”värstingar” fortsätter härja och har ett fritt och stort spelrum i vårt svenska samhälle. Nya statliga och gamla ”värstingar” bland myndigheter och närstående organ måste och skall bekämpas på alla demokratiska, lagliga och korrekta sätt, men alla skall få känna på blåslampans värme.

Ett stort tack till alla visselblåsare och tipsare som gör det möjligt att överhuvudtaget hitta och sätta fingret på alla typer av ”värstingar” i samhället.

Blåslampan önskar alla fina vintermånader och ett GOTT NYTT ÅR. Först av allt det viktigaste, nämligen en GOD HÄLSA och en framgångsrik fortsatt kamp mot det fruktansvärda Covid- 19.

TACK till alla Ni som oavbrutet fortsätter att kämpa på i vården och omsorgen i kampen med att bekämpa Covid-19.
Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar