Tillväxthälsningar från Kina i februari 2012

Tillväxthälsningar från Kina i februari 2012

Jag kan åter konstatera att växtkraften fortsätter i Mittens rike med samma kraft som jag fått glädjen att uppleva under mina mer än 20 års närvaro i landet. Dock kan jag skönja att det nu smyger sig på en viss oro som inte alls fanns för ett tiotal år tillbaka. Det var då ett totalt euforiskt tillstånd som rådde och som jag kunde känna igen från Ryssland de första åren på nittiotalet, men också det som pågick i Sverige under flera decennier, men det var så länge sedan att den tiden har vi glömt. Vi människor har lätt att glömma och svårt att minnas. Som egen företagare och entreprenör både i Sverige, Ryssland och Kina under de senaste tjugofem åren har varit en omvälvande tid, där mycket vatten runnit under broarna. Självklart är det både rent och klart vatten, men även grumligt och sjukt vatten. Vatten som ingen fisk kan leva gott i, ännu mindre att kunna fortplanta sig. Att ha fått verka i dessa tre kontrastens länder parallellt just under dessa förändringens årtionden ser jag som en stor gåva. Att sedan fått göra det som entreprenör och vara personligt närvarande i alla tre länderna och med egen plånbok svara de ekonomiska riskerna, är ytterligare en dimension som jag värdesätter.
Det är vad jag kallar en naturlig och oförvanskad erfarenhet som kommit ut av detta och etsat sig fast och därmed något förhindrar att begå samma felsteg en andra och tredje gång. Det är just detta som är skillnaden mellan att hela tiden betala ut egen plånbok än att ta ur andras plånböcker. Det är då vi människor har väldigt lätt att glömma och svårt att minnas.

Olikheterna mellan ”mina” tre länder är så stor den kan vara, verkligen vitt och svart. Ryssland är världens största land till ytan, Kina världens folkrikaste land och Sverige ett av världens bästa länder i förmågan att få fram fantastiska entreprenörer som med små medel har förmågan att bygga företag.

Jag har alltid hävdat att det är olikheter som skapar den reella tillväxten, då borde det också vara givet att bättre förutsättningar än att verka i dessa tre länder med ett utbyte för att skapa tillväxt inte borde finnas.

Men jag har också konstaterat att inget av dessa tre länder uppfyller epitetet paradiset, utan alla har sina för och nackdelar och problem på olika plan, så även för en hängiven entreprenör. Jag är också övertygad att detta även gäller för planetens övriga drygt 190 länder. Men om man fick ta enbart det bästa från varje land och flytta till sitt eget nya ”drömland” så är jag övertygad att detta land skulle kunna ge flera av dess invånare en behagligare tillvaro och kanske det viktigaste av allt, förhoppningen om något bättre.

Men det finns en gemensam punkt för dessa tre länder och alla övriga av världens länder, nämligen behovet av att skapa hållbara och behövda, JOBB. Just detta är mitt dagliga arbete och min mission, oavsett land.

Med tillväxthälsningar från Beijing, Kina 26 februari 2012

Kjell Strandberg
Global tillväxtentreprenör

Detta inlägg var postat i alla kommuner, Riks. Bokmärk permalink.

Ett svar pâ Tillväxthälsningar från Kina i februari 2012

 1. josse säger:

  Kjell,

  Det du beskriver är punt över iet. Oroligheter och självranskning inom och utanför EU samt många länders elände som sprit på såret gör att man har slutat och titta i det totala (Globala)perspektivet.
  EU säger: Vi måste bygger egna Brandväggar innan vi tittar på andras behöv.
  Detta är sk. tvärtom tänkande i skillnad med ditt.
  Men står på dig, konceptet är oslagbart och kommer att vinner i längden. Det kommer att ta tid men tillräkligt för att få en fotfäste hos de stora björnar (Kina, Ryssland, Indien) för att de andra skall vaknar till och hänga med tåget.
  Tack för en bra artikel.
  //Youssef K.

Lämna ett svar