Nepotismen breder ut sig i det svenska samhället

Nepotismen breder ut sig i det svenska samhället

Nepotism (av latinets nepos), på svenska även kallat svågerpolitik, är handlingar i affärslivet eller politiken som görs i syfte att gynna släktingar eller vänner, i regel på bekostnad av andra intressenter. Företeelsen är känd sedan antiken.  Att den har funnits och finns i politiken och byråkratin är väl känt. Men att den nu också lever i stark symbios mellan politiken, myndigheter och företagen är en relativt ny företeelse, nöden är uppfinningens moder.
I sämre tider så främjar det svågerpolitiken med beteenden i många nya skepnader.

Det är just denna kreativitet att finna nya framkomliga vägar, jag hellre skulle vilja se mera av hos de nya entreprenörerna som skall axla och ta över från våra framgångsrika
40-talister.

Denna svågerpolitik som bara är destruktiv och inte ger de bästa och mest lämpliga för uppdraget en chans, måste bekämpas med alla krafter. Jag själv kommer att ge mitt bidrag genom att syna det som berör mitt intresseområde, företagsvärlden.

Kjell Strandberg

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Lämna ett svar