Generaldirektören Eliasson kliver in på elefantkyrkogården

Eliasson hann knappt komma hem från sin varma semester i Spanien och hemma i Sverige upptäcka vilken hetta det kan vara även i Sverige, och även mitt i vintern. Han tvingas avgå som GD för myndigheten MSB, men blir direkt erbjuden ett nytt jobb och behåller titeln generaldirektör med sin månadslön 160 000 kr, men nu i ny tjänst på elefantkyrkogården i regeringskansliet Rosenbad.

Lika svårt eller helt omöjligt att utrota politiker- och byråkratskandaler, som att ta död på maskrosor.

Jag skrev en artikel 2012 med rubriken; Inte undra på att politikerföraktet i Sverige sprider sig som maskrosor – http://xn--blslampan-62a.se/?p=1283 – läs om denna tyvärr inte alltför ovanliga historia. Det är en historia värd att läsa, och handlar om miljöpartisten Mikael Johansson från Örebro som tar sig friheten att maximalt utnyttja ”systemen” i Sverige, för att enbart tillskanska sig egna fördelar som får de flesta ”vanliga” medborgare att gå i taket.

Den nu aktuella historien om generaldirektören Dan Eliasson går inte heller av för hackor, även den tål att minnas och för mig tyvärr påminnas om livet i det Sovjet och Ryssland som jag under mer än 35 år fick känna av.

Generaldirektören Dan Eliasson har varit i tjänst på fyra tidigare myndigheter som dess chef och fått lämna alla utan att inkassera de ädlaste förtjänstmedaljerna.

  1. Mellan 2007 och 2011 var Eliasson generaldirektör för Migrationsverket.
  2. Därefter tillträdde han tjänsten som generaldirektör för Försäkringskassan den 1 oktober 2011.
  3. Efter Försäkringskassan utsågs Eliasson den 20 november 2014 till rikspolischef.
  4. Eliasson slutade som rikspolischef den 15 februari 2018 och tillträdde den 5 mars samma år som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han blev kritiserad för en privat resa till Kanarieöarna trots rekommendationer att avstå privata resor.
  5. Med hänvisning till kritiken begärde Eliasson den 6 januari 2021 att få lämna sin post som generaldirektör vid myndigheten, vilket regeringen biföll dagen därpå.
    Senare i januari 2021 har han utsetts till generaldirektör på elefantkyrkogården i Regeringskansliet, med bibehållen lön 160 000 kr i månaden.

    Elefantkyrkogård är en plats dit, enligt en traditionell uppfattning, elefanter beger sig för att dö. Denna uppfattning saknar vetenskaplig grund. Myten kan ha uppkommit eftersom elefanter som är sjuka eller skadade inte kan förflytta sig längre sträckor. Sådana djur har en tendens att uppsöka platser där det finns rikligt med vatten, mjuka växter att äta samt helst också träd som kan erbjuda skugga. Källa wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elefantkyrkog%C3%A5rd
Lycklig elefant

Det är ändå med viss optimism att Dan Eliasson genom sin omdömeslösa resa och agerande ändå väckt upp svenska folket och verkligen känner avsky för denna typ av maktfullkomlighet som inte alltför sällan förekommer i den svenska myndighetssfären.

Även om jag alltid har anammat de bevingade orden ” Ett gott samvete är bästa huvudkudden” och ännu har en relativt god och bra nattsömn, så är det oerhört tråkigt att behöva uppleva ett Sverige som i många delar liknar det diktaturstyrda Sovjetunionen och så även dagens Ryssland.

Detta kan jag verkligen ge uttryck för efter mer än tre decenniers kamp som egen företagare i dessa kommunist-och diktaturstater och deras sofistikerade överlevnadssystem. Jag har turen med att ha livet i behåll och ta mig därifrån, om än skadad och märkt, så kan jag ändå känna mig nöjd och till vissa delar belåten. Det jag fått uppleva som människa och företagare inne i kärnan av HELVETET är också ovärderliga att få lägga till i erfarenhetsbanken. Mer finns att berätta om mina år och dagliga kamp som egen företagare i detta vad jag kallar osannolika HELVETE.
Kanske kommer det mera……

Jag fick under mina år i Sovjetunionen och Ryssland också möta många fantastiska människor som tvingades leva och bo i detta HELVETE, i motsats till mig som var fri och kunde lämna landet. Jag fick också många vänner för livet som jag gläds åt att få ha kontakt med än idag, tyvärr så har också många gått bort.

Just idag den 2 februari 2021 ställs demokratikämpen Aleksej Navalnyj återigen inför rätta i Moskva, jag känner med Dig Aleksej och ger Dig allt moraliskt stöd i Din svåra, men outtröttliga kamp.
HÅLL UT ALEKSEJ!

Låt oss alltid försöka skydda alla människor oavsett var i världen, från detta HELVETE som jag upplevde och menar finns långt mer än vi tror.

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör
Honorary Doctor Plekhanov Russian Academy of Economics,
Moscow, Russia.

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar